Najboljša leta? Med 30. in 34. letom starosti!

Mnenja o tem, katera so najboljša leta človekovega življenja, so seveda zelo subjektivna.

Ali lažnim novicam nasedajo samo starejši ljudje?

Prepričanje, da lažnim novicam nasedajo predvsem starejši ljudje, je zelo razširjeno. Ali gre pri tem za upravičeno stališče ali zgolj za predsodek?

Aktivno poslušanje – osnova uspešne komunikacije

Čeprav se vam morda zdi, da poslušate sogovornika, so standardi za aktivno poslušanje, ki je osnova uspešne komunikacije, precej visoki.

Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.
Zdravje & prehranaPomanjkanje selena: naučite se prepoznati tipične simptome!

Pomanjkanje selena: naučite se prepoznati tipične simptome!

MORDA VAS ZANIMA

Pri opozarjanju na nevarnost pomanjkanja določenih hranilnih snovi pogosto ostajamo pri »standardnem naboru«. Tako se na primer veliko govori o vitaminu D, železu, magneziju, vitaminu B12 ipd., po drugi strani pa so mnogi vitamini in minerali deležni precej manj pozornosti. Eden takšnih je tudi selen, ki pa ima v našem telesu vendarle pomembno vlogo. Med drugim je potreben tudi za normalno delovanje ščitnice.

- Oglas -

Pomanjkanje selena simptomi

Pri določenih skupinah je tveganje za pomanjkanje selena povečano

Načeloma sicer večina ljudi nima težav s pomanjkanjem selena, obstaja pa nekaj rizičnih skupin, pri katerih je to tveganje večje. Do pomanjkanja selena lahko tako pride predvsem pri ljudeh, ki kadijo ali pijejo veliko alkohola, tveganje za pomanjkanje pa je lahko večje tudi pri ženskah, ki uporabljajo kontracepcijske tablete. Opozoriti je treba še na določene bolezni, ki lahko otežijo absorpcijo hranil, med njimi seveda tudi selena. Ena takšnih je na primer tudi Crohnova bolezen. Čeprav torej pomanjkanje selena ni zelo pogosto, pa možnost, da ga morda primanjkuje prav vam, vendarle ni tako majhna. Pomembno je predvsem, da ste pozorni na tipične opozorilne znake, ki jih navajamo v nadaljevanju.

Prekomerno izpadanje las

Med najpomembnejše naloge, ki jih ima selen v našem telesu, zagotovo sodi ta, da pomaga pretvarjati ščitnični hormon T4 v hormon T3. Pomanjkanje selena lahko tako pomeni simptome, tipične za hipotirodizem oziroma zmanjšamo delovanje ščitnice. Eden izmed možnih simptomov, ki opozarjajo, da vašemu telesu primanjkuje selena, je tako na primer lahko prekomerno izpadanje las.

Povečana utrujenost

V skupino simptomov pomanjkanja selena, ki so lahko povezani tudi z motenim delovanje ščitnice, uvršamo tudi povečano utrujenost. Seveda je v primeru, da se s hudo utrujenostjo, ki ni zgolj občasna težava, spopadate tudi sami, smiselno preveriti tudi, ali vam morda ne primanjkuje železa. Gre namreč tudi za zelo tipičen simptom anemičnosti.

Pogosti prehladi

- Oglas -

Na to, kako močan bo naš imunski sistem, vplivajo različni dejavniki. Manj znano je, da lahko na imunski sistem negativno vpliva pomanjkanje selena. Če torej zelo pogosto zbolevate, bi bilo lahko to povezano tudi s tem, da vaše telo nima na voljo zadostnih količin omenjenega minerala, čeprav je to možnost, na katero večina ne pomisli.

Zadihanost že ob manjših naporih

Selen je povezan tudi z zdravjem oziroma normalnim delovanjem našega srca. Simptom pomanjkanja tega minerala je tako lahko tudi to, da se zelo hitro zadihate, tudi če gre za manjše telesne napore. Seveda pa je zadihanost prav tako »le« simptom, ki opozarja, da delovanje vašega srca morda ni optimalno.

Dolgotrajno pomanjkanje selena lahko poveča tudi možnost za raka

Pomanjkanje selena lahko pomeni tudi dolgoročne posledice. Raziskave tu sicer niso enotne, vendar izsledki nekaterih nakazujejo, da lahko pomanjkanje selena prispeva tudi k povečanemu tveganju za različne vrste raka. Velja pa tudi obratno: ljudje, ki zaužijejo večje količine selena, naj bi imeli manj možnosti za raka, predvsem za raka želodca, mehurja in prostate.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×