0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaRevolucionarna kombinacija zdravil: od »neozdravljivega raka« do popolne ozdravitve

Revolucionarna kombinacija zdravil: od »neozdravljivega raka« do popolne ozdravitve

MORDA VAS ZANIMA

Znanstveniki so odkrili zelo obetavno možnost zdravljenja določenih vrst rakavih obolenj. Gre za različico t. i. imunoterapije, katere cilj je okrepitev imunskega sistema, ki se posledično lažje poda v boj z rakavimi celicami. Posebna kombinacija imunoterapevtskih zdravil je bila preizkušena pri bolnikih z rakom glave in vratu, pri katerih naj bi šlo za neozdravljivo obliko bolezni. Kljub tej diagnozi so v sklopu prelomnega kliničnega testiranja nove kombinacije zdravil pri nekaterih bolnikih tumorji povsem izginili.

- Oglas -

Po nekaj tednih terapije je prejel povsem nepričakovan telefonski klic …

Eden od bolnikov, ki so se odločili za sodelovanje v kliničnem testiranju novega imunoterapevtskega zdravila, bi moral biti glede na napovedi zdravnikov mrtev že vsaj štiri leta. Leta 2017 je bil pri njem diagnosticiran rak grla, pri čemer so se že pojavili zasevki v pljučih. Zdelo se je, da je edina možnost, ki mu ostaja, paliativna oskrba. Ker ni imel česa izgubiti, je seveda sprejel ponudbo za sodelovanje v novi raziskavi, čemur je sledilo precejšnje presenečenje. Že po nekaj tednih je prejel klic zdravstvenega osebja, ki ga je obvestilo, da so tumorji povsem izginili. Moški, ki mu je ime Barry Ambrose, je danes star 77 let in povsem ozdravljen oziroma brez zaznavnih rakavih sprememb. Po zaključku imunoterapije ga je sicer čakala še klasična kemoterapija, ki ji je sledila operacija; čeprav je tumor v njegovem grlu izginil, so bile namreč še vedno opazne rakave spremembe v pljučih.

Zdravilo izdelano iz kombinacije nivolumaba in ipilimumaba

Zdravilo, ki so ga znanstveniki preizkušali, je mešanica nivolumaba in ipilimumaba. Pri precejšnjem deležu bolniku, ki so bili del testiranja, je zdravilo poskrbelo za občutno zmanjšanje tumorjev. Pri omenjenem 77-letniku in nekaterih drugih bolnikih pa so tumorske tvorbe celo povsem izginile, nad čimer so bili presenečeni tudi zdravniki, ki so nadzorovali testiranje novega zdravila.

Zelo dobri rezultati tudi pri bolnikih z drugimi vrstami raka

Kombinacija uporabljenih imunoterapevtskih zdravil, torej nivolumaba in ipilimumaba, bi lahko predstavljala učinkovito orožje v boju z različnimi vrstami rakavih obolenj v pozni fazi bolezni, ko so možnosti zdravljenja trenutno precej omejene, posledično pa so tudi možnosti za ozdravitev precej slabe. Tudi preizkušanje kombinacije nivolumaba in ipilimumaba pri bolnikih z drugimi vrstami raka, in sicer raka ledvic, kožnega raka in raka črevesja, je prineslo podobne rezultate, pri čemer je šlo prav tako za bolnike, ki naj bi bili neozdravljivo bolni.

- Oglas -

Pomembna prednost imunoterapije je zmanjšana možnost za nezaželene stranske učinke

Poleg povečanja možnosti za dolgoročno preživetje rakavih bolnikov je odlika nove kombinacije zdravil tudi redkejše pojavljanje nezaželenih stranskih učinkov v primerjavi s kemoterapijo, pri kateri so lahko, kot je znano, stranski učinki pogosto zelo neprijetni. Zmanjšanje stranskih učinkov v primerjavi s kemoterapijo je sicer nekaj, kar je značilno za imunoterapijo nasploh. Imunoterapija namreč velja za bolnikom prijaznejšo obliko zdravljenja, vendar ta možnost na žalost ne pride v poštev pri vseh bolnikih.  

Rezultati opredeljeni kot »klinično pomembni«, na vrsti dodatna testiranja zdravila

Pri kliničnem testiranju, v katerem je sodelovalo skoraj 1000 bolnikov z rakom glave in vratu, je šlo za tretjo fazo testiranja. Gre sicer za zgodnje rezultate, ki za zdaj še niso statistično relevantni, vendar so to kljub temu klinično pomembne ugotovitve, ki so zelo obetavne. Tako so seveda že načrtovana dodatna testiranja. Precej bolnikov je po prejemu zdravila živelo še mesece ali celo leta, čeprav so bile sprva napovedi  bistveno slabše. Rezultati testiranja so pokazali, da je bila uporabljena kombinacija zdravil posebej učinkovita pri bolnikih z nadpovprečno visokimi količinami proteina, imenovanega PD-L1. Stopnja preživetja je bila namreč najvišja prav pri tej skupini. Povprečni čas preživetja po zaključku imunoterapije je bil 17,6 meseca, kar je najvišja povprečna stopnja preživetja pri bolnikih s podobnimi specifikami bolezni, izmerjena doslej.

.

NAJNOVEJŠE