Eko poroka: 5 nasvetov za okolju prijaznejše poročno slavje

Poroke so namreč pogosto zelo obremenjujoče za okolje. Vendar pa lahko na srečo organizirate prečudovito »eko poroko«.

Je pridobivanje kilogramov po menopavzi zares neizbežno?

Pogosto slišimo, da je menopavza skorajda neizbežno povezana s pridobivanjem kilogramov.

5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.
Osebna rastČas je za digitalno razstrupljanje!

Čas je za digitalno razstrupljanje!

MORDA VAS ZANIMA

Stalna uporaba elektronskih naprav lahko povede do izčrpanosti, prenasičenosti, pomanjkanja kreativnosti, nenehnih primerjav z drugimi, skrhanih medosebnih odnosov in še mnogih drugih težav. To velja še posebej za tiste, ki veliko časa preživite na družbenih omrežjih. Vsaj občasno si je tako pametno privoščiti digitalno razstrupljanje, ki ni nič manj koristno od drugih oblik razstrupljanja …

Priložnost, da resnično doživite svet okoli sebe

- Oglas -

Zaradi družbenih omrežjih marsikdo ne zna več živeti v trenutku. Če na primer nenehno iščete nov motiv, ki bi ga lahko uporabili za naslednjo objavo, je med vami in resničnostjo vzpostavljen filter, ki vam ne dopušča, da bi zares v polnosti doživeli posamezni trenutek. Na svet tako vedno gledate skozi tuje oči, saj najverjetneje razmišljate predvsem o tem, kako se bodo na določeno objavo odzvali drugi. Če se za nekaj časa povsem odklopite od družbenih omrežij – še bolje pa kar od spleta v celoti – boste lahko končno zares izkusili dogajanje okoli sebe. Morda se vam sicer zdi, da lahko fotografija ovekoveči trenutek, ki bi bil sicer za vedno izgubljen, vendar raziskave kažejo nasprotno: tisto, kar fotografiramo, si pogosto zapomnimo precej slabše.

Negovanje odnosov z bližnjimi in s samim sabo

Na račun virtualnih prijateljev lahko začnete zanemarjati svoje bližnje. Digitalno razstrupljanje je lahko tako tudi priložnost za obnovitev pristnih povezav z ljudmi, ki vam pomenijo največ. Če ne boste nenehno pogledovali na telefon, se boste precej lažje osredotočili na tisto, kar vam pripovedujejo, posledično pa bodo možni globlji, intimnejši pogovori. Obenem pa vam digitalno razstrupljanje omogoča stik s sabo. Pogosto se namreč takrat, ko nam je neprijetno, dolgčas itn., zamotimo s telefonom. Če ste praktično ves čas bombardirani z informacijami, ne morete zares predelati neprijetnih čustev in se naučiti, kako uživati v lastni družbi.

Določite jasna pravila za digitalno razstrupljanje

Digitalno razstrupljanje je lahko za vsako osebo videti nekoliko drugače. Če na primer pri svojem delu nujno potrebujete splet, je nemogoče pričakovati, da bi se lahko za teden ali dva povsem odpovedali elektronskim napravam. Tako boste morali prilagoditi čas trajanja digitalnega razstrupljanja ali pa določiti posebna pravila. Odpoveste se lahko na primer samo družbenim omrežjem – prvi korak pri tem je vsekakor izbris aplikacij na vašem telefonu, saj vas že manjša ovira opomni na vašo odločitev. Pomembno je, da so pravila jasno definirana že na začetku in da kasneje ne iščete izgovorov, razen če gre seveda za resnično nujno situacijo.

Razmislite, kako boste izkoristili čas, ki ga boste pridobili

Morda se vam sicer zdi, da elektronske naprave uporabljate precej manj od povprečja, toda ko se za določen čas odpovemo uporabi teh naprav oziroma določenim funkcijam, pogosto ugotovimo, da zapolnjujejo precej večji del vsakdana, kot smo si predstavljali. Preden se lotite digitalnega razstrupljanja, zato dobro razmislite, kako boste porabili pridobljeni čas. Katere so tiste aktivnosti, ki bodo resnično napolnile vaše baterije? Če boste na primer konec tedna izklopili telefon, nato pa večino časa preživeli pred televizorjem, digitalno razstrupljanje ne bo imelo pravega učinka. Poskrbite torej, da boste zares dobro pripravljeni na »praznino«, s katero se boste morali najverjetneje soočiti.

- Oglas -

To seveda ne pomeni, da morate poskušati za vsako ceno zapolniti vsako sekundo dneva. Nasprotno: če boste pripravljeni na to, da vam bo najverjetneje tudi dolgčas, boste lažje predelali neprijetne občutke. Skušnjava, da bi se vrnili k starim navadam, bo tako precej manjša. Pri tem ne pozabite, da je smiselno, da vsaj nekaj časa preživite tudi v naravi. Zaradi elektronskih naprav nam namreč pogosto zmanjka časa prav za aktivnosti na prostem, pri čemer zamujamo številne pozitivne učinke tovrstnih dejavnosti.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×