0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ZgodbeMarta Perčič: »Bistvo vsega je ravnovesje!«

Marta Perčič: »Bistvo vsega je ravnovesje!«

MORDA VAS ZANIMA

Marta Perčič z družino živi na Senovem, kjer v prijetni sonaravni hiški s posebnim ambientom vodi tečaje joge, skozi katere želi svoja spoznanja o tej čudoviti starodavni veščini deliti z drugimi. Skozi izvajanje, izobraževanja in učenje joge je spoznala marsikatere življenjske skrivnosti, ki lahko olajšajo pot do cilja, pozitivno vplivajo na osebnostno rast in izboljšajo kakovost življenja. Sama je z jogo rasla in zrasla ter ji naposled povsem posvetila svoje življenje.

- Oglas -

Marta pravi, da se je z jogo spoznala v otroštvu, že kot majhna punčka je namreč izredno rada telovadila, takrat seveda nevede, da je to joga. V osnovni in srednji šoli je trenirala gimnastiko, nato pa se je med študijem, pred skoraj tremi desetletji, začela rojevati njena ljubezen do joge. »Sprva mi je bilo to kot ena fajn telovadba, sčasoma pa sem videla, da bolj ko to redno delam, bolje se počutim – tudi v glavi in čustveno. Nekako sem začenjala postajati drugačna, bolj umirjena, in meni je bilo to zelo fascinantno,« opiše. Skozi leta so sledila mnoga izobraževanja in tečaji predvsem v tujini, pa tudi pri nas, ki jih je bilo nemalokrat težko uskladiti z družino in tedanjim delom. Leta 2004 je začela resno učiti, pred približno petimi leti pa je pustila službo v državni upravi in stopila na samostojno pot. Ta je včasih resda trnova, je pa povsem njena, navdihujoča in izpopolnjujoča.

Joga kot del paketa

Joga je znanost o telesu, umu, zavesti in duši ter ravnovesju med njimi, za dosego celostnega zdravja in dobrega počutja pa jo pogosto povezujejo tudi z drugimi znanostmi – ajurvedo, djotišem (vedsko astrologijo) in vastujem (izvorni feng šuj). Marta povezovanje in celostno delovanje vseh štirih ved prikaže na primeru: »Če si nekdo želi poslovnega uspeha, mu joga pride prav, da ima močno in zdravo telo ter umirjen in stabilen um. Ajurveda doda napotke za življenjski slog – kateri šport je najbolj ustrezen, potreben čas spanja, kaj je najbolje točno zate.« Pri tem velja izpostaviti, da sta vsak izračun in vsak napotek povsem individualna, namenjena posamezniku. Sledi vastu, ki dom ali pisarno razume kot živo bitje, ki skrbi za posameznika, če ga ta pravilno razume in skladno uredi. »S pomočjo vastuja si lahko poslovni prostor uredimo tako, da bo npr. pritekalo čim več financ. Vedska astrologija – djotiš – pa na koncu pove še, katere potenciale imamo za posel, za katerega in kdaj je najbolje začeti.« Vsa ta znanja se med seboj prepletajo in dopolnjujejo, skupaj pa zagotavljajo uspeh. Marta pojasni, da je ravno ta recept za celosten uspeh tisti, ki je njej pomagal do sprememb, ki so jo naredile srečnejšo.

Kdaj joga postane način življenja?

»Mislim, da se to zgodi enkrat, ko še sam ne veš,« pravi Marta in pojasni, da ta občutek začutiš – kot neki preboj, ki ga je težko predvideti, ampak ti nekako odpre pogled z druge perspektive. To je vidno denimo tudi pri urah joge, ko sprva razkropljeni posamezniki v novi skupini sčasoma začnejo delovati kot celota, podobno pa je tudi v življenju. Marta pravi, da je osebni napredek najbolj opazen v reakcijah na različne (največkrat neprijetne) dogodke: »Na začetku se kdaj malce prisiliš, potem pa začenjaš opažati, da nekaj velja tudi zate, stvari postanejo samoumevne, naenkrat opaziš in se zavedaš, da ni potrebe reagirati na tak način, če že, se pa hitro znaš spraviti nazaj v ravnotežje.« To ravnovesje ne pomeni, da bo nekdo, ki izvaja jogo, vedno umirjen in se ne bo nikoli razjezil, ampak da bo tudi ob skoku iz idealnega potrebnega zelo malo za prihod nazaj. Sogovornica pojasni, da se nekateri po težkih izkušnjah še več let ne zmorejo pobrati, s pomočjo joge pa vse to nekako hitreje dojemaš in tudi predelaš. »Pa tudi djotiš mi je dal ogromno nekih življenjskih resnic, na primer da ima vse neki svoj red, svoj namen, da ima vse dva pola … Saj vsi vemo, da je vse za nekaj dobro, ampak ne znamo pa tega ponotranjiti,« oriše enega izmed pogostih problemov ljudi in poudari, da gre samo za to, da posameznik lažje živi.

