Zdravje & prehranaStevia lahko poruši črevesno ravnovesje

Stevia lahko poruši črevesno ravnovesje

MORDA VAS ZANIMA

Stevia (Stevia rebaudiana) je rastlina, iz katere se pridobiva ena najbolj priljubljenih vrst sladkornih nadomestkov. Iz stevie izdelano sladilo je po okusu precej podobno sladkorju, pri čemer je bistvena razlika ta, da gre za snov, ki je praktično brez kalorij. Na prvi pogled se zdi torej idealna rešitev za hujšanje oziroma vzdrževanje zdrave telesne teže, vendar pa je potrebna pazljivost. Obstajajo namreč tudi raziskave, ki izpostavljajo nevarnosti, povezane z uživanjem stevie. Ena zadnjih raziskav, povezanih s to problematiko, je bila nedolgo tega objavljena v reviji Molecules. Kot so ugotovili raziskovalci, je ena izmed potencialnih nevarnosti (prepogostega) uživanja sladila, pridobljenega iz stevie, povezana z negativnim vplivom na črevesje …

Zaradi sladil iz stevie ovirana komunikacija med bakterijami v črevesju

- Oglas -

Raziskovalci so preučili različne vrste sladil, izdelanih iz izvlečkov stevie. Analiza je med drugim razkrila, da lahko klasično sladilo iz stevie, ki ga je mogoče kupiti v trgovini, zavre komunikacijo med bakterijami v našem črevesju. Črevesni mikrobiom, katerega osnovni del predstavljajo prav bakterije, je zelo občutljiv. Že najmanjša sprememba lahko poruši zdravo ravnovesje med škodljivimi in koristnimi mikroorganizmi. Če ni možna normalna komunikacija med bakterijami, ki poseljujejo naše črevesje, se lahko zgodi prav to

. Čeprav bodo za natančnejši vpogled v tovrstne negativne učinke stevie potrebne nadaljnje raziskave, so raziskovalci prepričani, da bi bila potrebna večja previdnost pri oglaševanju »brezkaloričnih sladil«. Trditve, da pri tovrstnih sladkornih nadomestkih praktično ni omejitev, naj bi bile zavajajoče. Podobno kot v mnogih drugih primerih naj bi bila tudi tu ključna zmernost.

Spoznanja o problematičnosti sladkorja spodbudila nekontrolirano uživanje brezkaloričnih sladil

Sladkor se pogosto izpostavlja kot ena najbolj problematičnih sestavin v sodobni prehrani. Prepogosto uživanje belega, rafiniranega sladkorja je sicer nedvomno povezano s številnimi zdravstvenimi tveganji – od sladkorne bolezni do težav z jetri in čezmerne telesne teže – vendar se zdi, da se tega zaveda vse več ljudi. Raziskave namreč pogosto pokažejo, da količina zaužitega sladkorja na gospodinjstvo upada (kar seveda še ne pomeni, da ne gre še vedno za prevelike količine).

Po drugi strani pa je opazen trend vse pogostejšega uživanja brezkaloričnih sladil oziroma sladil brez prave hranilne vrednosti, pri čemer večina ljudi niti ne pomisli, da bi bilo lahko s temi sladili kar koli narobe. Drži sicer, da znanstveniki v večini primerov še niso prišli do nedvoumnih ugotovitev glede varnosti sladkornih nadomestkov, vendar pa se količina informacij o možnih negativnih učinkih vztrajno povečuje.

Kako uspešno je v resnici hujšanje s pomočjo sladil, kot je stevia?

- Oglas -

Poleg glavobolov, potencialnega negativnega vpliva na ledvice in sorodnih negativnih učinkov so bili zaznani tudi negativni učinki stevie in drugih brezkaloričnih sladil na telesno težo. Čeprav so tovrstna sladila še posebej priljubljena med tistimi, ki poskušajo shujšati, je lahko učinek pravzaprav povsem nasproten od želenega. Prav (prepogosto) uživanje sladkornih nadomestkov lahko namreč vpliva na poviševanje telesne teže. Kaj so vzroki za to? Ko zaužijemo nekaj, kar ima sladek okus (na primer pijačo, oslajeno z brezkaloričnim sladilom), je telo prepričano, da ga čaka nova zaloga energije.

Seveda nato sledi šok, saj je šlo za lažni alarm. Telo je tako ogoljufano, zato vas poskuša »prepričati«, da mu priskrbite tisto, za kar ste ga prikrajšali. Na »površini« se to kaže v obliki volčje lakote, ki se lahko pojavi že kmalu po zaužitju sladila brez prave hranilne vrednosti. Vse to sicer še ne pomeni, da morate stevio in podobna sladila povsem izločiti iz svoje prehrane – ali da se morate morda celo vrniti k belemu sladkorju. Pomembno je predvsem to, da z uporabo brezkaloričnih sladil ne pretiravate.

Preberite tudi: Stevia: Zdravo naravno sladilo prihodnosti

NAJNOVEJŠE