Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Vrt & VrtnarjenjeJajčne lupine – organsko gnojilo, ki od vrtnega pridelka odganja srnjad

Jajčne lupine – organsko gnojilo, ki od vrtnega pridelka odganja srnjad

MORDA VAS ZANIMA

Večina ljudi jajčne lupine po uporabi zavrže. Pomislite koliko jajčnih lupinic je po pripravi palačink, omlet, ipd. romalo v vaš koš. Kar nekaj, kajne? No, po prebranem članku jih boste začeli shranjevati in uporabljati na vse možne načine; še zlasti pa pri vrtnarjenju. V nadaljevanju vam namreč ponujamo par praktičnih nasvetov kako lahko jajčne lupine uporabite kar na vašem vrtičku.

Organsko gnojilo

- Oglas -

Glavni razlog, ki upravičuje uporabo jajčnih lupin pri vrtnarjenju je njihova možnost uporabe v vlogi organskega gnojila. Vsebujejo namreč veliko kalcija, ki je bistvenega pomena za zdravje vrtne prsti. Poleg tega imajo minerali, ki jih vsebujejo to sposobnost, da se v prsti hitro razgradi in razpade . Ravno zaradi hitrega razpada je njihova dodatna vrednost tudi v tem, da jih ni potrebno granulirati. Vse kar morate storiti je, da jih postavite na vrtna tla ali pa v kompost, ostalo pa prepustite naravi.

Krma za ptice

Pred in po valjenju ptice potrebujejo večje količine kalcija. Če v vaši bližini gnezdi dosti ptic lahko vino mlete (kuhane) jajčne lupine primešate krmi za ptice. Drobni letalci vam bodo hvaležni!

Odganjajo srnjad

Se vaš dom oziroma vrt nahaja v neposredni bližini gozda, v katerem išče zavetje srnjad, ki smuka vaše vrtne pridelke? Uporabite jajčne lupine. Te pomečite okoli rastlin, ki so najbolj »na udaru« in srnjad se jih ne bo dotaknila. Sovraži namreč vonj, ki ga zazna ob stiku z jajčno lupino zato je precej verjetno, da se bo rastline s tovrstnim pridihom izogibala. A pazljivo! Morda boste res odgnali srnjad a hkrati lahko privabite glodavce, ki jajca naravnost ljubijo.

Lončki za gojenje rastlinic

Na vrhu jajca, ki ga pripravljate za obrok naredite majhno luknjo, da boste vrhnji del čim lažje odstranili. Tako boste ustvarili majhne jajčaste lončke v katere lahko nasujete nekaj prsti in posadite posamične rastlinice. Preden nasujete prst notranjosti jajca ne pozabite očistiti z vročo vodo in v dnu lupine napraviti manjšo luknjico. Oglejte si tudi spodnji video o sajenju rastlin v jajčne lupine:

Odganjajo parazite in škodljivce

- Oglas -

Jajčne lupine se zlasti dobro obnesejo pri »izganjanju« polžev. Okoli rastlin, s katerimi se gostijo polži torej natresite nekaj delčkov jajčnih lupin. Polži se bodo slednjih ustrašili, ker bodo rezek del lupin zaznali na svojem mehkejšem spodnjem delu in poti v tej smeri ne bodo nadaljevali.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×