Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.

Meditacija lahko pomaga pri hitrejšem prepoznavanju napak

Ali ste pogosto površni in pozabljivi? Hiter vsakodnevni tempo je pogosto kriv za to, da naredimo precej več napak, kot bi jih sicer.

Doma narejeni pripravki za zatiranje škodljivcev na vrtu

V naravi lahko naberemo rastline, iz katerih sami naredimo pripravke, naravna škropiva oziroma sredstva za boj proti škodljivcem na vrtu.

9 trikov za učinkovitejše čiščenje preprog

Vzdrževanje oziroma čiščenje preprog je precej zahtevno. Zgolj sesanje običajno ne zadostuje.

Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.
Zdravje & prehranaZmanjšajmo tveganje za nastanek raka

Zmanjšajmo tveganje za nastanek raka

MORDA VAS ZANIMA

Po podatkih Onkološkega inštituta največ prebivalcev Slovenije zboli in umre za rakom, ki so predvsem posledica slabega življenjskega sloga, denimo kajenja, prekomernega uživanja alkohola, prekomernega hranjenja in debelosti, premalo gibanja, itd. Nacionalni inštitut za javno zdravje zato poudarja pomen zdravega življenjskega sloga, s katerim lahko zmanjšamo tveganje za nastanek raka.

- Oglas -

Rak

Moški zbolevajo pogosteje

Kot ugotavljajo na NIJZ za rakom še vedno pogosteje tako zbolevajo kot umirajo moški, saj glede na podatke moški v večji meri uživajo alkohol kot ženske, med njimi je več debelih in prekomerno hranjenih, prav tako je med njimi še vedno več kadilcev, poleg tega pa so slabše odzivni v različni preventivnih programih, zdravljenje pa je uspešnejše, če je rak odkrit na začetni stopnji razvoja: »S presejalnimi programi lahko odkrivamo raka ali predrakave spremembe, še preden se pojavijo simptomi ali znaki bolezni. V Sloveniji se izvajajo trije presejalni programi za zgodnje odkrivanje raka: ZORA – zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu; DORA – zgodnje odkrivanje raka dojk ter Program Svit – presejalni program za odkrivanje predrakavih in rakavih sprememb na debelem črevesu, ki ga vodi NIJZ.«

Priporočljivi ukrepi

Strokovnjaki  poudarjajo, da lahko vsakdo sprejme ukrepe, s katerimi bo zmanjšal tveganje za nastanek raka. Na NIJZ svetujejo,  naj bo to več telesne aktivnosti, bolj zdrava prehrana in manj popitega alkohola ali odločitev, da opustite kajenje:  »Z ohranjanjem zdrave telesne teže in vključevanjem telesne aktivnosti v vsakdanje življenje lahko posamezniki zmanjšajo tveganje za nastanek mnogih običajnih vrst raka (na debelem črevesu, prsih, maternici, jajčnikih, trebušni slinavki, požiralniku, ledvicah, jetrih ter napredovali rak na prostati in žolčniku). Izpostavljenost alkoholu predstavlja tveganje za nastanek raka ustne votline in žrela, grla in požiralnika, raka jeter, debelega črevesa, danke in dojk, ki jih povezujejo predvsem s čezmernim pitjem alkohola. Več alkohola in pogosteje kot oseba pije alkohol, večje je tveganje. Zmanjšanje pitja alkohola zmanjšuje tveganje, najboljša zaščita je abstinenca.«

Smrtonosni tobak

Še vedno je najbolj pogost vzrok raka raba tobaka: »Raba tobaka je najpomembnejši vzrok raka in smrti zaradi raka v svetu, kjer rabi tobaka pripisujemo 22 % vseh smrti. Osebe, ki kadijo in ki so dolgotrajno izpostavljene tobačnemu dimu imajo povečano tveganje za raka. Kajenje tobaka povzroča številne vrste raka, to so pljučni rak in rak dihalnih poti, rak ustne votline, glasilk, žrela, požiralnika, želodca, debelega črevesa in danke, trebušne slinavke, jeter, ledvic, sečnega mehurja, sečevodov, materničnega vratu, jajčnikov in akutna mieloična levkemija. V Sloveniji rabi tobaka pripisujemo 29 % vseh smrti zaradi raka med prebivalci, starimi 30 let in več, torej skoraj vsako tretjo smrt zaradi raka. 88 % smrti zaradi pljučnega raka je pripisljivih tobaku. V letu 2014 je za pljučnim rakom v Sloveniji zbolelo 1.327 prebivalcev, umrlo 1.181 prebivalcev.«

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×