0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaStrokovnjaki pozivajo nosečnice, naj bodo previdnejše pri uporabi paracetomola

Strokovnjaki pozivajo nosečnice, naj bodo previdnejše pri uporabi paracetomola

MORDA VAS ZANIMA

Znano je, da so nosečnice pri izbiri protibolečinskih sredstev precej omejene. Med nosečnostjo namreč ni dovoljena uporaba aspirina oziroma acetílsalicílne kislíne, podobno pa velja tudi za ibuprofen. Poleg malce bolj naravnih možnosti je torej praktično edino, kar ostane nosečnicam, ki se spopadajo z bolečino, paracetomol, znan tudi kot acetaminofen. Vendar pa je skupina strokovnjakov v reviji Nature Reviews Endocrinology pred nedavnim objavila izjavo, v kateri pozivajo nosečnice k bolj premišljeni uporabi paracetomola …

- Oglas -

Paracetomol naj bi vsaj enkrat uporabila polovica vseh nosečnic

Uporaba protibolečinskih sredstev, pri katerih je glavna učinkovina prav paracetomol, je sicer med nosečnostjo zelo pogosta. Po nekaterih podatkih naj bi po tovrstnih sredstvih med nosečnostjo vsaj enkrat posegla kar približno polovica vseh nosečnic. V državah, kot so na primer Združene države Amerike, je ta delež še nekoliko višji. Tam naj bi namreč paracetomol med nosečnostjo vsaj enkrat uporabili dve tretjini žensk.

Opozorila na podlagi preučitve večjega števila raziskav

Omenjena izjava o potrebi po povečani previdnosti je nastala na podlagi preučitve raziskav, povezanih z uporabo paracetomola med nosečnostjo, in sicer je šlo za raziskave, ki so nastale med letoma 1995 in 2020. Raziskovalci naj bi pri tem opazili povečevanje števila dokazov o korelaciji med uporabo paracetomola in povečano nevarnostjo za nepravilen razvoj ploda in za nevrološke težave, predvsem za t. i. motnjo pozornosti s hiperaktivnostjo (»ADHD«) in zakasnitve pri razvoju govora. Strokovnjaki, ki so pripravili izjavo, sicer priznavajo, da se z uporabo paracetomola tveganje za naštete zaplete poveča zgolj za malenkost, toda če upoštevamo navedene podatke o pogostosti te učinkovine, gre na ravni celotne populacije za dejavnik, ki lahko pomembno prispeva k povečevanju razširjenosti omenjenih zdravstvenih težav.

Pomembno je tako upoštevanje tveganj kot koristi

Avtorji izjave obenem dodajajo, da nikakor ne pozivajo k prepovedi uporabe paracetomola oziroma acetaminofena med nosečnostjo. Zavedajo se namreč, da je včasih bolečina tako huda, da bi lahko poskusi prenašanja te bolečine povzročili precej več škode od paracetomola – in da bi lahko celo ogrozili potek nosečnosti. Podobno seveda velja tudi za vročino, saj se paracetomol uporablja tudi za zniževanje telesne temperature. Vedno je treba torej pretehtati tveganja in koristi v konkretni situaciji. Glavni namen avtorjev je tako opozorilo, da bi se moral paracetomol uporabljati izključno takrat, ko je to resnično nujno, in da ga nosečnice ne bi smele dojemati kot učinkovino povsem brez tveganj, kot se to pogosto dogaja. Seveda pa to ne velja samo za nosečnice: strokovnjaki, ki so se podpisali pod izjavo, k večji previdnosti pri predpisovanju oziroma svetovanju paracetomola pozivajo tudi zdravstvene delavce.

- Oglas -

Čim nižji odmerek in omejen čas uporabe

Ko je paracetomol med nosečnostjo zares potreben, pa je nujno upoštevanje določenih varnostnih napotkov. Še posebej pomembno je, da uporaba paracetomola ne traja predolgo in da se uporabi najmanjši možni odmerek. Pri analizi raziskav, povezanih z uporabo paracetomola med nosečnostjo, je bila namreč odkrita korelacija med povečano nevarnostjo za zaplete ter časom uporabe in odmerkom. Tako je lahko še posebej problematična uporaba paracetomola, ki traja več kot dva tedna. Če so težave tako hude, da razmišljate o dolgotrajnejši uporabi paracetomola, se morate torej pred tem vsekakor posvetovati  s svojim zdravnikom. Uporaba protibolečinskih sredstev, ki vsebujejo paracetomol, naj bi bila sicer najvarnejša v prvih 10 tednih nosečnosti. Možnosti za to, da bi lahko učinkovina resneje ogrozila razvoj zarodka, so namreč takrat zelo majhne. Seveda pa je to, da se paracetomol uporablja racionalno in da se torej po njem ne posega prehitro oziroma po nepotrebnem, pomembno tudi v prvem trimesečju.

.

NAJNOVEJŠE