0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNaravna pomoč pri dermatitisu

Naravna pomoč pri dermatitisu

MORDA VAS ZANIMA

Dermatitis je lahko povezan z najrazličnejšimi dejavniki – od prehrane do okoljskih vplivov. Obenem je treba upoštevati, da obstaja več vrst dermatitisa. Med najpogostejše spada atopijski dermatitis, znan tudi kot ekcem, ki se posebno pogosto pojavlja pri dojenčkih in pri majhnih otrocih.

- Oglas -

Poleg tega poznamo tudi alergijski kontaktni dermatitis, pri katerem gre, kot je mogoče razbrati že iz poimenovanja, za posledico stika kože z alergenimi snovmi. Te oblike ne smemo zamenjevati z dražilnim kontaktnim dermatitisom, pri katerem ne gre za alergijsko reakcijo, ampak za odziv kože na neposredno draženje (pogosto so krive agresivne kemikalije). Omeniti pa velja še seboroični dermatitis, ki ga praviloma prepoznamo po mastnih luskah, zanj pa je krivo čezmerno izločanje sebuma.

V nadaljevanju je zbranih nekaj napotkov, ki lahko pomagajo pri različnih oblikah dermatitisa, pri čemer pa je seveda pomembno, da se osredotočite na tiste, ki so skladne s specifično podvrsto težave, s katero se spopadate.

Eliminacijska dieta

Včasih je dermatitis posledica alergijske reakcije oziroma tesno povezan z alergijami, na primer na pršice, cvetni prah ali določeno hrano. Če testi pokažejo, da ste alergični na določeno snov, je jasno, da se morate tej snovi izogibati. Po drugi strani pa je lahko dermatitis povezan tudi z intoleranco na določena živila. Tu ne gre za alergijsko reakcijo. Hrana tako ni nujno neposredni vzrok za kožno reakcijo, vendar pa lahko določena živila stanje kljub temu precej poslabšajo. Pri intoleranci je proces ugotavljanja, katere so tiste snovi, ki vam povzročajo težave, malce bolj kompleksen kot pri alergijah.

- Oglas -

Do odgovorov se boste najlažje dokopali s pomočjo t. i. eliminacijske diete. Svetujemo vam, da za približno teden dni povsem izločite živila, za katera sumite, da vam povzročajo težave, in opazujete, kaj se bo zgodilo. Če se koža začne celiti in če se srbečica umiri, so težave najverjetneje vsaj deloma povezane s hrano. Nato začnite postopoma spet vključevati izločena živila. Če opazite, da se po ponovni vključitvi določenega živila na jedilnik stanje poslabša, se je temu živilu v prihodnje bolje izogniti.

Oligoterapija

Izraz »oligoterapija« zveni precej učeno, vendar v resnici ne gre za nič pretirano kompleksnega. Oligoterapija temelji na mikrodoziranju esencialnih mineralov, kar lahko pomaga pri različnih težavah, povezanih z zdravjem. Za lajšanje simptomov dermatitisa oziroma za zdravje kože nasploh so praviloma posebno koristni cink, magnezij, selen in mangan.

Zeliščne obloge

Odlična naravna pomoč pri dermatitisu so lahko tudi zeliščne obloge. Zelišča lahko namreč pomirijo razdraženo kožo, kar velja posebno za zelišča s protivnetnim delovanjem. S pomočjo zelišč je mogoče ublažiti srbečico in bolečino ter pospešiti celjenje kože. Polega tega pa lahko zelišča s protimikrobnim delovanjem zmanjšajo tveganje za okužbe. Za lajšanje simptomov dermatitisa je najbolje uporabiti zeliščne obloge. Dobra izbira za pripravo oblog so koprive, lučnik, boraga, lovor, slezenovec in hmelj. Pomaga pa lahko tudi nega prizadetih območij s svetlinovim oljem.

Helioterapija

Helioterapija je izraz, ki se nanaša na zdravljenje s sončno svetlobo. Med težave, pri katerih je lahko helioterapija zelo koristna, spada tudi dermatitis. Izkušnje iz prakse kažejo, da lahko zmerna izpostavljenost kože sončni svetlobi ublaži simptome dermatitisa, pri čemer pa morate nujno upoštevati, da je »zmerna« tu ključna beseda. Čezmerno izpostavljanje kože soncu brez ustrezne zaščite lahko namreč povzroči več škode kot koristi.

- Oglas -

Joga

O tem, kako tesna je povezava med umom in telesom, priča dejstvo, da se v stresnih obdobjih simptomi dermatitisa pogosto poslabšajo. Če se spopadate z dermatitisom, je zato posebno pomembno, da si vsak dan vzamete čas za sprostitev. Odlična izbira je joga, ki preplete telesni in duševni vidik, kar poskrbi za celostno umiritev.

.

NAJNOVEJŠE