0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKako ugotoviti, ali je vaš spanec zares kakovosten?

Kako ugotoviti, ali je vaš spanec zares kakovosten?

MORDA VAS ZANIMA

Kaj v resnici pomeni, ko rečemo, da zadnje dni nismo spali najbolje ali da smo prejšnjo noč spali odlično? Čeprav se nam zdi, da poznamo razliko med dobrim in slabim spancem, pri oceni običajno upoštevamo le enega od dejavnikov, ki vplivajo na kakovost spanja. Vendar gre pri kakovosti spanja za kompleksno vprašanje, ki zahteva upoštevanje različnih vidikov …

- Oglas -

Količina spanja osnovna, a še zdaleč ne edino merilo

Eden od temeljev pri ocenjevanju, ali svojemu telesu zares zagotavljamo dovolj kakovostnega počitka, je zagotovo količina časa, ki ga prespimo. Čeprav se sicer naše potrebe nekoliko razlikujejo, večina potrebuje vsaj 7 ur na noč. Če spite manj, bo to prej ali slej pustilo posledice na vašem zdravju, ne glede na to, kako trden je vaš spanec. Količina spanja sicer res še ne pove kaj dosti o njegovi kakovosti, vendar gre za predpogoj, pri katerem ni mogoče »goljufati«. Ko računate, koliko ste spali, seveda odštejte morebitna zbujanja, obenem pa poskušajte oceniti čas, ki je bil potreben za to, da ste zaspali.

Nočna zbujanja – znak za alarm?

Nekateri ljudje brez večjih težav prespijo celo noč, spet drugi pa se ponoči pogosto zbujajo. Včasih je to posledica zunanjih okoliščin (na primer zbujanje zaradi dojenčka), v drugih primerih pa gre za »notranje vzroke«, kot sta potreba po obisku stranišča ali stres. Krajša zbujanja, po katerih lahko brez težav zaspite, praviloma niso posebej problematična – če jih seveda ni preveč. Toda če se zbudite večkrat na noč in/ali če nato zelo težko ponovno zaspite, je vsekakor zelo pomembno, da poskušate najti in odstraniti vzroke. Če morate na primer ponoči večkrat urinirati, poskušajte zvečer popiti malce manj tekočine.

Ogromno lahko seveda razkrije tudi vaše počutje

Kako se običajno počutite, ko morate vstati? Ali se večkrat zbudite že pred budilko? Ste pripravljeni, da začnete dan, ali je jutranje vstajanje za vas izjemno mučno? Čeprav morda spadate med nočne sove in jutra tako za vas niso najbolj prijeten del dneva, se zjutraj vendarle ne bi smeli počutiti kot ožeta cunja – še posebej ko so osnovna jutranja opravila že za vami. Če zelo težko začnete dan, je lahko to pomenljiv znak, da bi morali več pozornosti posvetiti kakovosti svojega spanca. Verjetno še pomembnejše od vašega jutranjega počutja pa je to, kako se počutite čez dan.

- Oglas -

Se spopadate s težavami z zbranostjo? Ali čez dan pogosto fantazirate o spanju? Postajate zaradi stalne utrujenosti vedno bolj razdražljivi? Si morate za to, da ostanete budni, pomagati z večjimi količinami kofeina? Čeprav se vam morda zdi, da v postelji preživite dovolj časa in da je vaš spanec dovolj globok, so to vsekakor precej jasni znaki, da vas vaš občutek najverjetneje vara.

Najbolj zanesljivo sliko lahko pokaže naprava za spremljanje kakovosti spanja

Če niste povsem prepričani, kako kakovosten je v resnici vaš spanec, je priporočljivo, da si pomagate s sodobnimi elektronskimi pripomočki za spremljanje spanja. Ni nujno, da gre za zapestnico, ki je lahko med spanjem zelo moteča. Danes so na primer na voljo tudi pametni prstani, ki so precej primernejši tudi za nošnjo med spanjem. Pomagate pa si lahko tudi z napravo, ki jo postavite poleg svoje postelje. Tako boste dobili precej natančen vpogled v to, koliko časa spite, kako pogosta so t. i. mikrozbujanja, kako dolgo trajajo faze globokega spanja, kakšen je vaš srčni utrip med spanjem, kako hitro je vaše dihanje itn. Posledično boste lažje ugotovili, ali so smiselne spremembe oziroma kaj natančno je glavna težava.

Preberite tudi: 3 jogijske vaje, ki so odlične za umiritev pred spanjem

.

NAJNOVEJŠE