Dom & energija7 sobnih rastlin, ki potrebujejo zelo malo svetlobe

7 sobnih rastlin, ki potrebujejo zelo malo svetlobe

MORDA VAS ZANIMA

Skrb za sobne rastline zahteva upoštevanje različnih dejavnikov. Eden najpomembnejših je seveda količina svetlobe, pri čemer se lahko potrebe različnih rastlin precej razlikujejo. Nekatere potrebujejo zelo veliko svetlobe, spet druge so povsem zadovoljne s precej senčnimi mesti. Rastline, ki spadajo v drugo skupino, so tako zelo primerne za domove oziroma prostore, kjer ni na voljo veliko naravne svetlobe. Za tiste, ki iščete rastlino s tovrstnimi preferencami, smo zbrali nekaj zanimivih možnosti …

1. Taščin jezik

- Oglas -

Taščin jezik, ki ga prepoznate po dolgih suličastih listih, je zelo primerna izbira za začetnike, ki še nimate veliko izkušenj z nego zelenih rastlin. Gre namreč za zelo nezahtevno rastlino, med drugim tudi zaradi dejstva, da ne potrebuje veliko svetlobe. Podobno neobčutljiva pa je tudi glede vode. Tako je ni treba zalivati pretirano pogosto. Vedno počakajte, da se prst povsem posuši, preden ponovno dodate vodo.

2. Tilancija

Za malce temnejša mesta so zelo primerne tudi tilancije. Posebnost teh rastlin je, da za rast ne potrebujejo zemlje, zato se jih je oprijelo tudi ime »zračne rastline«. To seveda pomeni tudi, da jih ni treba zalivati. Vendar pa morate upoštevati, da tilancije vlago črpajo iz zraka. Tako jim najbolj ustrezajo prostori z malce višjo stopnjo zračne vlage.

3. Filodendron

Vrste, ki jih uvrščamo med filodendrone, izvirajo s področja današnje Brazilije. Gre za rastline, ki so znane po velikih listih, ki so lahko različnih oblik. Filodendroni so zelo cenjeni med tistimi, ki verjamejo v simbolno moč rastlin. V dom naj bi namreč prinašali zdravje in obilje, zato veljajo za izjemno priljubljene okrasne rastline. K priljubljenosti pa zagotovo vsaj deloma prispeva tudi dejstvo, da so tudi filodendroni rastline, ki ne potrebujejo zelo veliko svetlobe.

4. Difenbahija

Prvotni dom difenbahij je prav tako Južna Amerika, podobno kot pri filodendronih. Ena najbolj prepoznavnih značilnosti teh rastlin so belkaste lise na listih. Tudi difenbahije potrebujejo relativno malo svetlobe, po drugi strani pa so malce bolj izbirčne glede temperature in vlage. Najbolj jim namreč ustreza nekoliko toplejši, vendar suh zrak. Čeprav so lahko difenbahije zelo lepa dekoracija prostora, je treba opozoriti, da niso primerne za vsak dom. Zaužitje listov je lahko zelo nevarno, zato niso najboljša izbira za gospodinjstva, kjer bivajo tudi majhni otroci in/ali živali.

5. Čopasta zelenčica

- Oglas -

Čopasta zelenčica je izjemno prilagodljiva rastlina, ki lahko uspeva v najrazličnejših okoljih. Med drugim je to povezano tudi z dejstvom, da za rast ne zahteva veliko svetlobe. Nasprotno: precej bolj ji ustreza senčna lega oziroma mesto, kjer je bo neposredno izpostavljena sončnim žarkom. Čeprav so sobne rastline na splošno zelo dobra izbira za prečiščevanje zraka v prostorih, je čopasta zelenčica ena tistih rastlin, ki so pri tem še posebej uspešne.

6. Spatifil

Dobra izbira za prostore oziroma mesta z manj svetlobe je lahko tudi spatifil, ki je obenem, podobno kot čopasta zelenčica, zelo učinkovit pri odstranjevanju škodljivih snovi iz zraka. Upoštevati morate sicer to, da bo za cvetove potrebne malce več svetlobe. A če cvetovi za vas niso pretirano pomembni, je vsekakor pametno razmisliti tudi o tej rastlini. Če se odločite za spatifil, pazite predvsem na to, da ga ne boste pretirano zalivali, saj je to ena najpogostejših napak.

7. Gnezdnati sršaj

Zadnji predlog, ki ga imamo za vas, pa je gnezdnati sršaj, katerega oblika spominja na ptičje gnezdo. Rastlini ustrezajo tako sončna kot nekoliko bolj senčna mesta, zato jo lahko postavite praktično kamor koli. Količina svetlobe vpliva predvsem na obliko listov: če se odločite za senčno lego, bodo listi ploščati, če ima rastlina na voljo več svetlobe, pa postanejo listi praviloma malce bolj zgubani.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×