0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana10 navad, ki škodujejo vašemu oralnemu zdravju

10 navad, ki škodujejo vašemu oralnemu zdravju

MORDA VAS ZANIMA

Zdravje ustne votline je izredno pomemben del našega zdravja kot celote. Ne le da lahko težave z zobmi, dlesnimi in drugimi deli ustne votline omejijo vašo sposobnost prehranjevanja in sporazumevanja, ampak lahko dogajanje v ustih vpliva na mnoge druge dele telesa, vključno s srčno-žilnim sistemom. Poleg tega pa je zdravje vaše ustne votline pomembno tudi za vašo samozavest. Tako je dobro vedeti, katere so tiste navade, s katerimi lahko močno ogrozite svoje oralno zdravje (poleg neustrezne ustne higiene, seveda). Med njimi je tudi kar nekaj takšnih, ki običajno niso deležne posebne pozornosti …

- Oglas -

1. Uporaba zob kot orodja in grizenje trdih predmetov

Ali med delom večkrat grizljate svinčnik ali rob očal? Si morda z zobmi pogosto pomagate pri trganju lepilnega traku ali pri odstranjevanju plastičnih vrvic, s katerimi so na nova oblačila pritrjeni lističi s ceno? Čeprav se zdijo te navade precej nedolžne, lahko postopoma načnejo vašo sklenino. Vaši zobje postajajo tako vedno bolj občutljivi.

2. Premočno pritiskanje med ščetkanjem in uporaba ščetke s pretrdimi ščetinami

Redno ščetkanje je seveda izjemno pomembno za zdravje zob oziroma ustne votline nasploh. Vendar ni nič manj pomembna pravilna tehnika ščetkanja. Med drugim morate biti pozorni na to, da pritisk ne bo prevelik. Če spadate med privržence električnih zobnih ščetk, vam svetujemo, da izberete takšno, ki se lahko pohvali s senzorjem pritiska. Ob morebitnem premočnem ščetkanju boste tako nemudoma opozorjeni. Vsekakor pa je pomembno, da ščetine vaše ščetke – električne ali klasične – niso pretrde.

3. Uporaba stare zobne ščetke

Zobna ščetka se praviloma obrabi v približno treh mesecih. Podobno velja tudi za nastavke, ki se uporabljajo pri električnih zobnih ščetkah. Tako morate biti pozorni na to, v kakšnem stanju je vaša zobna ščetka. Če opazite, da so ščetine že precej obrabljene, je smiselno, da ščetko oziroma nastavek čim prej zamenjate. Obrabljene ščetine so namreč precej manj uspešne pri odstranjevanju ostankov hrane, s tem pa se povečuje nevarnost za karies.

- Oglas -

4. Grizenje nohtov

V podobno kategorijo kot grizenje predmetov, kot so svinčniki, spada tudi grizenje nohtov. Tudi ta navada lahko poškoduje vašo zobno sklenino, poleg tega pa lahko negativno vpliva celo na vašo čeljust. Seveda pa ne smemo pozabiti niti na to, da s tem v usta vnašate bakterije in druge potencialno patogene mikroorganizme, s čimer se povečuje nevarnost za infekcije.

5. Čiščenje medzobnih prostorov z zobotrebci

Za čiščenje medzobnih prostorov vedno uporabite zobno nitko (po potrebi pa tudi zobno prho). Zobotrebci žal niso ustrezen pripomoček, saj z njimi zlahka poškodujete svoje dlesni.

6. Pogosto uživanje sladkih in lepljivih živil ter pitje sladkih pijač

Poleg izogibanja sladkim živilom je za dobro ustno zdravje pomembna tudi zmernost pri uživanju lepljivih živil, ki se oprimejo zobne sklenine in ki jih je kljub redni zobni higieni težje odstraniti. Tako boste zmanjšali nevarnost za pospešeno razmnoževanje bakterij v ustni votlini. Seveda pa velja podobno tudi za izogibanje sladkim pijačam.

7. Kajenje

Kajenje lahko med drugim poškoduje vašo ustno sluznico ter poveča nevarnost za karies, paradontalno bolezen in raka ustne votline. Za povrh pa ima negativen vpliv na estetiko vaših zob in na zadah.

8. Škrtanje z zobmi

Za zobe in čeljust je lahko zelo škodljiv tudi t. i. bruksizem. Gre za škrtanje z zobmi, ki je običajno posledica stresa. Tu torej ne gre za navado v ožjem pomenu besede, ampak za simptom. Za dobro zdravje ustne votline so tako zelo pomembne tudi tehnike za obvladovanje stresa.

- Oglas -

9. Uporaba nekakovostne zobne paste

Zobna pasta zagotovo ni nekaj, pri čemer bi bilo smiselno varčevati. Poskrbite, da boste uporabljali resnično kakovostno zobno pasto. Glede na trenutna priporočila je še posebej pomembno, da zobna pasta vsebuje tudi fluor.

10. Pogosto pitje kave in alkohola

Znano je, da lahko pogosto pitje kave (pa tudi čaja) zabarva zobe. Po drugi strani pa se precej manj ljudi zaveda dejstva, da lahko zobem škoduje tudi alkohol. Ta namreč zmanjša izločanje sline in izsuši usta. Pogosto pitje alkohola je tako med drugim problematično tudi zaradi povečanja možnosti za zobno gnilobo in ustne infekcije.

Preberite tudi: Vse to so bolezni, ki jih lahko najprej zaznajo zobozdravniki

.

NAJNOVEJŠE