Oči – to nam lahko povedo o našem zdravju

Oči lahko razkrijejo ogromno o našem zdravju. Z napredkom sodobne tehnologije so se tako odprle zanimive možnosti neinvazivnih diagnostičnih metod.

Poletni horoskop 2022

Kaj si lahko obetate od tokratnega poletja? Vam bodo zvezde naklonjene ali se morate pripraviti na specifične izzive? Odgovori vas čakajo v poletnem horoskopu 2022 …

Eko poroka: 5 nasvetov za okolju prijaznejše poročno slavje

Poroke so namreč pogosto zelo obremenjujoče za okolje. Vendar pa lahko na srečo organizirate prečudovito »eko poroko«.

Je pridobivanje kilogramov po menopavzi zares neizbežno?

Pogosto slišimo, da je menopavza skorajda neizbežno povezana s pridobivanjem kilogramov.

5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.
Osebna rastTravma zaradi izdaje lahko močno zaznamuje vaše življenje

Travma zaradi izdaje lahko močno zaznamuje vaše življenje

MORDA VAS ZANIMA

Travme zaradi izdaje ne smemo zamenjevati s PTSD oziroma s posttravmatsko stresno motnjo. Čeprav so lahko simptomi precej podobni, obstajajo med težavama pogosto tudi pomembne razlike. Posttravmatska stresna motnja je nemalokrat povezana s posameznim dogodkom, ki sproži zelo močno reakcijo. Če gre za nasilno dejanje, ni nujno, da storilca poznamo. Po drugi strani pa je travma zaradi izdaje povezana z ljudmi, ki so nam blizu. Prav zato je lahko bolečina še toliko intenzivnejša, saj je »povzročitelj« tu oseba, ki ste ji zaupali in ki bi vas morala ščititi. Ne le da zaradi dejanja izgubite zaupanje v to osebo, ampak je lahko travma zaradi izdaje povezana z izgubo zaupanja v ljudi nasploh …

Travma zaradi izdaje pogosto izvira iz otroštva

- Oglas -

Termin »travma zaradi izdaje« je prva uporabila psihologinja Jennifer Freyd, in sicer v 90. letih prejšnjega stoletja. Poimenovanje ni zajelo samo travm, ki so posledica izdaje bližnje osebe, ampak tudi travme zaradi občutka, da so nas na cedilu pustile institucije, ki bi morale biti tam zato, da nam pomagajo. Travma zaradi izdaje je lahko povezana z različnimi dogodki. Pogosto se na primer pojavi po primerih nezvestobe enega od partnerjev. Travmo zaradi izdaje poleg tega pogosto občutijo osebe, ki so bile v otroštvu žrtve ene od oblik zlorabe, pri čemer je bil storilec oseba, ki je bila odgovorna za njihovo varnost.

Nemalokrat ni možen takojšnji odmik od povzročitelja

Travma zaradi izdaje je lahko še posebej intenzivna pri tistih, ki se zaradi specifičnih okoliščin niso mogli nemudoma umakniti od osebe, ki je izdala njihovo zaupanje. Žena, ki je finančno odvisna od moža, mora tako na primer tudi po prevari pogosto vztrajati v zakonu. Seveda pa je situacija še posebej neugodna za otroke, pri katerih so možnosti za odmik pogosto praktično nične. Oseba v tovrstni situaciji mora tako pogosto potlačiti svoja čustva. Na izdajo se ne more odzvati tako, kot bi bilo pričakovano, saj bi se lahko s tem znašla v še bolj neugodni situaciji.

Najpogostejše težave pri ljudeh, pri katerih se je razvila travma zaradi izdaje

Tipični simptomi, ki se pojavljajo pri ljudeh, pri katerih je mogoče govoriti o travmi zaradi izdaje, so nenadni izbruhi jeze, anksioznost in panični napadi, nezmožnost zaupanja ljudem, depresivni občutki, želja po popolnem nadzoru nad različnimi vidiki življenja, težave s spanjem, pomanjkanje samozavesti in samozaupanja ter nagnjenost k samopoškodovanju. Včasih se oseba niti ne spomni dogodka, ki je bil povod za travmo, torej izdaje. To velja še posebej za tiste, ki so izdajo doživeli kot otroci, saj so osebo, ki jih je izdala, še vedno potrebovali, zato so morali »pozabiti«, kaj je naredila.

Kako najti olajšanje?

Travmo zaradi izdaje seveda težko diagnosticiramo sami. Da lahko resnično razumemo, kaj je vzrok težav, je potrebna pomoč strokovnjaka. Vendar je začetni korak vsekakor to, da se vprašate, kako varno se počutite v odnosih, ki so za vas najpomembnejši. Če ste se morali v preteklosti soočiti z izdajo: ste jo resnično predelali ali vas je zaznamovala precej bolj, kot kažete navzven? Imate v odnosu občutek varnosti? Se vam zdi, da ste ogroženi, da morate biti ves čas v pripravljenosti? Ali se lahko z osebo, ki vas je izdala, odkrito pogovorite o svojih občutkih – tako tistih, ki so sledili dogodku, kot o tistem, kar doživljate trenutno? Ali pri sebi opažate tipične simptome, ki so značilni za travmo zaradi izdaje? So določeni spomini močno zabrisani? Odgovori na ta vprašanja vam lahko pomagajo ugotoviti, ali bi bilo smiselno poiskati pomoč strokovnjaka.

- Oglas -

S terapevtom lahko nato poiščeta najbolj smiseln pristop. Pogosta izbira pri travmi zaradi izdaje sta na primer kognitivno-vedenjska terapija in metoda EMDR (desenzitizacija in ponovna predelava z očesnim gibanjem), ki se uporabljata tudi pri posttravmatski stresni motnji.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×