0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaUkrotite prehlad s pomočjo narave

Ukrotite prehlad s pomočjo narave

MORDA VAS ZANIMA

Tudi najodpornejše lahko v zimskem času doleti, da z bolečim grlom in zamašenim nosom obležijo v postelji. Dandanes je skorajda nespodobno, da zaradi prehlada ostanemo doma. Tako ste postavljeni pred odločitev, ali poseči po farmacevtskih izdelkih, ki obljubljajo takojšne olajšanje, ali pa se po pomoč zateči k materi naravi.

- Oglas -
Prehlad zamašen nos

Nežnejša pot

Namesto uporabe sintetičnih pripravkov se lahko opremite z močjo narave. To je sicer nežnejša pot, namenjena potrpežljivim in vztrajnim, a na dolgi rok vam utegne spremeniti pogled na zdravje in bolezen. Morda na vročino ne boste več gledali kot na hudobno pošast, temveč ji boste izrekli dobrodošlico in opazovali, kako močna je v boju z mikroorganizmi.

Zaščitite se z zdravim življenjskim slogom

Imunski sistem odraža delovanje celotnega telesa. Kadar ste zdravi in spočiti, skoraj ni bolezni, ki bi vas lahko napadla, četudi se zadržujete v prostorih, ki so polni kužnih klic. Da boste ostali zdravi, lahko poskrbite na naslednje načine:

  1. uravnotežena prehrana in pijača,
  2. dovolj spanja in v pravih urah,
  3. dovolj gibanja na svežem zraku,
  4. dihalne vaje,
  5. obvladovanje stresa.

Ko telo potrebuje počitek

Zdrav življenjski slog je težko vzdrževati ves čas. Ker naša usoda nemalokrat ubira nenavadne poti, utegnejo udarci življenja skrhati naše zdravje. Takrat nam telo običajno sporoča: »Stop, dovolj imam.« Ravno prehlad je pogosto bela zastavica, ki nam pove, da nujno potrebujemo počitek.

- Oglas -
Kako odmasiti nos

Pomagajte telesu spodbuditi naraven proces zdravljenja

Da zbolimo, je običajno kriv tehten razlog, zato se je priporočljivo vprašati, kako smo zadnje čase živeli in česa telesu nismo nudili v dovoljšni meri. A da bolezen vseeno ne bo trajala predolgo, si oglejte nekaj preizkušenih tehnik, s pomočjo katerih boste podprli naravni proces zdravljenja. Pomembno je, da svojemu telesu prisluhnete in se odločite za tisto, ki vam in vašemu telesu najbolj ustreza. Ljudje smo namreč različni, nekateri bodo ob prehladu olajšanje poiskali v vroči kadi, spet drugi pa se bodo vodi v času prehlada izogibali. Zato ideje uporabite le, če se bo izkazalo, da vašemu telesu koristijo.

Vsi recepti so namenjeni odraslim osebam. Za zdravljenje otrok, še posebej mlajših od dveh let, pa pobrskajte po prejšnjih številkah revije Bodi eko.

Splošna oslabljenost: večerna kopel s čajevcem

Ob prvih znakih slabega počutja si pripravite kopel s toplo ali vročo vodo, v katero boste dodali eterično olje čajevca.

Sedem kapelj eteričnega olja čajevca zmešajte z eno žlico medu ali smetane ter mešanico dodajte v kopel. Eterična olja je namreč vedno treba zmešati z medom ali smetano, saj se se sicer ne mešajo z vodo. Ulezite se, sprostite in vdihujte aromatični čajevec, ki podpre vaš imunski odziv in vam pomaga v boju proti bakterijam in virusom.

Po kopanju se oblecite, nadenite tople nogavice in se odpravite v posteljo.

- Oglas -

Kopel bo še učinkovitejša, če boste hkrati popili topel zeliščni čaj z medom in limono.

Parna inhalacija

Kašelj: parna inhalacija z ekvaliptom

Pri dihalnih težavah in kašlju vam lahko pomaga parna inhalacija evkalipta. Te metode ne smejo uporabljati astmatiki, ker lahko sproži astmatični napad. Vsi drugi pa seveda vabljeni, da preizkusite to izredno učinkovito metodo. Para namreč mehča sluz, kar je bistveno za produktivni kašelj. Ko boste končno začeli izkašljevati, boste vedeli, da ste na pravi poti.

Na mizo položite lonec z dvema litroma vrele vode. Malo počakajte, nato v vodo nakapljajte 1 do 3 kaplje evkalipta, pokrijte se z brisačo in vdihavajte vročo paro. Dodate lahko tudi posušene zdravilne rastline (trobentica, lapuh, materina dušica, pljučnik). Priporočljivo je, da ste vsaj eno uro po inhalaciji v toplem prostoru.

