0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

NaturopatijaOligoterapija in oligoelementi: Naravno zdravljenje z minerali

Oligoterapija in oligoelementi: Naravno zdravljenje z minerali

MORDA VAS ZANIMA

V današnjem hitrem svetu, kjer je stres del vsakdanjika, se vse več ljudi obrne k alternativnim metodam zdravljenja. Ena od teh metod, ki pridobiva na priljubljenosti, je oligoterapija. Toda kaj pravzaprav je oligoterapija in kako lahko pomaga izboljšati naše zdravje?

- Oglas -

Kaj je oligoterapija?

Oligoterapija je alternativna metoda zdravljenja, ki temelji na uporabi mikrodoz esencialnih mineralov, znanih kot oligoelementov, za spodbujanje in uravnavanje presnovnih procesov v telesu. Ta terapevtska metoda je bila razvita v Franciji v 20. stoletju in združuje principe biokemije z homeopatijo.

Začetki oligoterapije segajo v leto 1894, ko je francoski zdravnik Gabriel Bernard odkril, da sledi določenih elementov v našem organizmu niso nečistosti, ampak imajo bistveno vlogo pri presnovnih funkcijah. Izraz oligos izhaja iz grščine in pomeni malo, torej so oligoelementi prisotni v vseh živih bitjih v zelo majhnih količinah.

Oligoelementov je v telesu le 0,01 odstotka suhe teže telesa, ki je masa celotnega organizma brez vode. Oligoelementi izboljšajo terapevtski učinek zdravil in preprečujejo, da bi se določeno bolezensko stanje sprevrglo v kronično. Lajšajo tista klinična stanja, ki jih uradna medicina ne zna klasificirati, in krepijo imunski sistem.

- Oglas -

Kako deluje oligoterapija?

Oligoterapija se običajno izvaja pod vodstvom usposobljenega terapevta. Po začetnem posvetu, kjer se ugotovijo simptomi in potrebe pacienta, terapevt pripravi individualni režim zdravljenja. Oligoelementi se običajno jemljejo v obliki kapljic, tablet ali v pršilu.

Oligoelementi so katalizatorji bioloških funkcij v organizmu. Pomagajo nam aktivirati nujno potrebne kemične in presnovne reakcije za obstoj življenja. Harmonično se uskladijo z delovanjem našega telesa, saj to niso zdravila, ki bi delno nadomeščala slabo delovanje določenega organa.

Beseda kataliza izvira iz grščine in pomeni razkrajanje. To pomeni, da se bo določena kemična reakcija hitreje odvijala zaradi določene snovi, ki pri tej reakciji neposredno sodeluje. Vendar se ta snov med reakcijo ne izniči ali spremeni. Govorimo o encimih, ki imajo v našem telesu vlogo katalizatorjev in za svoje pravilno delovanje potrebujejo oligoelemente.

Oligoelementi pomagajo telesu pri vzdrževanju homeostaze

Jacques Polonovski, francoski zdravnik in raziskovalec, ki je definiral oligoelemente, pravi, da so to tiste snovi, ki v telesu skrbijo za določene reakcije, ne da bi pri tem sodelovale, hkrati pa se brez njih te reakcije sploh ne bi sprožile. Naj naštejem nekatere oligoelemente: mangan, baker, srebro, zlato, cink, litij, nikelj, kobalt itd. Čeprav je njihova vsebnost v našem telesu zelo majhna, bo prišlo do napak v presnovi, predvsem v endokrinem in nevrovegetativnem sistemu, če jih v telesu primanjkuje. Zaradi njihove pomembno funkcije so jih nekateri raziskovalci poimenovali tudi anorganski vitamini. Zdravila pridejo v telo in jih organi potem tudi izločijo, oligoelementi pa vstopijo v tkiva in tam vzpostavijo harmonijo ter pomagajo telesu, da vzdržuje homeostazo.

Oligoelementi do tisočkrat povečajo hitrost kemične reakcije v telesu

Katalitično delovanje oligoelementov torej predstavlja njihovo sposobnost aktiviranja pomembnih encimov v našem telesu. S tem se celo do tisočkrat poveča hitrost kemične reakcije in tako naše telo porabi bistveno manj energije. Poglejmo si na praktičnem primeru: oligoelement baker je nujno potreben pri absorpciji železa v telo, ki je ključno za sintezo hemoglobina. Če torej osebi s pomanjkanjem železa v krvi svetujem, naj pije železo, izvajam nadomestno terapijo, če pa ji pa svetujem oligoelement baker, izvajam katalitično terapijo. Če oseba, ki ima pomanjkanje železa, pije železo in ne pride do izboljšanja stanja, to pomeni, da ni prišlo do absorpcije, saj ji najbrž primanjkuje bakra.

- Oglas -

Veliko študij je pokazalo, da z oligoelementi, torej s sledmi elementov, ki so naravno prisotni v našem telesu in imajo katalitično funkcijo, dosegamo presenetljive rezultate pri patogenih obolenjih, tako med terapijo kot preventivno. Brez oligoelementov do določenih reakcij sploh ne more priti ali pa telo zanje porabi veliko več časa in energije. Do razgradnje mesnih beljakovin pride na primer pri 38 stopinjah Celzija s pomočjo kloridne kisline v 2000 urah. To je seveda predolgo obdobje, če pa pri tem procesu sodeluje encim pepsin, se beljakovine razgradijo v le dveh urah.

Oligoelementi

Kako jih uporabljamo?

Oligoelemente jemljemo ob bolečinah v grlu, gripi, bronhitisu, vnetju sinusov, alergijah, aknah, psoriazi itd. Njihovo delovanje občutimo takoj.

