0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKovidni prsti na nogah: znanstveniki odkrili, kaj je krivo za ta nenavadni...

Kovidni prsti na nogah: znanstveniki odkrili, kaj je krivo za ta nenavadni simptom

MORDA VAS ZANIMA

Med tipičnimi simptomi okužbe z novim koronavirusom oziroma virusom SARS-CoV-2 se običajno omenjajo povišana telesna temperatura, kašelj, bolečine v žrelu, začasna izguba sposobnosti zaznavanja okusa, utrujenost in bolečine v sklepih. Vendar se lahko v posameznih primerih pojavijo tudi malce bolj nenavadni simptomi, ki se lahko zdijo povsem nepovezani s koronavirusno boleznijo. Eden takšnih simptomov so kovidni prsti na nogah. Čeprav se o tem simptomu ne govori posebej pogosto, so ga začeli zdravniki opažati že ob začetku pandemije. Zdi se, da so znanstveniki, ki so o svojih ugotovitvah poročali v reviji British Journal of Dermatology, končno našli smiselno razlago za ta nenavadni simptom, ki se lahko pojavi, če zbolite za covidom-19 …

- Oglas -

Simptom kovidnih prstov pogostejši pri mlajših osebah, pojavi pa se lahko tudi po več tednih

Pri »covidnih nožnih prstih« gre za vnetje prstov, ki se mu lahko pridruži tudi pojav lezij. Simptomi nekoliko spominjajo na ozebline. Nožni prsti se obarvajo v rdečkast ali vijoličen odtenek. Na površini kože so vidni izpuščaji, včasih pa se pojavijo tudi boleče bulice, iz katerih lahko izteka gnojni izcedek. Tako so lahko nožni prsti precej boleči. Covidni nožni prsti se pogosteje pojavijo pri mlajših osebah, ki so zbolele za covidom. Ni sicer nujno, da je simptom opazen že na začetku izbruha bolezni. Praviloma se pojavi nekoliko kasneje, včasih celo nekaj tednov po okužbi z novim koronavirusom. Ko začenjajo izpuščaji počasi izginjati, se začne koža na območju nožnih prstov luščiti.

Kovidni prsti naj bi bili povezani z imunskim sistemom

Sodeč po zadnjih ugotovitvah znanstvenikov so kovidni prsti na nogah najverjetneje povezani z odzivom imunskega sistema, ki se poskuša boriti proti virusu. V okviru uvodoma omenjene študije je bilo obravnavanih 50 primerov bolnikov, ki so med 9. in 16. aprilom lani zaradi okužbe z novim koronavirusom poiskali pomoč v eni izmed pariških bolnišnic. Vsi bolniki so bili zaradi lezij na nožnih prstih napoteni k dermatologu. Nihče izmed njih se v preteklosti ni spopadal s tovrstnimi težavami. Raziskovalci so obenem preučili še 13 primerov bolnikov, ki so imeli prav tako simptome, ki so spominjali na covidne nožne prste, vendar je šlo za osebe, pri katerih so se podobni simptomi pojavljali že pred okužbo z novim koronavirusom. Raziskovalci tako menijo, da pri teh bolnikih ni šlo za simptom, ki bi bil neposredno povezan s koronavirusno boleznijo.

V ozadju najverjetneje čezmerna tvorba avtoprotiteles

Virus SARS-CoV-2 naj bi zelo izrazito vplival na aktivnost genov, stimuliranih z interferonom tipa 1. Gre za gene, ki so zelo pomembni za učinkovito protivirusno zaščito. Tako je tudi za druge bolezni, pri katerih imajo pomembno zaščitno vlogo prav omenjeni geni, značilna t. i. mikroangiopatija, ki prizadene drobne krvne žile, posledično pa se lahko pojavijo simptomi, ki spominjajo na simptome ozeblin. Ena od teh bolezni je na primer eritematozni lupus. Znanstveniki, ki so pripravili študijo, menijo, da so covidni nožni prsti povezani s tvorbo nadpovprečne količine t. i. avtoprotiteles v bolnikovem telesu. Pri tem gre za specifično vrsto protiteles, ki ne napadajo virusa, ampak bolnikove lastne celice. Ena od posledic tovrstnega odziva pa je lahko prav vnetje. Čeprav se o tem ni veliko govorilo, so bili v začetnih fazah pandemije covidni nožni prsti relativno pogost simptom, vendar se je začela pogostost pojavljanja tega simptoma nato postopoma zmanjševati, kar naj bi bilo med drugim povezano s pojavljanjem novih različic virusa SARS-CoV-2.

.

NAJNOVEJŠE