0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ZgodbeDomačija Pr'Popr: čudoviti košček narave in živalska družba

Domačija Pr’Popr: čudoviti košček narave in živalska družba

MORDA VAS ZANIMA

V objemu prijetno zelene narave Polhograjskega hribovja se skriva Pr’ Popr, turistična kmetija, ki obiskovalcem nudi prav posebno in v sodobnem času tudi vse bolj priljubljeno doživetje – trajnostno bivanje, razburljive aktivnosti v naravi in na domačih delavnicah ter druženje z živalmi.

- Oglas -

Domačija Pr’ Popr, ki je zadnjih nekaj let v lasti družine Košir, leži v vasici Črni Vrh nad Polhovim Gradcem, na približno 800 metrih nadmorske višine. Sodeč po letnici, izrezljani nad vhodom, je bil stari hlev postavljen že daljnega leta 1825, Koširjevi pa so ga rešili pred neizbežnim propadom. Danes je Poprova štala polna življenja, vpisana pa je tudi v Register nepremične (stavbne) kulturne dediščine. Ker je kmečka hiša žal že v ruševinah, so ime prenesli na počitniško hiško, v kateri bivanje postavlja aktivno in hkrati sproščujoče dopustovanje na popolnoma novo raven.

Domačija Pr' popr
Vaška folklora pravi, da je ime Pr’ Popr staro približno 100 let. Takratni gospodar je veliko pomagal na drugih kmetijah, med zasluženo malico pa je vedno prosil za poper in vsako jed izdatno popopral. Tako se je njega prijel vzdevek Poprovc, domačije pa ime Pr’ Popr.

Ustvarjalne in poučne aktivnosti

Domačija je nekaj posebnega, ker poleg sonaravnega bivanja nudi tudi celo paleto zanimivih aktivnosti. Mizarstvo je družinski poklic Koširjevih, v delavnico pa so vabljeni tudi obiskovalci, ki si lahko – seveda s pomočjo – izdelajo svoje, povsem unikatne lesene izdelke ali pa spominke iz volnene preje. »Svojemu znanju in materialu, ki ga imamo na voljo, smo želeli dati neko dodano vrednost, ob zavedanju, da ima izdelek, ki ga naredi gost sam, popolnoma drugo vrednost kot kupljeni spominek,« poudari Simona Košir. Gostje se lahko spoznajo tudi z različnimi živalmi, sodelujejo na primer pri striženju in česanju ovac, ob jasnih večerih pa si skozi teleskop ogledajo nočno nebo.

DSC9278

Sobivanje z živalmi

Na domačiji bivajo različne živali, ki se razumejo tako med seboj kot z ljudmi. Koširjevi se pri izbiri živali držijo določenih načel: »Živali ne smejo biti nevarne in od njih moramo imeti tudi neko korist.  Izbiramo tiste, ki jim lahko nudimo optimalne pogoje za bivanje.« To so predvsem manjše živali, za katere ni preveč zahtevno skrbeti. Tu je na primer goska Hera, ki na vsakem koraku sledi alpakama Alu in Paku, na drugi strani pa se pujsa Pega raje sprehodi z alpakama Abi in Li. Zajci so zelo veseli družbe ovac – jezersko-solčavske in bovške pasme –, od perutnine so svoje mesto na kmetiji našle race, gosi, kokoši in prepelice. Vsakdan popestrijo še muca, psička in činčila, v živahnem ribniku pa se skrivajo zlate ribice, žabe, krastače, paglavci idr. Pred kratkim so se živalski družinici pridružili še trije poniji. V načrtu je tudi postavitev majhnega čebelnjaka. Simona Košir pravi, da se živali obiskovalcev navadijo in si želijo njihove pozornosti, nad njimi pa so najbolj iskreno navdušeni otroci.

- Oglas -
DSC9651

Trajnostno bivanje s poudarkom na spoštovanju do narave in živali

Bivanje v počitniški hišici je trajnostno, hiša je samooskrbna, ima lastno sončno elektrarno, poleg pa je tudi polnilnica za električne avtomobile gostov, pojasni Marko Košir. Oprema je bila izdelana v domači delavnici. Obiskovalci si lahko naberejo sveže sezonsko sadje in zelenjavo, Koširjevi jih z veseljem pospremijo v bližnji gozd, kjer ob pravem času rastejo borovnice, gobe in kostanj, živali pa je mogoče obiskati kadar koli in se z njimi pocrkljati. Vse bolj je jasno, da hitri ritem sodobnega življenja ni zdrav, zato so tovrstni kotički v objemu narave več kot dobrodošli. Nudijo odmik iz vsakdanje norije, spodbujajo zdrav način življenja in ustvarjalnost.

DSC6778
»Ko začutiš spoštovanje do narave in živali, začutiš tudi hvaležnost, da si tu,« pravi Simona.
.

NAJNOVEJŠE