0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZa nenavadne primere nevarne tropske bolezni je bil kriv izdelek iz veleblagovnice

Za nenavadne primere nevarne tropske bolezni je bil kriv izdelek iz veleblagovnice

MORDA VAS ZANIMA

Pred nekaj meseci so se začeli v Združenih državah Amerike pojavljati nenavadni primeri bolezni, ki je značilna predvsem za tropska območja. Strokovnjaki so imeli kar precej težav pri ugotavljanju, kaj je krivo za izbruh bolezni, imenovane melioidoza, ki je zahtevala dve življenji. Nato pa se je izkazalo, da je v ozadju najverjetneje pršilo za aromaterapijo, ki so ga prodajali v številnih poslovalnicah znane trgovske verige Walmart …

- Oglas -

Okužile so se štiri osebe iz različnih zveznih držav, dve sta umrli

Gre za bolezen, ki jo povzroča bakterija, imenovana Burkholderia pseudomallei. To je precej redka vrsta bakterije, ki jo je mogoče najti na subtropskih in tropskih območjih, predvsem v različnih predelih Azije in na severu Avstralije, bakterija pa je bila v preteklosti zaznana tudi na območju Srednje in Južne Amerike. Pojav te bakterije v Severni Ameriki je torej zelo neobičajen. Ameriški Center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) je imel tako precej dela z iskanjem smiselnega razloga za prisotnost te bakterije v državi. Preučevanje možnih vzrokov je strokovnjake na koncu pripeljalo do precej nepričakovanega krivca: navidezno nedolžnega pršila, namenjenega aromaterapiji. Primeri bolezni, imenovane melioidoza, so bili zabeleženi v različnih zveznih državah. Prvi trije primeri v juliju so bili zaznani na območju Teksasa, Kansasa in Minnesote. Nato pa je sledil še primer v Georgii. Dve od štirih oseb iz Združenih držav Amerike, ki so zbolele za melioidozo, sta umrli.

Simptomi odvisni od prizadetega območja

Pri melioidozi je težko govoriti o tipičnih znakih, saj so simptomi odvisni predvsem od dela telesa, ki ga je bolezen oziroma bakterija prizadela. Če gre za obliko melioidoze, pri kateri je glavna težava pljučna infekcija, se običajno pojavijo simptomi, kot so kašelj, bolečine v prsnem košu, povišana telesna temperatura in glavobol. Pri melioidozi, ki prizadene krvni obtok, so lahko sicer določeni simptomi podobni, vendar se jim običajno pridružijo tudi bolečine v sklepih in zelo intenzivni občutki zmedenosti.

Za enega od primerov je bilo najverjetneje krivo pršilo, proizvedeno v Indiji

Prenašanje z ene osebe na drugo je pri melioidozi precej redko, poleg tega pa so okužene osebe živele na različnih koncih Združenih držav Amerike. Strokovnjake je dodatno begalo dejstvo, da ni nobena od teh oseb pred nedavnim potovala v tujino. Raziskovanje izvora okužb, ki so se ga lotili strokovnjaki s Centra za nadzor in preprečevanje bolezni, je vključevalo zbiranje vzorcev po domovih oseb, ki so se okužile. To je privedlo do nepričakovanega krivca – pršila, ki se je prodajalo v Walmartu. Testiranje vzorca tega pršila za aromaterapijo je razkrilo, da je bila v njem resnično prisotna bakterija Burkholderia pseudomallei. Šlo je za pršilo z vonjem sivke in kamilice, ki ga proizvaja podjetje Better Homes & Gardens, izdelano pa je bilo v Indiji, kjer je verjetnost za pojav omenjene bakterije precej večja kot v Združenih državah Amerike.

- Oglas -

Razlog za druge primere okužb še ni znan

Pršilo se je prodajalo v približno 55 Walmartovih poslovalnicah po državi, in sicer od februarja pa vse do oktobra, kupiti pa ga je bilo mogoče tudi na spletu. Izdelek je bil seveda že odpoklican. Obenem so pri Centru za nadzor in preprečevanje bolezni izdali navodila, kako pravilno zavreči pršilo. Toda čeprav se zdi, da je bil odkrit razlog za enega od skrivnostnih primerov melioidoze, ki so bili letos poleti zabeleženi v Združenih državah Amerike, ostajajo drugi trije primeri vsaj za nepojasnjeni. Te okužbe namreč najverjetneje niso bile povezane z omenjenim pršilom.

.

NAJNOVEJŠE