Oči – to nam lahko povedo o našem zdravju

Oči lahko razkrijejo ogromno o našem zdravju. Z napredkom sodobne tehnologije so se tako odprle zanimive možnosti neinvazivnih diagnostičnih metod.

Poletni horoskop 2022

Kaj si lahko obetate od tokratnega poletja? Vam bodo zvezde naklonjene ali se morate pripraviti na specifične izzive? Odgovori vas čakajo v poletnem horoskopu 2022 …

Eko poroka: 5 nasvetov za okolju prijaznejše poročno slavje

Poroke so namreč pogosto zelo obremenjujoče za okolje. Vendar pa lahko na srečo organizirate prečudovito »eko poroko«.

Je pridobivanje kilogramov po menopavzi zares neizbežno?

Pogosto slišimo, da je menopavza skorajda neizbežno povezana s pridobivanjem kilogramov.

5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.
Zdravje & prehranaKovidni prsti na nogah: znanstveniki odkrili, kaj je krivo za ta nenavadni...

Kovidni prsti na nogah: znanstveniki odkrili, kaj je krivo za ta nenavadni simptom

MORDA VAS ZANIMA

Med tipičnimi simptomi okužbe z novim koronavirusom oziroma virusom SARS-CoV-2 se običajno omenjajo povišana telesna temperatura, kašelj, bolečine v žrelu, začasna izguba sposobnosti zaznavanja okusa, utrujenost in bolečine v sklepih. Vendar se lahko v posameznih primerih pojavijo tudi malce bolj nenavadni simptomi, ki se lahko zdijo povsem nepovezani s koronavirusno boleznijo. Eden takšnih simptomov so kovidni prsti na nogah. Čeprav se o tem simptomu ne govori posebej pogosto, so ga začeli zdravniki opažati že ob začetku pandemije. Zdi se, da so znanstveniki, ki so o svojih ugotovitvah poročali v reviji British Journal of Dermatology, končno našli smiselno razlago za ta nenavadni simptom, ki se lahko pojavi, če zbolite za covidom-19 …

Simptom kovidnih prstov pogostejši pri mlajših osebah, pojavi pa se lahko tudi po več tednih

- Oglas -

Pri »covidnih nožnih prstih« gre za vnetje prstov, ki se mu lahko pridruži tudi pojav lezij. Simptomi nekoliko spominjajo na ozebline. Nožni prsti se obarvajo v rdečkast ali vijoličen odtenek. Na površini kože so vidni izpuščaji, včasih pa se pojavijo tudi boleče bulice, iz katerih lahko izteka gnojni izcedek. Tako so lahko nožni prsti precej boleči. Covidni nožni prsti se pogosteje pojavijo pri mlajših osebah, ki so zbolele za covidom. Ni sicer nujno, da je simptom opazen že na začetku izbruha bolezni. Praviloma se pojavi nekoliko kasneje, včasih celo nekaj tednov po okužbi z novim koronavirusom. Ko začenjajo izpuščaji počasi izginjati, se začne koža na območju nožnih prstov luščiti.

Kovidni prsti naj bi bili povezani z imunskim sistemom

Sodeč po zadnjih ugotovitvah znanstvenikov so kovidni prsti na nogah najverjetneje povezani z odzivom imunskega sistema, ki se poskuša boriti proti virusu. V okviru uvodoma omenjene študije je bilo obravnavanih 50 primerov bolnikov, ki so med 9. in 16. aprilom lani zaradi okužbe z novim koronavirusom poiskali pomoč v eni izmed pariških bolnišnic. Vsi bolniki so bili zaradi lezij na nožnih prstih napoteni k dermatologu. Nihče izmed njih se v preteklosti ni spopadal s tovrstnimi težavami. Raziskovalci so obenem preučili še 13 primerov bolnikov, ki so imeli prav tako simptome, ki so spominjali na covidne nožne prste, vendar je šlo za osebe, pri katerih so se podobni simptomi pojavljali že pred okužbo z novim koronavirusom. Raziskovalci tako menijo, da pri teh bolnikih ni šlo za simptom, ki bi bil neposredno povezan s koronavirusno boleznijo.

V ozadju najverjetneje čezmerna tvorba avtoprotiteles

Virus SARS-CoV-2 naj bi zelo izrazito vplival na aktivnost genov, stimuliranih z interferonom tipa 1. Gre za gene, ki so zelo pomembni za učinkovito protivirusno zaščito. Tako je tudi za druge bolezni, pri katerih imajo pomembno zaščitno vlogo prav omenjeni geni, značilna t. i. mikroangiopatija, ki prizadene drobne krvne žile, posledično pa se lahko pojavijo simptomi, ki spominjajo na simptome ozeblin. Ena od teh bolezni je na primer eritematozni lupus. Znanstveniki, ki so pripravili študijo, menijo, da so covidni nožni prsti povezani s tvorbo nadpovprečne količine t. i. avtoprotiteles v bolnikovem telesu. Pri tem gre za specifično vrsto protiteles, ki ne napadajo virusa, ampak bolnikove lastne celice. Ena od posledic tovrstnega odziva pa je lahko prav vnetje. Čeprav se o tem ni veliko govorilo, so bili v začetnih fazah pandemije covidni nožni prsti relativno pogost simptom, vendar se je začela pogostost pojavljanja tega simptoma nato postopoma zmanjševati, kar naj bi bilo med drugim povezano s pojavljanjem novih različic virusa SARS-CoV-2.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×