Z oligoterapijo si lahko sami močno pomagamo, saj je absorpcija oligoelementa hitra in učinkovita. Na ta način si lahko lajšamo težave, lahko pa jih tudi odpravljamo. Oligoterapija traja približno 20 dni. Navadno oligoelemente uživamo zjutraj na tešče. Ampulo stisnemo pod jezik. Vsebino zadržimo v ustih tri minute in nato pogoltnemo. Priporočljivo je, da pet minut potem ne zaužijemo nobene hrane ali tekočine.

Osnovni oligoelementi

Oligoelementi lahko izboljšajo posamezna bolezenska stanja ali pa učinek določenega zdravila.

Mangan

Mangan ima pomembno vlogo pri številnih encimskih reakcijah, razvoju kosti, mazanju sklepov, pravilni presnovi sladkorjev, splošni utrujenosti, zmanjšanem libidu, nespečnosti, vrtoglavici in vnetjih sklepov. Še posebej ugodno deluje pri težavah v nosečnosti in težavami s plodnostjo, pri ataksiji (nepovezanosti gibov), skoliozi, grbavosti in nepravilnosti lobanje.

Kobalt

Kobalt je zelo pomemben oligoelement, saj je sestavni del molekule vitamina B12. Če nam v telesu primanjkuje kobalta, lahko to pomanjkanje otežuje sintezo samega vitamina B12, kar vodi do anemičnosti. Je eden ključnih oligoelementov pri uravnavanju živčnega sistema.

Zlato-srebro-baker

Oligoelement zlato-srebro-baker je priporočljivo jemati pri psihofizični utrujenosti, zmanjšanem libidu, vnetjih, depresiji, intelektualnih naporih in občutku brezbrižnosti do življenja. Takšni simptomi lahko pripeljejo do resnih patoloških stanj, kot so depresivne psihoze ali kronični revmatizem. Ta oligoelement se uporablja tudi v stresnih obdobjih, saj je v takih primerih najbolj na udaru nadledvična žleza.

Mangan-baker

Oligoelement mangan-baker je priporočljiv, ko moramo okrepiti dihala in črevesje, saj so po tradicionalni kitajski medicini ti organi povezani, pri vseh kožnih vnetjih ter za krepitev ščitnice.

Cink-nikelj-kobalt

Oligoelementi cink, nikelj in kobalt uravnajo presnovo sladkorjev, krepijo pa tudi kožo, saj odpravljajo akne, vnetja, celulit ter krepijo imunski sistem. Vse to zelo blagodejno deluje na morfološki tip vranica-slinavka. Priporočljivi so tudi pri vseh depresivnih stanjih. Cink potrebujemo pri težavah s spolnimi organi in za urejanje delovanja endokrinih žlez, nikelj in kobalt pa pri specifičnih težavah s slinavko.

Potreben snovi v telesu

Drugi oligoelementi

Bizmut uporabljamo pri težavah z grlom.

Aluminij potrebujemo pri intelektualnih naporih, mentalni izčrpanosti. Krepi vse možganske sposobnosti, zato je priporočljiv tudi za starejše ljudi.

Krom je ključen oligoelement pri presnovi glukoze. Skrbi za pravilno aktiviranje inzulina. Zadnje študije ga umeščajo tudi kot ključnega akterja za preprečevanje obolenj srca in ožilja, saj znižuje raven holesterola v krvi. (Raziskave, ki so potekale na Finskem, so pokazale tesno povezavo med boleznimi srca in ožilja ter odsotnostjo tega minerala v telesu.)

Fluor je nujno potreben pri presnovi kalcija, uporabljamo pa ga tudi pri ohlapnosti tkiv, rahitisu, zvinih in nategnjenih mišicah.

Jod uporabljamo pri upočasnjenem delovanju ščitnice, psihičnih težavah in težavah, povezanih s cirkulacijo. Ko zaužijemo jod, se v telesu poveča proizvodnja tiroksina, kar pospeši presnovo in izločanje toksinov. Na ta način delujemo proti vsakršni telesni zastrupitvi, antiseptično (proti bakterijam) in antimikozno (proti parazitom in glivicam).

Litij uravnava depresivna in tesnobna stanja, psihične težave in nespečnost. Priporočljiv je kot preventiva pred psihičnimi obolenji. Pomembno vlogo odigra pri vseh težavah psihosomatskega izvora. Selen spodbuja imunski sistem, deluje kot antioksidant in je ključen pri produkciji limfatičnih celic. Ščiti srčni sistem, celice brani pred prostimi radikali in zavira proces staranja. »Antiaging učinek« je v današnjem času zelo pogosto uporabljen izraz, kar ni presenetljivo, saj se življenjska doba podaljšuje. In selen ima tak učinek. Ni se nam treba truditi, da bi ostali večno mladi, pomembno je, da se znamo kakovostno starati.

Prednosti oligoterapije

Oligoterapija je inovativen in naraven pristop k zdravljenju, ki lahko ponudi rešitev za tiste, ki iščejo alternativo klasičnim zdravilom. Medtem ko se za nekatere lahko zdi preveč alternativna, številne pozitivne izkušnje pacientov govorijo v prid tej metodi. Če razmišljate o oligoterapiji, je pomembno, da se posvetujete z usposobljenim terapevtom, ki vam bo pomagal pripraviti individualni načrt zdravljenja.

Ena glavnih prednosti oligoterapije je njena naravnost. Ker uporablja naravne snovi, je tveganje za stranske učinke minimalno. Prav tako je oligoterapija prilagojena posameznikovim potrebam, saj se odmerek in kombinacija oligoelementov določita glede na specifične potrebe pacienta.

.

NAJNOVEJŠE