- Oglas -

Zdravljenje z jogo

Pri nas je zdravljenje z jogo še vedno nekakšen tabu in tudi tečaji terapevtske joge, ki jih je Marta Perčič na svoji poti naredila, v Sloveniji niso priznani. Z izpiti za zdravilca se lahko delo jogijskih terapevtov v tujini primerja z delom fizioterapevtov, ponekod pa se lahko brez težav zaposlijo tudi v bolnišnicah. In kaj vse lahko joga zdravi? »Če rečem vse, se bo slišalo pretirano, ampak tako v resnici je,« z nasmehom pravi Marta. Na telesni ravni lahko joga pomaga odpraviti bolečine v križu, kolkih, ramenih … Pravilno dihanje poskrbi za umirjen um, obenem uskladi hormone in jih uravnovesi. Zaključna sprostitev, ki je na sporedu vsake učne ure Martine joge, prav tako poskrbi za umirjenost. Obstajajo tudi določene tehnike proti depresiji in podobnim boleznim pa tudi tečaji za jogo za najtežje bolezni, ki se jih je v tujini udeležila tudi Marta: »To so rakavi in srčni bolniki. Definitivno ne moremo reči, da mi s temi tehnikami zdravimo raka, ampak damo pa veliko podpore. Mi smo se na primer učili, kako sprejeti kemoterapijo, da je bolniki ne jemljejo samo kot neki strup, ki teče vanje. To, kar smo se mi učili, gre z roko v roki s klasično medicino, hkrati pa bi lahko šlo z roko v roki tudi s tem, kako ajurvedsko zdraviti raka.« Sami lahko ogromno naredimo za svoje zdravje in ga med drugim podpremo tudi z jogo.

Marta Perčič

Joga nas uči spoštovanja, hvaležnosti in ponižnosti

Osnova joge je, da razumemo, da smo vsi del narave. »Sploh ajurveda in vedska astrologija sta tisti, ki dajeta vpogled v to,« pove sogovornica. Ajurveda uči, da smo vsi sestavljeni iz 5 elementov – enakih, iz kakršnih je sestavljena tudi Zemlja –, kar že samo po sebi kaže, da smo del nje. Prek teh petih elementov lahko vzpostavimo odnos do narave, se jo naučimo spoštovati in biti hvaležni za njene darove. Zelo pomembno je pitje čiste vode, še posebno lepo pa je, če jo zajamemo v naravi, iz kakšnega čistega potočka. Drugi element je zrak; svežega se lahko nadihamo denimo v gozdu, kjer ga narava dobro očisti. Sledi ogenj – v naravi je to sonce, ki nam daje svetlobo in energijo. Pozabiti ne smemo na zemljo, saj brez nje ne bi bilo nobene naše hrane. Zadnji element je eter, ki ga je nekoliko težje razumeti, je pa tisti, ki vse našteto povezuje. Ko razumemo, da smo del narave, začnemo bolj spoštovati tudi živali, je prepričana Marta. »Danes so problem predvsem te velike klavnice, grdo ravnanje z živalmi, morja se izčrpavajo prek vsakih razumnih meja – krademo naravi, ampak v resnici s tem krademo sebi. Včasih so bolj spoštovali vse to.« Prek prakse joge se naučimo spoštovati živali, svojo hrano, okolico, vsak delček narave. »Človek mora čutiti neko ponižnost do vsega, kar je večje od nas,« povzame Marta.

Z jogo do ravnovesja

»Menim, da je ravnovesje bistvo čisto vsega,« pove sogovornica. Spraviti telo v ravnovesje je eden glavnih poudarkov joge, pozorni moramo biti na to, katera stran telesa je na primer močnejša, in nato drugo stran poskušati uskladiti s to. Dosežemo ga lahko tudi z dihanjem, s katerim se uravnovesi hormonski sistem, misli se umirijo in uravnotežijo. Vzpostaviti ga moramo tudi v vsakdanjem življenju: »Rada rečem, če kupiš nove škornje, stare zavrzi ali jih podari naprej, ne gomili stvari.« Kopičenje in hitenje sta dandanes velik problem, ljudje se namreč ne znamo ustaviti, ne znamo se ločiti od (velikokrat povsem nepotrebnih) materialnih stvari, ne znamo najti ravnovesja. »To se pozna na dihanju – vsi hitro vdihujemo, ne znamo pa izdihniti in spustiti. Ko se naučimo tudi izdihovati, se učimo tudi spuščati stvari, izpuščati ljudi, odnose … To je tisto ravnotežje – kar pride, to gre; kolikor dobim, toliko dam.« Marta poudarja, da si moramo dovoliti čutiti vse odtenke življenja. Ko si zaželimo tortice, si jo privoščimo brez občutka krivde. Ko dobimo darilo, se mu posvetimo. Ko smo žalostni, si vzemimo nekaj časa za žalost, da bomo lažje šli naprej. »To je tisto, kar so me vsa ta znanja naučila, zdaj pa je vse na tem, da čim dlje ostanem zdrava, da lahko čim dlje uživam to, česar sem se naučila, in da ljudje, ki jim to predajam, čim prej to dojamejo,« zaokroži Marta in doda, da ni lepšega od občutka, ko ti je nekdo hvaležen.

Martina hiška za jogo

»Seveda so sanje vsakega učitelja joge, da ima lasten studio,« pove Marta, ko jo povprašam, od kod ideja za hiško. Poleg tega si je dolgo želela povsem naravnega doma in ravno to je posebnost te simpatične, do okolja prijazne hiške na Senovem. Narejena je namreč iz 100-odstotno naravnih materialov – lesa, gline in slame –, posledično pa ponuja prav poseben ambient. »Že ko samo vstopiš, začutiš tisto prijetno energijo, ki je po raznih telovadnicah ni mogoče ustvariti.« Na pozitivno energijo poleg naravnih materialov vpliva tudi sama praksa joge, ki se v hiški izvaja, pripomore pa tudi vastu. »To je umetnost, ki je meni zelo dragocena. Ker ga razumem in vem, kako skrbeti za dobro energijo, je tudi prostor zadovoljen z mano, in daje tudi nam vsem največ nazaj,« pojasni Marta. Ob prihodu vsakega obiskovalca pozdravi palček, ki sedi na okenski polici in varuje hiško, poleg je še posoda, v katero je pred vstopom v prijetno notranjost priporočljivo odvreči vse skrbi, težave in slabo voljo.

.

NAJNOVEJŠE