Redno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za kardiologijo, prinaša dobre novice za ljubitelje kave. Ne le da zmerno uživanje kave...

Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.

Narava lahko poskrbi za bistveno manj zastrašujoče bolnišnice

Profesorica krajinske arhitekture se je posvetila vprašanju, kako narediti bolnišnice bolj prijazne za obiskovalce.

Helena Ošep: Klepet ob skodelici alpskega čaja

Helena Ošep se ukvarja s pripravo čajnih mešanic, ki so posebne zaradi izrazite arome, značilne za rastlinje alpskega okolja.
Vrt & VrtnarjenjeKuhinjski odpadki, ki so uporabni na vrtu

Kuhinjski odpadki, ki so uporabni na vrtu

MORDA VAS ZANIMA

V kuhinji ali shrambi lahko najdemo veliko stvari, ki so na prvi pogled le še za med odpadke. Ampak nekatere med njimi imajo obilico pozitivnih lastnosti, ki jih lahko s pridom uporabimo na vrtu.

- Oglas -

odpadki za vrt

Jajčne lupine

Jajčne lupine so izredno koristne. Čeprav jih v kuhinji ne potrebujemo, jih lahko na več načinov uporabimo na domačem vrtu. Lahko jih, na primer, uporabite kot pripomoček za hranjenje ptic: vsebujejo veliko kalcija, z njihovo pomočjo pa se semena tudi lažje prebavijo. Jajčne lupine lahko uporabite tudi kot odganjalec škodljivcev, in sicer tako, da zdrobljene natrosite okoli rastlin. Polži jajčnih lupin namreč ne bodo veseli. Lahko pa jih uporabite tudi kot naravno gnojilo, saj bodo prsti dodale nekaj kalcija.

Kavna usedlina

Tudi usedlina kave lahko z vrta učinkovito odganja polže, če jo uporabite kot zastirko, pa bo odgnala tudi nekatere druge živali, kot so zajci in veverice. Kavno usedlino lahko dodate tudi v prst in pomagala bo zlasti pri razvoju čebule, zelene solate, koruze in drugih rastlin, ki imajo rade dušik. Če usedline ne želite dodati neposredno prsti, pa jo zmešajte v vodo in s to vodo potem zalivajte rastline.

Olupki banane

O šteilnih koristih bananinih olupkov smo že pisali. Na vrtu so zelo uporabni, saj delujejo kot gnojilo. Njihove koščke zakopljite v prst poleg rastlin in učinkovito bodo odgnali listne uši, če škodljivcev nimate, pa bo olupek prav tako koristil, saj bo prsti dodal nekaj hranil.

Olupki pomaranče

- Oglas -

Majhni koščki pomarančnega olupka, ki jih razporedite okoli vrtnih rastlin, bodo odganjali mačke in majhne škodljivce. Olupek lahko tudi zakopljete ali pa s koščki olupka poškropite območje okoli rastlin in mravlje ter uše se rastlini na bodo več približale. Če imate odprti kamin, lahko olupke pomaranče uporabite kot dišavo – posušite jih na ognju in oddajali bodo prijeten vonj. Pomarančni olupki pa delujejo tudi kot odganjalci komarjev. Če imate citruse radi, pomarančne olupke vtrite neposredno na kožo, lahko pa jih dodate tudi v naprave za odganjanje komerjev. Tako bodo še učinkovitejše kot sicer.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×