DomovVrt & VrtnarjenjeVam je kompost zamrznil? Tako lahko pozimi še vedno...

Vam je kompost zamrznil? Tako lahko pozimi še vedno koristno uporabite kuhinjske ostanke

Ko se shladi, se tudi dejavnosti v kompostnem kupu ustavijo ali upočasnijo. Material ne razpada več in pogosto celo zmrzne. A to še ne pomeni, da je treba kuhinjske ostanke metati v smeti. Tudi v najhladnejših mesecih lahko organski odpadki ostanejo del naravnega kroga, le drugače jih moramo shranjevati in obdelovati.

Jeseni in pozimi je ključ v tem, da odpadke pravilno shranjujemo, upočasnimo njihovo razgradnjo ter jih varno dodamo kompostu, ko se ta spet odtali. Obstaja več učinkovitih načinov, kako to doseči brez neprijetnih vonjav in težav z mrčesom.

Zakaj kompost pozimi zmrzne

Kompost se segreva zaradi delovanja mikroorganizmov, ki razgrajujejo organsko snov. Ko temperature zunaj padejo, ti mikroorganizmi postanejo manj aktivni ali povsem mirujejo. Voda v kompostu zmrzne, zato se proces razgradnje začasno ustavi.

To je povsem naraven pojav – kompost se bo spomladi znova »prebudil«, ko se temperature dvignejo nad 10 °C. Zato je smiselno, da se pozimi ne trudite z mešanjem ali prekopavanjem, temveč le poskrbite, da bodo novi odpadki na varnem in pripravljeni na nadaljnjo uporabo.

Shranjevanje kuhinjskih ostankov v hladnih mesecih

Jeseni in pozimi se kuhinjski odpadki kopičijo – olupki, kava, čajne vrečke, jabolčna sredica, zelenjavne obreznine. Namesto da končajo v smeteh, jih lahko hranite na več načinov, dokler kompost ne odmrzne.

1. Zbiranje v vedru ali posodi na balkonu

Najenostavnejši način je, da odpadke zbirate v zaprtem vedru ali posodi z dobro prilegajočim pokrovom. Postavite jo na balkon, teraso ali v lopo. Nizke temperature bodo delovale kot naravni hladilnik, ki preprečuje razpadanje in neprijetne vonjave.

Nasvet: Vedro obložite s papirjem ali tanjšo plastjo zemlje, ki vpije odvečno vlago. Tako boste preprečili nastanek lepljive mase.

2. Zbiranje v papirnatih vrečkah ali kartonskih škatlah

Če želite povsem naravno rešitev, uporabite papirnate vrečke ali škatle, v katere nalagate kuhinjske ostanke. Papir vpija odvečno tekočino in preprečuje neprijetne vonjave. Ko se kompost spet odtali, vsebino vrečke preprosto stresite nanj – skupaj s papirjem.

Bokashi metoda: fermentacija brez vonja

Če želite aktivno predelovati odpadke tudi pozimi, je bokashi kompostiranje idealna rešitev. Gre za japonsko metodo, pri kateri s pomočjo posebnih mikroorganizmov (EM – učinkoviti mikroorganizmi) odpadke fermentirate v zaprtem vedru.

Postopek je enostaven:

  1. Kuhinjske odpadke (tudi kuhano hrano) nalagajte v bokashi vedro.
  2. Vsako plast potresite s bokashi otrobi ali pršilom z mikroorganizmi.
  3. Ko je vedro polno, ga zaprite in pustite stati 2 tedna.

Nastali fermentirani material se lahko spomladi zakoplje v vrt ali doda kompostu. Bokashi ima to prednost, da ne zmrzne in ne oddaja vonjav, zato je popoln za zimske mesece, tudi v stanovanju.

Kako zmanjšati količino odpadkov že pri viru

Jeseni in pozimi se zaradi kuhanja toplih jedi pogosto poveča količina kuhinjskih ostankov. Z nekaj preprostimi koraki lahko to količino občutno zmanjšate:

  • olupke korenja, buč in jabolk uporabite za juhe, čaje ali pečene prigrizke,
  • kavno usedlino shranite za gnojilo za lončnice,
  • jajčne lupine posušite in zdrobite za vir kalcija,
  • skorjice kruha posušite in uporabite za drobtine ali krmljenje ptic.

Tako se del vaših odpadkov spremeni v dragocene surovine – in v smeti gre bistveno manj.

Kompostni kup pozimi: nekaj trikov za vzdrževanje

Čeprav kompost pozimi ne deluje s polno močjo, lahko z nekaj triki ohranite njegovo notranjo toploto in omogočite, da mikroorganizmi preživijo zimo.

  • Pokrijte kompost s plastjo slame, listja ali kartona – to deluje kot naravna izolacija.
  • Ne dodajajte preveč mokrih odpadkov, ker bodo zamrznili v ledeno plast.
  • Mešajte čim manj, da ne prekinete plasti toplote.

Spomladi bo kompost oživel hitreje, če ga boste čez zimo pustili zaščitenega in rahlo suhega.

Kaj pa ostanki, ki jih ne želite shranjevati?

Če nimate prostora ali volje za shranjevanje, obstaja še nekaj drugih možnosti:

  • Mestni zbirni centri za biološke odpadke sprejemajo tudi manjše količine iz gospodinjstev.
  • Komunalni zabojniki za bioodpadke v večjih mestih omogočajo redno praznjenje tudi pozimi.
  • Krmljenje živali: ostanke sadja in zelenjave lahko ponudite kokošim, kunam ali prašičem – seveda brez kuhanih jedi in soli.

Tako tudi pozimi ostanete zvesti načelom krožnega ravnanja z odpadki, brez da bi vam v kuhinji nastal nered.

Zakaj se truditi tudi pozimi

Čeprav se zdi, da pozimi vrt počiva, vsako pravilno odločitev, ki jo sprejmete zdaj, zemlja spomladi nagradi. S tem, ko poskrbite za organsko snov tudi v hladnem delu leta, boste imeli spomladi bogatejši, bolj živahen kompost in bolj zdravo zemljo.

Vsak olupek, ki ga ohranite, namesto da ga vržete proč, pomeni manj odpadkov in več življenja v tleh, ko se vreme znova ogreje.

Preberite tudi:

Jolanda Kramar
Jolanda Kramar
Jolanda Kramar je novinarka in publicistka z zanimanjem za zdrav življenjski slog, ekologijo ter domače pripravke, s katerimi si lahko olajšamo življenje in podpramo zdravje. Zanimata pa jo tudi astrologija ter lepota.

NAJNOVEJŠE