0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaPovezava med kožo in menstrualnim ciklom

Povezava med kožo in menstrualnim ciklom

MORDA VAS ZANIMA

Opažate precejšnja nihanje, povezana z videzom svoje kože? Je morda koža nekaj dni skorajda popolna, nato pa začne nenadoma izločati večje količine maščobe ali pa se povsem izsuši? Ena od možnih razlag so hormonske spremembe med menstrualnim ciklom, ki ga lahko v grobem razdelimo na štiri faze oziroma štiri tedne (posamezna faza je lahko seveda tudi nekoliko daljša ali krajša). Za vsako od teh faz so značilne specifične hormonske spremembe, posledično pa specifični vplivi na kožo. Kako natančno lahko torej menstrualni cikel vpliva na vašo kožo in katere navade, povezane z nego obraza in ličenjem, so lahko še posebej koristne v posameznih fazah?

- Oglas -

Teden 1

Prvi dan menstruacije, ki označuje tudi začetek prve faze menstrualnega cikla, so ravni estrogena v telesu precej nizke. Obenem pa je nizka tudi raven progesterona, saj ni prišlo do zanositve oziroma oploditve jajčeca (progesteron je namreč znan tudi kot hormon, ki ščiti nosečnost). Ena od posledic nizkih ravni estrogena in progesterona v telesu je lahko zelo suha koža. Poleg tega pa je za to fazo značilna povečana občutljivost kožne bariere, zato se poveča nevarnost za razdraženo kožo in vnetne reakcije. Pri osebah, katerih koža je v osnovi precej mastna, te spremembe praviloma niso tako opazne. Še več: če je vaša koža nagnjena k pretiranemu maščenju, lahko hormonske spremembe v prvi fazi menstrualnega cikla pomagajo pri nevtralizaciji te težave. Ustrezna nega je torej odvisna od tipa vaše kože. Če je koža nekoliko bolj suha, se lahko začne v tem obdobju tudi luščiti, zato priporočamo, da poskrbite za izdatno vlaženje – na primer s kakovostnimi olji. Pri mastni koži pa praviloma zadošča začasna opustitev uporabe izdelkov za preprečevanje čezmernega maščenja.

Teden 2

Ravni estrogena so zdaj že precej visoke, in ker je estrogen med drugim povezan s pospešeno tvorbo kolagena, lahko v drugem tednu cikla opažate, da je vaša koža nadpovprečno čvrsta in elastična. Poveča se tudi naravna tvorba hialuronske kislina, povrhnjica pa postane precej robustnejša. Koža pridobi zdrav sijaj. Če sicer uporabljate ličila, je druga faza idealna za malce premora. Tudi nega kože naj bo čim bolj minimalistična. Omejite se na najnujnejše izdelke, saj ni potrebe po pretiravanju. Seveda pa pazite, da ne boste pozabili na zaščito pred soncem – ne glede na letni čas.  

Teden 3

Po ovulaciji začne količina progesterona naraščati. To ni najboljša novica za tiste, ki imate malce bolj mastno kožo, nagnjeno k aknam. Zaradi povečane količine progesterona se lahko namreč tovrstne težave poslabšajo. K temu prispeva testosteron, saj so vrednosti tega hormona v telesu najvišje prav okoli 14. dneva menstrualnega cikla. Če uporabljate ličila, poskušajte izbrati takšna, ki predstavljajo čim manjšo nevarnost za mašenje por. Čeprav ličila začasno prekrijejo težave, kot je na primer svetenje obraza zaradi pretirano mastne kože, lahko nekakovostni izdelki privedejo do tega, da bo vaša koža po odstranitvi ličil v precej slabšem stanju, kot je bila pred tem.

- Oglas -

Teden 4

Količine testosterona in progesterona so še vedno precej visoke. Težave z mozolji so pogosto najizrazitejše prav v četrti fazi oziroma v tednu pred naslednjo menstruacijo. Tako je pomembno, da četrti teden posvetite še posebej veliko pozornosti rednemu čiščenju obraza, da odstranite presežek maščob ter preprečite zamašitev por in nastajanje novih mozoljev. Zelo koristni pa so lahko tudi izdelki, ki vsebujejo sestavine s pomirjajočimi učinki – na primer aloe vero.  Pojavljanje mozoljev oziroma aken je namreč pogosto povezano z vnetnim odzivom, zato je pomembno, da poskušate pomiriti razdraženo kožo.

.

NAJNOVEJŠE