0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKaj je krivo za to, da nikoli ne sanjate?

Kaj je krivo za to, da nikoli ne sanjate?

MORDA VAS ZANIMA

Nekateri ljudje se lahko praktično vsako jutro spomnijo svojih sanj, spet drugi pa skorajda nikoli ne sanjajo. Odsotnost sanj ni nujno razlog za paniko. Kot najverjetneje veste, obstaja ogromno teorij oziroma hipotez, povezanih z vzroki za sanje in s funkcijami sanj. Ker ni enotne teorije sanj, tudi ni povsem jasno, ali je to, da nekateri ljudje sanjajo zelo redko oziroma praktično nikoli, problematično. Toda po drugi strani so nekateri strokovnjaki prepričani, da lahko umanjkanje sanj razumemo kot simptom. Tako je smiselno raziskati, ali je v ozadju morda vendarle resnejša težava, npr. spalna motnja.

- Oglas -

Če se tudi sami nikoli ne spomnite svojih sanj, vsekakor berite dalje. V nadaljevanju so namreč predstavljeni najverjetnejši razlogi za to …

Stres/anksioznost

Sanje so praviloma najbolj žive med t. i. REM-fazo. Poleg tega pa si tisto, kar sanjamo med REM-cikli, najlažje zapomnimo. Če imate občutek, da praktično nikoli ne sanjate, je lahko to povezano s tem, da ne preživite dovolj časa v REM-fazi. Eden izmed možnih razlogov za to je stres. Tako akutni kot kronični stres pogosto skrajšata REM-cikle. Posledično ni na voljo dovolj časa za sanje. Seveda pa stres običajno ne vpliva samo na REM-faze, ampak tudi na spanje nasploh. Pogosto je povezan z nespečnostjo in z zbujanjem sredi noči, kar lahko zelo negativno vpliva na vaše zdravje in počutje. Odsotnost sanje je lahko torej simptom, ki vas opozarja, da se morate naučiti obvladovati stres – sami ali s pomočjo strokovnjaka.

Motnje spanja

Kot je bilo omenjeno že uvodoma, so lahko v ozadju motnje spanja – na primer spalna apneja ali narkolepsija. Gre za težave, ki običajno močno zmanjšajo kakovost spanja. Med drugim vplivajo tudi na trajanje REM-ciklov, kar lahko, kot je bilo pojasnjeno zgoraj, zmanjša verjetnost za sanje. Tudi v tem primeru je lahko torej to, da se nikoli ne spomnite sanj, dragocen opozorilni znak, ki lahko olajša pot do diagnoze in ustreznega zdravljenja.

- Oglas -

Depresija

Razmerje med depresijo in spanjem je kompleksno. Pri nekaterih ljudeh depresija spodbudi željo po praktično neprekinjenem spanju, spet drugi pa zaradi depresije zelo težko zatisnejo oči. Kot ste najverjetneje uganili, lahko tako tudi depresija negativno vpliva na REM-cikle in s tem na pogostost sanj.

Zloraba substanc

Tudi vpliv drog na sanje je precej nepredvidljiv. Včasih lahko droge sprožijo izjemno realistične ali celo psihedelične sanje, v drugih primerih pa lahko okrnijo zmožnost sanjanja. Vpliv ni odvisen samo od vrste droge in odmerka, ampak se lahko razlikuje od posameznika do posameznika. Odsotnost sanj je sicer pogostejša pri kroničnih uporabnikih drog, pri čemer naj opozorimo, da je mogoče podoben učinek opaziti tudi pri kronični zlorabi alkohola.

Stranski učinek zdravil

Poleg prepovedanih substanc in alkohola lahko na pogostost sanj vplivajo tudi določena zdravila. Če so bile pred tem vaše sanje precej žive, ko ste začeli jemati novo zdravilo, pa so postale sanje za vas precejšnja redkost, je precej verjetno, da gre prav za stranski učinek zdravila.

Pomanjkanje spanja

Ob pomanjkanju spanja najprej pomislimo na težave, kot so huda utrujenost, omotičnost, nezbranost in razdražljivost. Vendar se lahko to, da ne spite dovolj, kaže tudi v obliki manj očitnih simptomov – na primer v odsotnosti sanj. Če niste prepričani, ali svojemu telesu zagotavljate dovolj počitka, se poskušajte spomniti, kdaj ste nazadnje sanjali. Če ugotovite, da ne sanjate praktično nikoli in če ste izključili druge možne vzroke, je lahko to znak, da potrebujete več spanja.

- Oglas -

Težave s spominom

Ena od možnosti je seveda tudi to, da sicer sanjate, vendar se sanj nato nikoli ne spomnite – oziroma jih pozabite že kmalu po tem, ko se zbudite. Morda gre zgolj za začasne težave s spominom, vendar ne smete prehitro izključiti resnejših vzrokov za težave. To, da ste prepričani, da nikoli ne sanjate, je lahko med drugim tudi eden izmed zgodnjih znakov demence.

Preberite tudi: Pogoste ponavljajoče se sanje – kakšen je njihov skriti pomen?

.

NAJNOVEJŠE