0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana5 realističnih nasvetov za manj procesirane hrane na vašem jedilniku

5 realističnih nasvetov za manj procesirane hrane na vašem jedilniku

MORDA VAS ZANIMA

Načrti, da bomo jedli bolj zdravo, pogosto klavrno propadejo. Glavni razlog za to je običajno pretirana ambicioznost. Če je vaš jedilnik trenutno sestavljen predvsem iz močno predelane hrane, je utopično pričakovati, da boste začeli praktično čez noč jesti izključno polnovredna živila brez nezdravih dodatkov. Pristop »vse ali nič« tako zagotovo ni najboljši način za resnično trajno spremembo prehranjevalnih navad. Namesto da se osredotočate na drastične spremembe, začnite z majhnimi, toda realističnimi koraki. Zagotovo boste tako že kmalu ugotovili, da jeste precej bolj zdravo, ne da bi imeli pri tem občutek strašnega odrekanja.

- Oglas -

1. Poskrbite, da boste imeli vedno pri roki zdrave prigrizke

Pogosto jemo še posebej nezdravo takrat, ko hitimo od ene obveznosti od druge, zato moramo nekaj pojesti »spotoma«. Prigrizki, ki se zdijo najbolj prikladni v tovrstnih situacijah, so običajno vse prej kot zdravi. Če si na primer na delovnem mestu za hiter prigrizek pogosto privoščite čokoladico ali vrečko čipsa iz avtomata, je lahko prvi korak proti bolj zdravemu prehranjevanju to, da poskrbite, da boste imeli pri sebi vedno zdrav prigrizek. Dobra izbira so na primer lahko doma izdelane proteinske ploščice, oreščki ali suho sadje. Če vas bo nenadoma popadla lakota ali če ne boste imeli časa za pravi obrok, boste lahko posegli po hitrem, toda zdravem, s hranili bogatem prigrizku, ki ne bo predstavljal »praznih kalorij«.

2. Nezdrave jedi v zdravi preobleki

Z občasnimi »priboljški« ni seveda nič narobe, težava pa postane, če ti predstavljajo zelo velik del vašega jedilnika. Če se določenim jedem in prigrizkom, ki niso najbolj zdravi, še posebej težko uprete, poskusite ustvariti bolj zdravo alternativo, ki si jo boste lahko privoščili brez slabe vesti. Namesto čipsa si lahko na primer v pečici hrustljavo popečete krompirček brez dodatka olja, še boljša izbira pa je domači »čips« iz različne vrste zelenjave. Podobno velja tudi za vaše priljubljene jedi iz različnih restavracij. Poskusite ohraniti osnovo in jed predelati tako, da bo malce bolj zdrava.

3. Zelenjava kot dodatek večini obrokov

Namesto da se pretirano osredotočate na tisto, kar bi bilo smiselno odvzeti, raje razmišljajte o tem, kaj lahko dodate, da postanete vaš jedilnik bolj zdrav. Vsaj na začetku tako niso potrebne drastične spremembe jedilnika. Osnovna sprememba je lahko na primer zgolj vključevanje (dodatne) zelenjave v vsak obrok – vključno z zajtrkom. Tako boste samodejno pojedli manj drugih, manj zdravih jedi, ne da bi imeli pri tem občutek, da se nečemu odpovedujete.

- Oglas -

4. Povečajte vnos vode

Podoben učinek kot povečan vnos zelenjave ima lahko tudi povečanje vnosa tekočine. Najboljša izbira je seveda voda. Tako boste imeli občutek dolgotrajnejše sitosti, posledična pa bo želja po nezdravih prigrizkih bistveno manjša. Poleg tega pa je seveda tudi hidracija telesa eden od temeljev dobrega zdravja. Ko razmišljate o bolj zdravem prehranjevanju, torej ne bi smeli pozabiti na pijačo.

5. Obroke načrtujte vnaprej

Če vam med tednom večkrat zmanjka časa in energije za pripravo zdravih obrokov, poskušajte že ob koncu tedna sestaviti okvirni jedilnik, nakupiti potrebne sestavine in vsaj del obrokov pripraviti vnaprej. (Deloma) pripravljena živila lahko nato uporabite v različnih kombinacij. Tako ne boste imeli občutka, da je vaš jedilnik zelo enoličen, obenem pa boste prihranili precej časa in energije. Določene jedi pa lahko seveda skuhate tudi v večjih količinah in jih zamrznete, da boste imeli vedno pri roki zdrav obrok. Skušnjava bo tako bistveno manjša. Čeprav so vaši načrti trenutno morda zelo optimistični, morate upoštevati, da takrat, ko smo lačni, razmišljamo precej manj trezno.

Preberite tudi: Znebite se parazitov z naravnimi pripravki

.

NAJNOVEJŠE