0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaProbiotiki – odlična pomoč pri sezonskih boleznih

Probiotiki – odlična pomoč pri sezonskih boleznih

MORDA VAS ZANIMA

Zaradi razsajajočega koronavirusa smo kar malce pozabili na to, da obstajajo tudi obdobja povečanega tveganja za gripo in prehlad. Močan imunski sistem je tako pomemben tudi za zmanjševanje nevarnosti za omenjeni obolenji, ki sta v primerjavi s covidom-19 seveda precej bolje raziskani. Tako vemo, kaj so tisti najpomembnejši ukrepi, s pomočjo katerih lahko zmanjšamo nevarnost za prehlad in gripo. Mednje sodi tudi povečan vnos probiotikov, saj je imunski sistem močno povezan s tistim, kar se dogaja v našem črevesju …

- Oglas -

Probiotiki so več kot le dodatek za boljšo prebavo

Ob besedi »probiotiki« marsikdo pomisli izključno na prebavo oziroma na izboljšanje prebave. Čeprav je to nedvomno ena izmed pomembnih koristi probiotikov, pa njihovi blagodejni učinki niso omejeni le na prebavni sistem. Vse več študij namreč dokazuje, da je naš črevesni mikrobiom povezan s številnimi organi, organskimi sistemi in procesi v našem telesu, med drugim tudi z imunskim sistemom.

Tako lahko probiotiki pomagajo tudi pri zmanjševanju tveganja za okužbo z virusi, ki povzročajo prehlad in gripo. Če ste že zboleli, pa je mogoče s pomočjo probiotikov skrajšati čas okužbe oziroma ublažiti neprijetne simptome.

Velik delež mikroorganizmov najdemo prav v črevesju

Črevesni mikrobiom je eden najkompleksnejših sistemov v našem telesu, hkrati pa eden najpomembnejših. S poimenovanjem »mikrobiom« je mišljena združba bakterij, gliv in drugih mikroorganizmov, ki živijo na našem telesu in v njem. Gre za bilijone in bilijone mikroorganizmov, pri čemer je zelo pomembno, da se ohranja zdravo ravnovesje med koristnimi in škodljivimi organizmi.

- Oglas -

Velik del teh mikroorganizmov prebiva prav v našem črevesju. Sestava našega črevesnega mikrobioma se sicer stalno spreminja, nanjo pa vplivajo različni dejavniki – prehrana, starost, spremembe okolja ipd. Tako je pomembno, da skrbite za zdrav življenjski slog, seveda pa je lahko zelo koristno tudi dodajanje probiotikov …

Vpliv probiotikov na imunski sistem tako posreden kot neposreden

Eden izmed učinkov probiotikov, torej koristnih bakterij, je izboljšanje absorpcije in celo tvorbe različnih hranil. To je tudi prvi razlog, zaradi katerega lahko uporaba probiotikov koristi našemu imunskemu sistemu. Ta je namreč močno odvisen od določenih hranil, kot je na primer cink. Če je absorpcija teh hranil slaba, imunski sistem ne more biti tako učinkovit, kot bi bil lahko sicer.

Poleg opisanega posrednega vpliva pa imajo probiotiki tudi neposreden vpliv na učinkovitost naše naravne imunske zaščite. Kar približno 70 odstotkov vseh naših imunskih celic se namreč nahaja v prebavilih. Raziskovalci so pred nekaj leti ugotovili, da lahko koristne bakterije pomagajo pri »treningu« imunskih celic oziroma pri razločevanju med tem, kdaj se morajo odzvati in kdaj ne. V primeru pomanjkanja koristnih bakterij lahko pride tako do napak – imunski sistem denimo reagira tudi na neškodljive snovi, kar lahko privede do alergij. Po drugi strani pa lahko imunske celice zanemarijo dejanske nevarnosti v obliki patogenih virusov.

Raziskave potrjujejo korelacijo med probiotiki ter zmanjšanim tveganje za gripo in prehlad

Obstaja kar nekaj raziskav, v okviru katerih se je preučevala povezava med probiotiki ter prehladnimi obolenji in gripo. Te raziskave so denimo razkrile oziroma potrdile, da lahko laktobacili in bifidobakterije pomagajo pri skrajševanju časa trajanja prehlada in pri omilitvi simptomov, ki so značilni za prehlad. Raziskave pogosto pokažejo tudi, da ljudje, ki uporabljajo probiotike, v povprečju zbolevajo precej redkeje od tistih, ki probiotikov ne uporabljajo, kar velja tudi za otroke.

Kakovostno probiotično prehransko dopolnilo je torej ena najboljših naložb v krepitev imunskega sistema. Čeprav to seveda ne more zagotoviti, da ne boste zboleli, pa se lahko verjetnost za to občutno zmanjša.

- Oglas -

Preberite tudi: 5 znakov, da probiotiki zares delujejo

.

NAJNOVEJŠE