Inhalacijo je najbolj priporočljivo izvesti proti večeru. Tako dražeč kašelj ne bo toliko motil vašega spanca. Pri dražečem kašlju si lahko pomagate tudi tako, da pogosto popijete požirek vode in si tako navlažite sluznico.

Zamašen nos: izpiranje nosu s slano vodo

Ajurveda je najstarejša oblika holističnega zdravljenja na svetu. Pozna veliko učinkovitih metod za vzdrževanje zdravja in ena izmed njih je tudi izpiranje nosu oziroma Jala Neti Kriya (džala neti krija). Ta tehnika je nadvse koristna za vzdrževanje prehodnosti nosnih poti. Če boste prakso izvajali vsakodnevno, lahko ozdravite celo kronični sinusitis. Vsekakor boste imeli manj pogosto zamašen nos in vneta ušesa. Izboljšala se vam bo tudi občutljivost za prepoznavanje različnih vonjev. Tehniko je priporočljivo izvajati zjutraj in vsaj eno uro, preden se odpravite ven.

Neti posodica za prehlad

Za izpiranje nosu potrebujete posebno »neti skodelico« s tulcem, ki je na voljo tudi v Sloveniji. Napolnite jo z mlačno slano vodo. V slano vodo lahko dodate katerega izmed hidrolatov (sivka, melisa, lovor, rožmarin), nikakor pa ne dodajajte eteričnih olj. Stojte nad umivalnikom ter glavo nagnite v tak položaj, da bo voda nežno pritekala v eno nosnico ter iztekala skozi drugo. Potem ponovite postopek skozi drugo nosnico. Po izpiranju s slano vodo je treba nosnice izpihati z močnimi izdihi s trebušno prepono. O tehniki se lahko poučite tudi pri kakšnem učitelju joge ali ajurvedskem terapevtu.

Boleče grlo: ingverjev čaj z medom in limono ter žajbljev hidrolat

Kadar nas boli grlo, smo pripravljeni storiti marsikaj. Ker je pač sila neprijetno, če niti piti ne moreš. Zato marsikdo takrat celo grgra 100 % eterična olja v vodi. Ker pa se ta ne mešajo z vodo, je takšen neposreden nanos na sluznico preveč dražeč. Bolj priporočljivo je, da si večkrat dnevno pripravite ingverjev čaj z medom in limono.

Dva centimetra sveže ekološke korenine ingverja naribajte v litrski lonec hladne vode. Odstavite, ko zavre. Ko se toliko ohladi, da ga že lahko pijete, dodajte še med in limono. Pijte po požirkih skozi ves dan.

Žajbljev hidrolat je odličen za nego dlesni, dobro pa se obnese tudi pri bolečem grlu. Imejte ga v razpršilki ter večkrat dnevno popršite po ustni votlini. Čeprav je nežen do sluznice, je tudi zelo učinkovit. Še ena prednost je, da je bolj praktičen kot grgranje žajbljevega čaja, ker ga lahko imamo ves čas pri sebi.

Dezinfekcija prostora: eterična olja za difuzor

Prostor lahko razkužite z razpršilom, izparilnikom ali trenutno zelo priljubljenim difuzorjem – izparilnikom na gumb. Takšen izparilnik je praktičen, saj lahko sami regulirate čas hlapenja eteričnih olj, uporabljate jih lahko tudi med spanjem, ko goreča sveča iz varnostnih razlogov ni primerna. Ravno ponoči pa je vdihovanje eteričnih olj še posebej koristno in olajša dihanje.

Pri tej metodi lahko mirno posežemo tudi po eteričnih oljih, ki so sicer za kožo dražeča in s katerimi moramo biti zelo previdni. Takšni sta denimo eterični olji cimeta in klinčkov. Obe delujeta močno antiseptično ter nam pomagata v bitki z mikrobi. Ugoden vpliv imajo tudi preostala eterična olja z antimikrobnim delovanjem: smreka, lovor, bor, rožmarin, timijan, čajevec. Izberite eno eterično olje ter nakapljajte 5 kapelj v difuzor. Prej sobo dobro prezračite. Srčno upam, da boste katerega izmed nasvetov preizkusili v praksi. Želim vam čim manj prehladov in naj skrb za dobro počutje postane del vaše dnevne rutine. Imamo namreč le eno telo, ki je pravi čudež in naše najpomembnejše vozilo po tem modrozelenem planetu.

Preberite še: Zamašeni sinusi: 6 naravnih rešitev

.

NAJNOVEJŠE