Ekologija & OkoljeAli lahko koralne grebene reši metoda 3D-tiskanja?

Ali lahko koralne grebene reši metoda 3D-tiskanja?

MORDA VAS ZANIMA

Najverjetneje ste že slišali, da je usoda koralnih grebenov – apnenčastih struktur, ki nastanejo s pomočjo koral – precej negotova, s tem pa tudi usoda številnih bitij, ki prebivajo v oceanih. Koralni grebeni, ki jih nekateri imenujejo kar »morski deževni gozdovi«, namreč predstavljajo zatočišče za različne morske živali. Tehnolog Alex Schofield poskuša najti rešitev za težavo. Razvija namreč novo metodo za ustvarjanje osnovnih ogrodij, na katerih bi se lahko nato vzpostavili novi koralni grebeni. Sodeč po testiranjih, ki so bila opravljena v laboratoriju, gre za zelo obetavno tehniko. Zelo dobre rezultate pa je prineslo tudi testiranje natisnjenih struktur v naravnem okolju, torej v oceanih.  

Za 3D-tiskanje osnovnih struktur koralnih grebenov uporabljen apnenec, zdrobljen v prah

- Oglas -

Alexu Schofieldu se je ideja porodila po naključju, ko ga je prijatelj nekega dne vprašal, ali misli, da bi bila lahko 3D-tehnologija tiskanja primerna tudi za tiskanje koralnih grebenov. Ideja se je zdela sprva zelo nenavadna in težko izvedljiva, vendar Alexu Schofieldu, ki prihaja iz San Francisca, prijateljevo vprašanje ni dalo miru. Tako je začel iskati morebitne možnosti za uporabo kalcijevega karbonata oziroma apnenca pri 3D-tiskanju. Kot omenjeno, je namreč prav apnenec tista snov, ki tvori ogrodje koralnih grebenov. Iskanje je na koncu obrodilo sadove. Odkril je, da je pri 3D-tiskanju mogoče uporabiti kalcijev karbonat, ki je bil pred tem zmlet v zelo droben prah. S tem materialom je mogoče natisniti tudi precej kompleksne strukture, ki lahko nadomestijo »naravne koralne grebene« oziroma njihova ogrodja.

3d natisnjen koralni greben

Kompleksen proces, ki zahteva precej časa in potrpežljivosti

Tiskanje tovrstnih struktur je seveda zelo kompleksen proces, ki poteka precej počasi. Naprave za 3D-tiskanje apnenčaste strukture izgradijo postopoma, plast za plastjo, pri čemer so seveda možne najrazličnejše variacije. Koralni grebeni, ki jih najdemo v morjih, imajo namreč ogromno luknjic in skritih kotičkov, v katere se lahko zatečejo morske živali.

Strukture testirane v oceanih, kjer so uspešno privabile ogromno morskih živali

Ekipa – Alex Schofield se je namreč povezal z drugimi strokovnjaki, obenem pa tudi z univerzami, laboratoriji in sorodnimi ustanovami – se s projektom ukvarja že od leta 2019. Tehnologi so imeli tako na voljo precej časa za izpopolnitev prvotne tehnike, kar je poskrbelo za zelo dobre rezultate. Apnenčaste strukture, ustvarjene s pomočjo naprav za 3D-tiskanje, so bile že testirane v oceanih, kjer so privabile ogromno morskih organizmov, ki so v luknjicah poiskali zatočišče, podobno kot pri »pravih koralnih grebenih«. Med drugim so bile opažene ostrige in majhni rakci. Še posebej pomembno pa je to, da so, kot kaže, natisnjeni koralni grebeni primerno okolje za uspevanje alg in drugih mikroorganizmov, saj je oskrba s hrano na območju grebenov pogosto odvisna prav od teh organizmov.

3d natisnjen koralni greben

Ekipa upa, da bo projekt navdihnil tudi druge strokovnjake z različnih področij

Obstoječi koralni grebeni – torej tisti, ki so nastali s pomočjo koral – naj bi tako ali drugače podpirali kar približno eno četrtino vseh vrst, ki jih najdemo v oceanih. Gre torej za izjemno pomembne strukture oziroma morske ekosisteme, zato je njihova ogroženost izjemno zaskrbljujoča. Eden od glavnih razlogov za poškodbe koralnih grebenov je globalno segrevanje, ki je krivo za beljenje koral. Alex Schofield in kolegi sicer upajo, da bo njihov projekt navdihnil tudi druge strokovnjake in pripomogel k iskanju novih načinov za uporabo 3D-tiskanja in druge razpoložljive sodobne tehnologije pri poskusih zajezitve ekoloških katastrof. Tehnologi in drugi strokovnjaki, ki sodelujejo pri projektu, verjamejo, da opravljajo pomembno delo, vendar se po drugi strani zavedajo, da njihov doprinos ne bo dovolj.

NAJNOVEJŠE