0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZa kruljenje v želodcu ni vedno kriva lakota

Za kruljenje v želodcu ni vedno kriva lakota

MORDA VAS ZANIMA

Kruljenje v želodcu običajno povezujemo z lakoto. Čeprav drži, da gre za pojav, ki je pogosto prav posledica lakote, so lahko v ozadju tudi drugi dejavniki.

- Oglas -

Zvoke, ki jih slišimo, najpogosteje pripišemo želodcu, vendar lahko v resnici prihajajo tudi iz črevesja. Za kruljenje in klokotanje v želodcu in/ali v črevesju se v medicinski stroki uporablja izraz borborigem.

Če vas tudi takrat, ko niste lačni, pogosto presenetijo čudni zvoki iz trebušne votline, vam bodo informacije, predstavljene v nadaljevanju, zagotovo koristile pri spopadanju s to težavo.  

Osnovne informacije

Da bi lahko poiskali ustrezno rešitev, moramo najprej razumeti, kaj je v ozadju tega pojava.

- Oglas -

Ko hrana doseže tanko črevo, začne telo sproščati encime, ki pomagajo pri razgradnji hrane in absorpciji hranilnih snovi. Poleg tega je pri prebavi zelo pomembno t. i. peristaltično gibanje: hrana se lahko namreč po prebavnem traktu premika zaradi ritmičnega krčenja gladkih mišic prebavil.

Kombinacija teh aktivnosti prispeva k nastajanju zvokov, ki jih lahko zaznamo kot kruljenje ali klokotanje.

Peristalično gibanje se sicer okrepi, ko telo zazna hrano, vendar se lahko peristaltiki podobno gibanje sproži, tudi če že dolgo nismo zaužili nobene hrane. Ker je prebavni trakt prazen, lahko slišimo glasnejše zvoke.

Kot omenjeno, za borborigem ni kriva samo lakota. Več o možnih vzrokih v nadaljevanju, za zdaj naj omenimo le to, da je borborigem večinoma precej nedolžen, benigen pojav, vendar je lahko včasih povezan tudi z resnejšimi težavami. Posebno če ga spremljajo tudi težave, kot so bolečine, napihnjenost ali driska, je lahko borborigem simptom, ki nakazuje, da so v ozadju resnejši vzroki, na primer alergija ali intoleranca na specifična živila, črevesna obstrukcija, črevesna okužba ali sindrom razdražljivega črevesja.

- Oglas -

Kako ukrepati?

Ko zaslišite nenavadne zvoke, ki prihajajo iz želodca/črevesja, je priporočljivo, da poskušate čim hitreje zaužiti vsaj manjšo količino hrane. Če to ne pomaga ali če to ni mogoče, pa preizkusite spodnje nasvete.

  • POPIJTE KOZAREC VODE: Če pri sebi nimate hrane, ker ste na primer sredi sestanka, poskusite popiti kozarec vode. Ta bo vsaj malce napolnila želodec in začasno ublažila moteče zvoke.
  • OMEJITE VNOS SLADKORJA, ALKOHOLA IN ZELO KISLIH ŽIVIL: Pogosto uživanje sladkorja prispeva k nenavadnim zvokom, ki prihajajo iz prebavil. Posebno problematična je lahko fruktoza, obenem pa upoštevajte, da imajo lahko podoben vpliv tudi nekateri nadomestki sladkorja oziroma nizkokalorične alternative, na primer sorbitol. Težave lahko povzroča tudi alkohol, ki razdraži prebavni trak ter prispeva k pospešenemu nastajanju kisline in upočasnjenemu praznjenju želodca. Poleg tega pa so lahko problematična tudi kisla živila (npr. citrusi) in kava.
  • ZAČASNO IZLOČITE ŽIVILA, KI SO ZNANA PO TEM, DA POVZROČAJO VETROVE: Številna živila, ki so znana po tem, da pogosto povzročijo precej močne vetrove, so po drugih strani zelo zdrava (stročnice, brokoli, brstični ohrovt, zelje, cvetača, čebula, česen ipd.). Tako jih ni priporočljivo povsem črtati z jedilnika. Najprej je dobro ugotoviti, ali so v ozadju težav res ta živila oziroma ali je borborigem res posledica večje količine plinov, ki se premikajo po prebavnem traktu. Priporočamo, da živila izločate postopoma. Tako boste lažje našli krivca.
  • HRANO VEDNO TEMELJITO PREŽVEČITE: Proces prebave se začne že v ustni votlini. Vsak grižljaj dobro prežvečite, saj s tem zmanjšate tveganje za borborigem zaradi slabo prebavljene hrane. Jejte počasi in z zaprtimi usti, saj so lahko čudni zvoki v prebavnem traktu tudi posledica čezmerne količine pogoltnjenega zraka.
  • IZLOČITE MLEKO IN MLEČNE IZDELKE: Laktozna intoleranca je precej pogostejša, kot si predstavlja večina ljudi. Tako je vsekakor smiselno preveriti, ali ni za nenavadne zvoke krivo prav to, da vaše telo ne prenaša mleka in mlečnih izdelkov.
  • ZMANJŠAJTE VELIKOST PORCIJ: Klokotanje v prebavilih je lahko povezano tudi s prevelikimi obroki, posebno če je obrok vseboval veliko maščob, sladkorja, rdečega mesa ali drugih živil, ki jih telo težje prebavi.
  • POSKRBITE ZA DOVOLJ GIBANJA: Prebavni proces bo precej enostavnejši, posledično pa manj glasen, če si boste po malce večjih obrokih privoščili vsaj krajši sprehod.
  • OBVLADAJTE STRES: Nenavadni zvoki, ki prihajajo iz želodca/črevesja, nas pogosto presenetijo v najbolj neugodnih trenutkih. To je lahko vsaj deloma povezano s stresom. Če smo živčni, postane namreč črevo aktivnejše. Tako je dobro, da preizkusite tehnike za obvladovanje stresnega odziva.
  • OGLASITE SE PRI ZDRAVNIKU: Če zgornji nasveti ne pomagajo, vam svetujemo, da se čim prej naročite pri zdravniku. Ta bo lahko preveril, ali so morda v ozadju resnejše bolezni.
.

NAJNOVEJŠE