0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaMagnezij – mineral, ki pomembno vpliva na naš krvni sladkor

Magnezij – mineral, ki pomembno vpliva na naš krvni sladkor

MORDA VAS ZANIMA

Magnezij je mineral, ki ga naše telo nujno potrebuje za številne naloge – sodeluje namreč v kar približno šeststotih procesih. Ker ga ne more tvoriti samo, je nujno, da ga v telo vnašamo s pomočjo hrane ali prehranskih dopolnil.

- Oglas -

Znano je, da je magnezij zelo pomemben za zdravje kosti in mišic. Med drugim gre za mineral, ki je zelo koristen za preprečevanje mišičnih krčev. Hkrati je magnezij nujen za normalno delovanje živčnega sistema. Po drugi strani pa je manj znano, da magnezij vpliva tudi na uravnavanje krvnega sladkorja oziroma na inzulin …

Pomoč pri preprečevanju inzulinske rezistence in zniževanju krvnega sladkorja na tešče

Število študij, ki pričajo o tem, da je magnezij zelo pomemben za ohranjanje normalne ravni glukoze v krvi, se stalno povečuje. Na podlagi izsledkov teh študij je mogoče sklepati, da je povečanje vnosa magnezija zelo koristen ukrep za ljudi s t. i. preddiabetesom ali z diabetesom tipa 2, seveda pa lahko koristi tudi tistim, ki sicer nimajo tovrstnih težav, vendar želijo zmanjšati tveganje za to, da bi se z njimi srečali v prihodnosti. Kako natančno lahko magnezij pomaga? Poleg številnih drugih pozitivnih učinkov lahko mineral zniža raven krvnega sladkorja na tešče, hkrati pa poveča občutljivost celic na inzulin – tako pri ljudeh z diabetesom tipa 2 kot pri tistih s povečano nevarnostjo, da zbolijo za to boleznijo.

Inzulinska rezistenca – primarni razlog za diabetes tipa 2

Kot verjetno veste, naše telo pretvori hrano, ki jo zaužijemo, v glukozo. Ko se količina glukoze v krvnem obtoku poveča, začne trebušna slinavka sproščati inzulin. Naloga inzulina je seveda pomoč celicam pri absorpciji glukoze, ki predstavlja njihov primarni vir energije. Hkrati pa inzulin »sporoči« jetrom, naj uskladiščijo del glukoze. Tako se količina glukoze v krvi zmanjša, zaradi česar se začnejo postopoma zmanjševati tudi količine sproščenega inzulina. A kako je vse to povezano z inzulinom? Kot omejeno, je inzulin pomemben za povečevanje občutljivosti celic na inzulin.

- Oglas -

T. i. inzulinska rezistenca, torej zmanjšana občutljivost celic na inzulin, je primarni razlog za razvoj diabetesa tipa 2. Za inzulinsko rezistenco so sicer lahko krivi genetski dejavniki, običajno pa ima še večji vpliv neustrezna prehrana oziroma nezdrav življenjski slog. O inzulinski rezistenci govorimo, ko kljub sproščanju zadostnih količin inzulina naše celice tega ne razumejo več kot znak, da je potrebna absorpcija glukoze iz krvnega obtoka. Trebušna slinavka tako misli, da mora proizvesti še več inzulin, zato začne delovati s polno paro, a ravni krvnega sladkorja ostajajo kljub temu previsoke. Obenem začnejo jetra shranjevati prevelike količine glukoze, ki jo pošiljajo maščobnim celicam, kar seveda privede do poviševanja telesne teže in do povečanega tveganja za bolezen zamaščenih jeter. Če se opisani cikel ponavlja dlje časa, se lahko razvije preddiabetes, sčasoma pa tudi diabetes tipa 2.

Pazite, da bo imelo vaše telo na voljo zadostne količine magnezija

Glede na raziskave naj bi povečan vnos magnezija zmanjševal nevarnost za diabetes tipa 2. Ljudem s tem tipom diabetesa naj bi namreč nadpovprečno pogosto primanjkovalo magnezija. Deloma je lahko sicer težava povezava povezana tudi s tem, da je pogost simptom diabetesa tipa 2 povečana potreba po uriniranju, kar pomeni tudi pospešeno izgubljanje magnezija. Težava je lahko seveda še toliko večja, če že v osnovi zaužijete zelo malo magnezija. Tako se lahko vzpostavi začaran krog – manj magnezija pomeni večjo nevarnost za inzulinsko rezistenco in poslabšanje simptomov diabetesa tipa 2, to pa nato povzroči dodatno znižanje količin magnezija v telesu. Če se spopadate z diabetesom tipa 2 – ali če želite karseda zmanjšati možnosti za to bolezen – je torej magnezij zagotovo eno tistih hranil, na katere morate biti še posebej pozorni. Med živila, ki so nadpovprečno bogata s tem mineralom, med drugim spadajo indijski oreščki, presni kakav, fižol, rjavi riž, mandlji, zelje, krompir in sončnična semena.

Več o magneziju v članku: Magnezij – mineral za zdravje in dobro počutje

NAJNOVEJŠE