Kurkuma je v zadnjem času zaradi svojih številnih zdravilnih lastnosti postala zelo priljubljena. Med slednjimi zasledimo tudi protivnetne zaradi česar je kurkuma več kot primerna za zdravljenje kosti in onemogočanje nastanka nekaterih vrst raka. Še več. Kurkuma je prav tako dobra za razstrupljanje ledvic ter za okrepitev vašega prebavnega sistema, poleg tega pa organizem zaščiti pred morebitnim pojavom kožnih obolenj in artritisa. Ni kaj, ta začimba je res vsestranska. V nadaljevanju vam ravno zato ponujamo recept za pripravo domačega kurkuma soka, ki bo okrepil vaš organizem.
Potrebujete:
- surov med,
- vodo,
- 2 limoni,
- 5-7 koreninic kurkume,
- 5-7 plodov indijskega datlja.
Priprava in uživanje:
S koreninic kurkume odstranimo kožo, iz plodov indijskega datlja pa poberemo samo notranjost plodu (zgolj ta je potrebna za pripravo). V večji lonec nalijemo nekaj vode ter vanj postavimo kurkumo – kuhamo jo 20 minut. Ko se voda obarva v oranžkasto barvo jo odstavimo. Medtem, ko čakamo, da voda zavre v ponev damo čisto malo vode in izluščen del indijskih datljev. Ponev segrevamo toliko časa dokler ne dobimo goste, marmeladi podobne snovi. Nato jo odstavimo, počakamo, da se ohladi, ter jo precedimo, da odstranimo morebitne ostanke sadja.
Ohlajeno kurkumino ter datljevo mešanico zmešamo v mešalniku ter ju dobro premešamo. Nato mešanici dodamo še limonin sok in naš kurkumin sok je pripravljen. Po želji mu dodamo lahko še nekaj medu in ga shranimo v hladilniku. Uživamo ga vsak dan dokler ga ne porabimo (v hladilniku je lahko največ 4 dni).
Več o kurkumi in njenih izjemnih učinkih najdete na tej povezavi.