0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Šport & RekreacijaVarna vadba za diabetike

Varna vadba za diabetike

MORDA VAS ZANIMA

Redna telesna aktivnost je eden izmed najpomembnejših vidikov obvladovanja sladkorne bolezni. Vendar pa je zelo pomembno, da pri tem upoštevate določena varnost priporočila. V nasprotnem primeru se lahko količina krvnega sladkorja med vadbo pretirano zmanjša. To lahko privede do t. i. hipoglikemije, ki je seveda zelo nevarna.

- Oglas -

Posebna previdnost je potrebna pri tistih, ki uporabljate zdravila

Gibanje je seveda zelo pomembno za vse, vendar pa je pri določenih boleznih še toliko nujnejše, da si vzamete čas za telesno aktivnost. Ena takšnih bolezni je zagotovo tudi diabetes. Telesna aktivnost je lahko namreč izjemno učinkovita naravna »metoda« za zniževanje ravni glukoze v krvi. Seveda gibanje hkrati pripomore k lažjemu vzdrževanju zdrave telesne teže (oziroma k hujšanju, če je to potrebno), s čimer se zmanjša nevarnost za različne zaplete, povezane s sladkorno boleznijo. A kot omenjeno, vadba pri diabetikih ni brez skritih nevarnosti.

Količina glukoze v krvi lahko postane hitro prenizka. Ta nevarnost je še posebej velika pri tistih, ki uporabljate zdravila za zniževanje krvnega sladkorja. Vse to pa seveda ne pomeni, da se morate izogibati gibanju. To nikakor ne bi bila dobra ideja, saj bi bil vpliv na vaše zdravje najverjetneje zelo negativen, zato je potreben drugačen pristop. Paziti morate predvsem na to, da upoštevate nekaj osnovnih smernic …

Meritve med treningom vam pomagajo zaznati nevarnost za hipoglikemijo

Upoštevanje varnostnih smernic je praviloma še posebej pomembno za ljudi s sladkorno boleznijo tipa 1, vendar pa je vsekakor pametno, da jih upoštevate tudi tisti, ki se spopadate z diabetesom tipa 2. Osnovni ukrep, ki se priporoča, je spremljanje ravni krvnega sladkorja med telesno aktivnostjo. To je sicer lahko rahlo nepraktično, vendar je to najbolj zanesljiv pokazatelj morebitne nevarnosti za hipoglikemijo. Meritve med treningom so še posebej pomembne za tiste, ki ste se v preteklosti že spopadli s hipoglikemijo med telesno aktivnostjo. Če ugotovite, da je količina glukoze v krvi nevarno nizka, bo tako možno hitro ukrepanje. Pomagate si lahko s prigrizkom, ki vsebuje večje količine enostavnih sladkorjev, oziroma z inzulinom, če ga uporabljate.

- Oglas -

Upoštevajte tudi možnost »hipoglikemije z zamudo«

Natančnejše spremljanje krvnega sladkorja  je nato priporočljivo tudi po sami vadbi, še posebej če je šlo za nadpovprečno intenzivno obliko telesne aktivnosti. Vadba namreč nima zgolj kratkotrajnega učinka, ampak se lahko vplivi kažejo tudi do 24 ur po zaključku. Tako je možna »zakasnjena hipoglikemija«, kar je ponovno nekaj, na kar morate biti še posebej pozorni tisti, ki uporabljate zdravila za uravnavanje ravni glukoze v krvi. Kombinacija vadbe in zdravil lahko namreč hitro zniža sladkor na prenizko raven.

Zelo pomembno tudi skrbno načrtovanje obrokov pred treningom in po njem

Za resnično varno vadbo pa je seveda zelo pomembna tudi prehrana, ki jo uživate pred telesno aktivnostjo in po njej. Sladkorna bolezen sicer praviloma zahteva omejevanje vnosa ogljikovih hidratov, predvsem t. i. enostavnih, vendar pa se vam neposredno pred treningom načeloma ni treba brati obrokov, ki vsebujejo malce večje količine ogljikovih hidratov. Upoštevati morate namreč, da bo vadba zahtevala precej energije, zato glukoza v krvi ne bo ostala neporabljena.

Seveda pa je to, koliko ogljikovih hidratov je smiselno zaužiti, odvisno od različnih dejavnikov – na primer od zdravil, ki jih jemljete, ter od tega, kako intenzivno aktivnost načrtujete in kako dolgo bo trajala vadba. Pomembno pa je upoštevati tudi čas dneva. Po treningu je nato priporočljivo zaužiti še približno 15 gramov ogljikovih hidratov (lahko v kombinaciji z beljakovinami), po možnosti v 15 minutah od zaključka vadbe.

Preberite tudi: Diabetes: Ali nas čaka epidemija sladkorne bolezni?

.

NAJNOVEJŠE