0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPravilo 20 : 20 : 20, da vaše oči ne bodo trpele...

Pravilo 20 : 20 : 20, da vaše oči ne bodo trpele zaradi zaslonov

MORDA VAS ZANIMA

Med dele telesa, ki so najbolj prizadeti zaradi dolgotrajnega dela na računalniku, zagotovo spadajo naše oči. Pojavil se je celo poseben izraz, ki označuje težave, povezane z očmi, ki so posledica dolgotrajnega strmenja v različne zaslone, in sicer gre za t. i. sindrom računalniškega vida. Poleg simptomov, ki so neposredno povezani z očmi – občutek napetosti, čezmerno solzenje ali čezmerno suhe oči, zamegljen vid, rdeče oči ipd. – so pri ljudeh, ki veliko časa preživijo pred računalnikom, nadpovprečno pogosti tudi glavoboli. Najboljša rešitev je seveda, da poskušate zmanjšati količino časa, preživetega pred različnimi zasloni. Hkrati pa si lahko pomagate tudi z določenimi manjšimi spremembami, ki bodo razbremenile vaše oči. Zelo koristno je na primer upoštevanje pravila 20 : 20 : 20 …

- Oglas -

Za kaj natančno gre pri pravilu 20 : 20 : 20?

Vsaka številka v pravilu 20 : 20 : 20 ima seveda specifičen pomen. Če želimo upoštevati to pravilo, moramo po 20 minutah dela za računalnikom svojim očem privoščiti vsaj 20-sekundni odmor. Ta odmor izkoristite tako, da pogled usmerite v predmet, ki je oddaljen vsaj 20 čevljev, kar znaša dobrih 6 metrov. Usmeritev pogleda v daljavo – običajno to pomeni skozi okno –  bo razbremenila vaše oči, ki se morajo med strmenjem v zaslon v bližini močno naprezati. Da ne boste pozabili na ta kratek odmor, si nastavite opomnik oziroma alarm, ki vas bo vsakih 20 minut opomnil, da je čas, da privoščite svojim očem malce razbremenitve. Pazite, da bo strmenje v oddaljen predmet trajalo vsaj 20 sekund, saj naj bi bila to minimalna količina časa, ki ga oči potrebujejo za sprostitev.

Oči in zasloni

Dodatni nasveti za zaščito oči oziroma vida …

Pravilo 20 : 20 : 20 je dobro kombinirati z nekaterimi dodatnimi ukrepi, ki so namenjeni preprečevanju težav z očmi pri ljudeh, ki preživijo veliko časa pred (računalniškimi) zasloni. Zelo koristno je na primer, da občasno namerno mežikate nekoliko intenzivneje. To namreč pomaga pri preprečevanju težav z zelo suhimi očmi. Če so tovrstne težave zelo hude, si sicer lahko pomagate tudi s kapljicami ali umetnimi solzami. Zelo pomembno je tudi, da poskrbite, da so črke na zaslonu dovolj velike. Pretirano naprezanje oči je namreč pogosto povezano z branjem besedila z zelo majhnimi črkami.

Ker gre za nekaj, kar lahko danes zelo hitro in enostavno prilagodite, je seveda nesmiselno, da bi dodatno obremenjevali svoje oči s premajhno pisavo. Svetujemo vam tudi, da prilagodite svetlost zaslona. Za pretirano obremenitev oči je namreč lahko krivo tudi to, da zaslon ni dovolj svetel – oziroma to, da svetlost ni prilagojena delu dneva. Hkrati poskrbite, da ne bo prihajalo do bleščanja zaslona, kar je običajno povezano predvsem z neustreznim kotom zunanje oziroma naravne svetlobe. Za ljudi, ki veliko časa posvetijo delu, ki zahteva uporabo računalnika, pa je obenem še posebej pomembno, da ne preskakujejo preventivnih pregledov oči.

- Oglas -

Poskrbite tudi za razbremenitev telesa

Dolgotrajno delo na računalniku pa seveda ni obremenjujoče le za vaše oči, ampak tudi za mnoge druge dele telesa. Pojavijo se lahko bolečine v hrbtu, ramenih, vratu ipd., obenem pa dolgotrajno sedenje povečuje nevarnost za številne kronične bolezni, vključno s srčno-žilnimi obolenji in diabetesom tipa 2. Pravilo 20 : 20 : 20 lahko tako razširite tudi na druge aktivnosti. Ena izmed možnosti je, da vsakih 20 minut vstanete vsaj za 20 sekund in se sprehodite do mesta, ki je oddaljeno najmanj 20 čevljev, torej vsaj 6 metrov, in nazaj. Čeprav se na prvi pogled ne zdi, da lahko to spremeni veliko, so lahko tovrstni kratki odmori med delom na dolgi rok zelo koristni za zmanjševanje tveganja za resnejše težave z zdravjem.

Preverite tudi: Terapije in vaje za boljši vid

.

NAJNOVEJŠE