0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaOmejevanje OH: rezultati najboljši, če je kombinirano z rastlinsko prehrano

Omejevanje OH: rezultati najboljši, če je kombinirano z rastlinsko prehrano

MORDA VAS ZANIMA

Omejevanje vnosa ogljikovih hidratov je že dolgo ena izmed najbolj priljubljenih metod hujšanja. Čeprav lahko ta pristop kratkoročno prinese zelo dobre rezultate, raziskave kažejo, da večina ljudi, ki jim uspe shujšati s pomočjo omejevanja ogljikovih hidratov, najpozneje v nekaj letih ponovno pridobi izgubljene kilograme.

- Oglas -

Harvardski raziskovalci, ki so poznali te podatke, so želeli preveriti, ali morda vendarle obstajajo razlike med različnimi pristopi, ki jih druži drastično zmanjšanje vnosa ogljikovih hidratov. Tako so ugotovili, da so lahko nekatere različice te diete na dolgi rok precej učinkovitejše od drugih. Svoje ugotovitve so predstavili v študiji, ki je bila objavljena v znanstveni reviji JAMA Network Open.

Analizirani podatki za več kot 123.000 oseb

Pri analizi so bili uporabljeni podatki iz treh raziskav, izvedenih v obdobju od leta 1986 do leta 2018. Skupno je bilo zajetih nekaj več kot 123.000 oseb (od tega 83 odstotkov žensk), katerih povprečna starost je bila 45 let. Raziskovalci so osebe, ki so se odločile za hujšanje s pomočjo omejevanja vnosa ogljikovih hidratov, razdelili v pet skupin. Pri prvi, najsplošnejši obliki tega pristopa, je šlo preprosto za zmanjšanje vnosa ogljikovih hidratov, brez kakršnih koli dodatnih omejitev.

Druga skupina je omejila ogljikove hidrate ter na jedilnik vključevala predvsem beljakovine in maščobe živalskega izvora. V tretjo skupino so bili uvrščeni tisti, ki so omejili vnos ogljikovih hidratov ter dali prednost beljakovinam in maščobam živalskega izvora. Četrto skupino so raziskovalci poimenovali »zdrava nizkohidratna dieta«. Za to skupino je bila značilna omejitev vnosa predelanih virov ogljikovih hidratov v kombinaciji z osredotočanjem na rastlinske beljakovine in zdrave maščobe. Za peto skupino pa je bila značilna »nezdrava nizkohidratna dieta«. Ta je vključevala manj zdravih, nepredelanih virov ogljikovih hidratov ter več živalskih beljakovin in nezdravih maščob.

- Oglas -

Kaj je pokazala analiza?

Analiza je prinesla precej zanimive rezultate. Ponovno pridobivanje izgubljenih kilogramov je bilo najbolj značilno za tisto skupino, pri kateri so bili ogljikovi hidrati, ki so ostali na jedilniku, precej predelani, večina maščob in beljakovin pa je bila živalskega izvora. Po drugi strani pa so bili pri ohranjanju teže najuspešnejši tisti, ki so sicer omejili vnos ogljikovih hidratov, ko pa so jih uživali, so posegali predvsem po nepredelanih virih, obenem pa so dali prednost rastlinskim beljakovinam in maščobam. Ti rezultati nakazujejo, da dolgoročna uspešnost diete ni odvisna samo od omejevanja specifičnega makrohranila, ampak je v veliki meri povezana tudi s kakovostjo živil, ki ostanejo na jedilniku.

Najboljša kombinacija manjše količine nepredelanih OH ter rastlinskih beljakovin in maščob

Praviloma so bili torej uspešnejši tisti, ki so omejevanje ogljikovih hidratov kombinirali z rastlinskimi živili, vendar je treba pri tem poudariti, da se je četrta skupina odrezala še nekoliko bolje od tretje skupine. Osebe iz obeh skupin so maščobe in beljakovine dobivale predvsem iz rastlinskih virov, glavna razlika med tema skupinama pa je bila, da so bili tisti iz četrte skupine bolj pozorni na to, da so ogljikovi hidrati, ki so ostali v prehrani, prihajali iz karseda zdravih, nepredelanih virov. S tem se je zmanjšalo tveganje za prevelika nihanja krvnega sladkorja in inzulina, posledično pa tudi za nenadne napade zelo hude lakote. Obenem je to pomenilo več vlaknin v prehrani. Kot je znano, so vlaknine med drugim zelo pomembne za zdrav črevesni mikrobiom, saj jih koristne bakterije uporabljajo kot vir hrane. Zdrav črevesni mikrobiom pa lahko nato olajša vzdrževanje zdrave telesne teže.

Preberite tudi:

.

NAJNOVEJŠE