0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana5 nasvetov, kako pojesti več zelenjave brez posebnega truda

5 nasvetov, kako pojesti več zelenjave brez posebnega truda

MORDA VAS ZANIMA

Niso zgolj otroci tisti, ki pogosto zavračajo zelenjavo. Tudi mnogi odrasli niso najbolj navdušeni nad živili, ki sodijo v to skupino. Vendar pa je redno uživanje zadostnih količin zelenjave izjemno pomembno za dobro zdravje. Tako namreč oskrbite telo s številnimi pomembnimi vitamini in minerali, med katerimi je mogoče najti ogromno odličnih antioksidantov – snovi, ki zmanjšujejo negativen vpliv škodljivih prostih radikalov in s tem prispevajo k zaščiti pred mnogimi nevarnimi boleznimi. Hkrati lahko več zelenjave na vašem krožniku pripomore k lažjemu vzdrževanju zdrave telesne teže. Kako lahko torej tisti, ki ne sodite med pretirane ljubitelje, na jedilnik »skrijete« več zelenjave?

- Oglas -

1. Vsak obrok naj vključuje nekaj zelenjave – tudi zajtrk!

V enem samem obroku je težko pojesti priporočeno dnevno količino zelenjave. Nabor je tako večkrat precej enoličen, zato telo prikrajšate za mnoga pomembna hranila. Namesto da poskušate stlačiti čim več zelenjave v en sam obrok, jo raje enakomerno razporedite skozi dan. To pomeni, da naj nekaj zelenjave vključuje tudi zajtrk, če je to le mogoče. Poleg kruha in namaza, ki si ju morda običajno privoščite za zajtrk, lahko na primer postrežete svež paradižnik in papriko, na paličice narezane bučke ipd.

2. Namesto klasičnih testenin vsaj občasno pripravite zelenjavne rezance

Določene vrste zelenjave so še posebej primerne za pripravo rezancev, s katerimi lahko nadomestite običajne testenine. Sem na primer sodijo bučke, korenje in pastinak. Če imate spiralni rezalnik, lahko to zelenjavo zelo hitro in enostavno spremenite v osnovo vašega kosila ali večerje. Nato dodate še omako po izbiri in obrok je pripravljen. Takšen obrok bo seveda vseboval precej manj kalorij in ogljikovih hidratov, kot če bi uporabili klasične testenine, po drugi strani pa mnogo več vitaminov in mineralov.

3. Pripravite rižoto in druge jedi iz cvetače

Cvetača je izvrstna zamenjava za običajni riž pri pripravi rižote. Nad »cvetačnim rižem« so še posebej navdušeni tisti, ki poskušajo zmanjšati vnos ogljikovih hidratov. Vendar pa je to obenem tudi odlična jed za tiste, ki poskušate na svoj jedilnik uvrstiti več zelenjave. S cvetačo lahko uspešno nadomestite tudi mnoge druge sestavine. Med drugim je mogoče iz nje pripraviti testo, ki ga lahko na primer uporabite namesto običajnega testa za pico.

4. Smoothije obogatite z različnimi vrstami zelenjave

Smoothiji oziroma »zmešančki« so kot nalašč za to, da vanje skrijete najrazličnejšo zelenjavo, predvsem različne vrste zelenolistne zelenjave, na primer ohrovt, špinačo ali solato. Sadje namreč prekrije okus zelenjave (še posebej uspešne pri tem so banane). Tudi če vam zelenjava sicer ni najbolj pri srcu, je to odličen način, da jo pogosteje uvrstite na svoj jedilnik, saj je praktično ne boste čutili. Obenem pa bo smoothie tako vseboval manj sladkorja in kalorij. Če ste doslej za pripravo smoothijev uporabljali predvsem različne vrste sadja, je torej čas, da začnete vključevati tudi zelenjavo.

- Oglas -

5. Privoščite si burgerje z okusnimi zelenjavnimi polpeti

Danes je mogoče najti številne recepte za zelo okusne zelenjavne polpete. Poiščite recept, ki vam najbolj ugaja, nato pa uporabite izbrane zelenjavne polpete za pripravo burgerjev, po možnosti skupaj s svežo zelenjavo. Takšen burger si boste lahko privoščili brez slabe vesti, še posebej če boste uporabili polnozrnato bombeto in za prilogo postregli v pečici pečen krompir z manj maščobe namesto ocvrtega krompirčka. Več zelenjave torej še zdaleč ne pomeni, da mora biti vaš jedilnik puščoben. Brez večjih težav si lahko privoščite svoje najljubše jedi, le da v nekoliko bolj zdravi preobleki.

Preberite tudi: Bela zelenjava, ki bi jo morali uživati pogosteje

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×