0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaOkrepite delovanje detergenta za perilo

Okrepite delovanje detergenta za perilo

MORDA VAS ZANIMA

Ali pri pranju perila vedno pazite na pravilo ločevanje ter ustrezno izbiro programa in temperature, vendar na koncu nimate občutka, da je perilo zares čisto? Morda na perilu pogosto ostanejo celo vidni madeži?

- Oglas -

Vzrok za tovrstne težave se lahko skriva v detergentu.

Čeprav se na prvi pogled morda zdi, da so si detergenti za pranje perila precej podobni, se lahko njihova sestava precej razlikuje. Poleg tega pa je učinkovitost detergentov odvisna tudi od specifičnih lastnosti vode.

Če detergent ne vsebuje dovolj encimov za odstranjevanje madežev in površinsko aktivnih snovi oziroma surfaktantov, rezultat pranja ne bo optimalen.

- Oglas -

Praviloma so najučinkovitejši detergenti za perilo malce dražji, vendar to še ne pomeni nujno, da morate detergent, ki ga uporabljate trenutno, zamenjati za dražjo alternativo. Učinkovitost detergenta lahko namreč povečate z različnimi dodatki. Ta možnost je v seštevku običajno cenejša od uporabe dragih detergentov za perilo. Poleg tega pa gre v večini primerov za naravne dodatke, ki so prijaznejši do zdravja in okolja.

Soda bikarbona

Dodatek sode bikarbone je posebno koristen, če vsebuje voda preveč mineralov oziroma če je zelo trda, pri čemer je lahko ena od posledic tudi neoptimalen pH. Soda bikarbona lahko omili tovrstne težave in poskrbi za okrepitev učinka detergenta za pranje perila. To omogoči učinkovitejše odstranjevanje madežev. Poleg tega pa je soda bikarbona zelo koristna, če opažate, da ima vaše perilo tudi po pranju pogosto neprijeten vonj. Gre namreč za snov, ki je znana po tem, da lahko zelo učinkovito nevtralizira neprijetne vonjave in poskrbi za hitro osvežitev perila.

Domači detergent za pranje perila

Alkoholni kis

Za to, da perilo po pranju ni tako čisto in prijetno na otip, kot bi želeli, da je, so lahko krivi tudi ostanki perila. Težava torej ni nujno v tem, da detergent ni dovolj močan, ampak v tem, da se ne izpere dobro. V tovrstnih primerih je priporočljivo, da se v pralni stroj med izpiranjem doda destiliran alkoholni kis. Ta bo poskrbel za odstranitev detergenta, ki se je ujel v vlakna. Obenem lahko ujame morebitne ostanke umazanije, ki jih detergent ni uspel odstraniti. Poleg tega pa alkoholni kis učinkuje kot naravni mehčalec. Tako vam ne bo treba uporabiti kupljenega mehčalca – oblačila pa bodo kljub temu izjemno mehka na otip.

Sredstva za mehčanje vode

Kot je bilo nakazano že pri sodi bikarboni, lahko moč detergenta okrepite tako, da zmehčate vodo. Pri tem si lahko pomagate s posebnimi izdelki za mehčanje vode. Tako ne bo potrebna menjava detergenta. Ker bo voda mehkejša, bo detergent lažje opravil svojo nalogo in poskrbel za temeljitejše čiščenje oblačil. Sredstva za mehčanje vode pa lahko obenem preprečijo prehitro obrabo oblačil.

- Oglas -

Pralna soda (natrijev karbonat)

Natrijev karbonat, bolj znan kot pralna soda, lahko podobno kot soda bikarbona zmehča vodo. Detergent tako lažje prodre globoko v tkanine in »dvigne« umazanijo, ki se nato odstrani skupaj z vodo. Pralna soda lahko tako poskrbi za učinkovitejše odstranjevanje najrazličnejših madežev.

Boraks (natrijev borat)

Boraks je mineral, ki ga je mogoče najti v naravi. Ob stiku te snovi z vročo vodo se del vodnih molekul pretvori v vodikov peroksid, ki je znan po belilnem učinku. Boraks pa lahko moč detergenta okrepi tudi z nevtralizacijo ionov. Če je voda zelo trda, se določene sestavine detergenta pogosto vežejo na kalcijeva in magnezijeva zrnca ter skupaj z njimi potonejo na dno. Nato se izločijo z vodo, ne da bi prispevale k čiščenju oblačil. Nevtralizacija ionov, ki je posledica uporabe boraksa, lahko zmanjša tveganje za opisano težavo, zato so oblačila na koncu precej bolj čista.

.

NAJNOVEJŠE