0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaIzdelajmo si čistila: Čistilni encimi iz svežih bioloških odpadkov

Izdelajmo si čistila: Čistilni encimi iz svežih bioloških odpadkov

MORDA VAS ZANIMA

Izdelava domačih čistil je zelo zanimivo in zelo presenetljivo področje. Morda najbolj preseneča dejstvo, da jih lahko v celoti izdelamo sami. Z malce truda, seveda. Dejstvo je, da v naravi najdemo precej rastlin, ki vsebujejo saponine in ki jih lahko uporabimo za čiščenje. Če imamo možnost, si lahko pridelamo tudi lesni pepel ali pa uporabimo tako običajne sestavine, kot so kuhinjska sol, kis ali pecilni prašek. Danes vam predstavljamo čistilne encime, ki so še ena možnost izdelave splošno vsestranskega in nadvse učinkovitega čistila.

- Oglas -
Izdelava čistila iz bioloških odpadkov

Čistilo deluje tudi kot gnojilo

Čistilo izdelamo  iz svežih bioloških kuhinjskih odpadkov.  Naredimo si ga lahko kadarkoli v letu in ga lahko uporabimo za pranje perila, pranje posode, čiščenje kopalnice, pomivanje steklenih površin, lesenih  in drugih tal ipd. Poleg tega deluje tudi kot insekticid in gnojilo. Koncept čistilnih oz. eko encimov je razvila dr. Rosukon, ki je dejavna tudi na področju širjenja tega nadvse uporabnega in za nas in naš planet koristnega znanja.

Kaj potrebujemo:

 • 5-litrsko plastenko,
 • 300 g rjavega sladkorja ali melase,
 • 900 g narezanih in svežih bioloških odpadkov,
 • 3 litre destilirane vode.

Postopek:

- Oglas -

Vse sestavine stresemo v plastenko. Premešamo, da se sladkor oz. melasa stopi. Plastenka mora biti dovolj velika, da ni napolnjena do vrha. Dobro zapremo in pustimo vsaj tri mesece. Prvih nekaj tednov moramo plastenko vsak dan odpreti, da se sprostijo plini. Občasno jo tudi premešamo. Po treh mesecih vsebino plastenke precedimo. Dobljena tekočina so naši encimi, ki pa so koncentrirani, zato jih je treba pred uporabo razredčiti.

Kako uporabljamo čistilne encime?

Eko oz. čistilne encime smo tako pridobili s postopkom fermentacije. Tekočina je temno rjave barve, vonj pa sladkobno kisel, pravzaprav spominja na kis. Dobljena tekočina je  koncentrat in jo moramo pred uporabo razredčiti z vodo. Njena uporaba pa je nadvse široka.

Uporaba v gospodinjstvu

Dobljeno raztopino razredčimo, da postane učinkovitejša, in jo uporabimo za prav vse v gospodinjstvu: kot pralni prašek in mehčalec, za pomivanje tal in steklenih površin, keramike in posode, za odstranjevanje neprijetnega vonja … Skratka, kar nam pade na pamet.

Nekaj nasvetov:

- Oglas -
 • Za osvežitev zraka oz. za odpravljanje neprijetnih vonjav uporabimo mešanico s 500 ml vode in 1 ml encima.
 • Učinek kemikalij v tekočih praških, šamponih in milih dosežemo z dodatkom 5 ml encima na 500–1000 ml tekočine.
 • Nerazredčene encime damo v razpršilko. To uporabimo, da poškropimo usnjeno pohištvo in sanitarno keramiko. Poškropimo in očistimo oz. obrišemo z vlažno krpo.
 • Če koncentrirane encime razredčimo v razmerju 1 : 10 do 1 : 50, jih uporabimo kot univerzalno čistilo za vse vrste površin.

Uporaba na vrtu

Eko encimi so odlično organsko gnojilo za zelenjavo , travo in sadno drevje.  Istočasno pa naše pridelke ščitijo pred plesnimi, zajedavci, boleznimi ipd. Poleg tega tudi zemljo naredijo rodovitnejšo. Za uporabo na vrtu moramo raztopino prav tako razredčiti.

Nekaj nasvetov:

 • V 1 liter  vode dodamo 1 ml encima. To mešanico uporabimo za gnojenje z zalivanjem, deluje pa tudi kot pesticid in insekticid.  Ne smemo prepogosto gnojiti.
 • Če želimo svoje rastline spodbuditi k rasti, uporabimo 200 ml vode, ki smo ji dodali 1 ml encima, in jih s tem zalijemo. Velja tako za zunanje rastline in sadno drevje kot tudi za notranje okrasne rastline.

Kaj še?

 • Z izdelavo in uporabo eko encimov ne onesnažujemo okolja.
 • Ogromno prihranimo!
 • Izdelava in uporaba eko encimov ne obremenjuje okolja in nas ne zastruplja.

Preizkusite tudi: Izdelajte naravno čistilo za tla z vonjem citrusov!

.

NAJNOVEJŠE