0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Vrt & VrtnarjenjeJajčne lupine – organsko gnojilo, ki od vrtnega pridelka odganja srnjad

Jajčne lupine – organsko gnojilo, ki od vrtnega pridelka odganja srnjad

MORDA VAS ZANIMA

Večina ljudi jajčne lupine po uporabi zavrže. Pomislite koliko jajčnih lupinic je po pripravi palačink, omlet, ipd. romalo v vaš koš. Kar nekaj, kajne? No, po prebranem članku jih boste začeli shranjevati in uporabljati na vse možne načine; še zlasti pa pri vrtnarjenju. V nadaljevanju vam namreč ponujamo par praktičnih nasvetov kako lahko jajčne lupine uporabite kar na vašem vrtičku.

- Oglas -

Organsko gnojilo

Glavni razlog, ki upravičuje uporabo jajčnih lupin pri vrtnarjenju je njihova možnost uporabe v vlogi organskega gnojila. Vsebujejo namreč veliko kalcija, ki je bistvenega pomena za zdravje vrtne prsti. Poleg tega imajo minerali, ki jih vsebujejo to sposobnost, da se v prsti hitro razgradi in razpade . Ravno zaradi hitrega razpada je njihova dodatna vrednost tudi v tem, da jih ni potrebno granulirati. Vse kar morate storiti je, da jih postavite na vrtna tla ali pa v kompost, ostalo pa prepustite naravi.

Krma za ptice

Pred in po valjenju ptice potrebujejo večje količine kalcija. Če v vaši bližini gnezdi dosti ptic lahko vino mlete (kuhane) jajčne lupine primešate krmi za ptice. Drobni letalci vam bodo hvaležni!

Odganjajo srnjad

Se vaš dom oziroma vrt nahaja v neposredni bližini gozda, v katerem išče zavetje srnjad, ki smuka vaše vrtne pridelke? Uporabite jajčne lupine. Te pomečite okoli rastlin, ki so najbolj »na udaru« in srnjad se jih ne bo dotaknila. Sovraži namreč vonj, ki ga zazna ob stiku z jajčno lupino zato je precej verjetno, da se bo rastline s tovrstnim pridihom izogibala. A pazljivo! Morda boste res odgnali srnjad a hkrati lahko privabite glodavce, ki jajca naravnost ljubijo.

- Oglas -

Lončki za gojenje rastlinic

Na vrhu jajca, ki ga pripravljate za obrok naredite majhno luknjo, da boste vrhnji del čim lažje odstranili. Tako boste ustvarili majhne jajčaste lončke v katere lahko nasujete nekaj prsti in posadite posamične rastlinice. Preden nasujete prst notranjosti jajca ne pozabite očistiti z vročo vodo in v dnu lupine napraviti manjšo luknjico. Oglejte si tudi spodnji video o sajenju rastlin v jajčne lupine:

Odganjajo parazite in škodljivce

Jajčne lupine se zlasti dobro obnesejo pri »izganjanju« polžev. Okoli rastlin, s katerimi se gostijo polži torej natresite nekaj delčkov jajčnih lupin. Polži se bodo slednjih ustrašili, ker bodo rezek del lupin zaznali na svojem mehkejšem spodnjem delu in poti v tej smeri ne bodo nadaljevali.

.

NAJNOVEJŠE