Ekologija & OkoljeNa Islandiji zagnali največji sistem za odstranjevanje CO2 iz ozračja na svetu

Na Islandiji zagnali največji sistem za odstranjevanje CO2 iz ozračja na svetu

MORDA VAS ZANIMA

Septembra je bila na Islandiji zagnana naprava Orca z zelo pomembno nalogo. Gre za napravo oziroma za sistem, namenjen odstranjevanju ogljikovega dioksida iz ozračja. To sicer ni prva tovrstna naprava na svetu, je pa zato največja oziroma najzmogljivejša. Letno lahko namreč iz ozračja odstrani kar do 4000 ton ogljikovega dioksida.

Ujeti zrak se shranjuje v kovinskih zbiralnikih, nato sledi filtriranje

- Oglas -

Prevelike količine ogljikovega dioksida v ozračju so eden od glavnih razlogov za globalno segrevanje. V zadnjih letih se zato ogromno besed namenja pomembnosti zmanjševanja ogljičnega odtisa – tako na individualni kot na družbeni ravni. Idealna pot za dosego tega cilja so seveda ukrepi, s katerimi zagotovimo, da so ogljični izpusti čim manjši. Toda pri razreševanju problematike lahko vsaj deloma pomagajo tudi rešitve, kot je islandska naprava za odstranjevanje ogljikovega dioksida. Napravo je sicer zasnovalo švicarsko podjetje, imenovano Climeworks. Pomembno vlogo pri delovanju naprave oziroma sistema imajo ventilatorji, ki ujamejo zrak v enega od osmih kovinskih zbiralnikov. Nato pridejo na vrsto filtri, ki so nameščeni v zbiralnikih. Gre za izjemno selektivne filtre, ki na površju ujamejo ogljikov dioksid. Ko se filtri napolnijo, se zbiralniki zaprejo, čemur sledi naslednja faza procesa …

Ogljikov dioksid »predelan« v minerale

V drugi fazi pride na vrsto poviševanje temperature. Za nemoten potek procesa se mora temperatura dvigniti na 80–100 stopinj Celzija, kar omogoča sproščanje ogljikovega dioksida. Tako je možno zbiranje ogljikovega dioksida v obliki zelo koncentriranega plina. Sledi uporaba tehnologije, ki jo je razvilo domače, islandsko podjetje Carbfix. S pomočjo te tehnologije se izvede raztapljanje ogljikovega dioksida v vodi, mešanica pa se nato zakoplje globoko med bazaltne kamnine pod površjem. Iz ogljika v raztopini se nato tvorijo minerali, ki se pomešajo s kamninami. Za ta proces sta potrebni približno dve leti. Gre torej za resnično zelo učinkovit sistem, saj cilj ni »samo« odstranjevanje ogljikovega dioksida, ampak je poskrbljeno tudi za ustrezno »predelavo« in varno shranjevanje.

Za poganjanje sistema se uporabljajo obnovljivi viri energije

Sistem Orca lahko torej občutno zmanjša količino ogljikovega dioksida v ozračju in poskrbi, da plin ne predstavlja več tveganja za okolje. Seveda pa se pri tem pojavlja vprašanje, kako »zeleno« je samo delovanje sistema oziroma koliko energije se porabi za opisani proces. Snovalci sistema za odstranjevanje ogljikovega dioksida Orca so mislili tudi na ta vidik. Tako se za poganjanje naprave uporabljajo okolju prijazni, obnovljivi viri, in sicer gre za geotermalno energijo. Izpusti, ki jih zahteva samo delovanje sistema, so tako bistveno manjši od količine ujetega plina (razmerje je približno 1 : 9).

Odstranjeni izpusti enakovredni količini, ki jo letno ustvari 870 avtomobilov

Vzpostavitev sistema je trajala približno leto dni. Kot omenjeno, gre za največji tovrstni sistem oziroma napravo na svetu, saj lahko letna količina odstranjenih ogljikovih izpustov doseže kar 4000 ton. Gre za količino, primerljivo z izpusti, ki jih v enem letu ustvari približno 870 avtomobilov. Čeprav je že ta številka precej osupljiva, nameravajo v podjetju Climeworks v prihodnjih letih zmogljivost sistema še povečati.

Visoke stroške poskušajo pokriti s prodajanjem »ogljičnih odpustkov«

- Oglas -

Ena od največjih težav, povezanih s sistemom Orca – pa tudi z drugimi podobnimi napravami – so visoki stroški izdelave. Vzpostavitev in delovanje tovrstnega sistema namreč zahtevata precejšnje finančne vložke. V podjetju Climeworks poskušajo del stroškov pokriti s ponujanjem nekakšnih odpustkov, ki jih lahko kupijo posamezniki, ki želijo zmanjšati svoj ogljičnih odtis. Za eno tono odstranjenega ogljikovega dioksida »v vašem imenu« je treba tako odšteti nekaj več kot 1000 evrov.

NAJNOVEJŠE