Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.

Hujšanje z Luno – je vesolje naklonjeno vitki postavi?

V poplavi takšnih in drugačnih diet ste zagotovo že slišali tudi za Lunino dieto oz. hujšanje z Luno.

Luskavica – kožna težava, ki jo lahko precej omilimo

Luskavica je ena tistih bolezni, ki niso nalezljive in ne ogrožajo življenja, vsekakor pa bolnike zelo prizadenejo.

S katerimi rastlinami si lahko pomagamo pri težavah s srcem?

Tokrat bomo govorili o rastlinah, ki ugodno delujejo na zdravje srca in krvožilnega sistema.

To je največja slabost vašega astrološkega znamenja …

Preverite, katera je največja slabost astrološkega znamenja, v katerem ste rojeni, in kako jo lahko premagate.
Zdravje & prehranaCikorija – dobra izbira, če želite zmanjšati vnos kofeina

Cikorija – dobra izbira, če želite zmanjšati vnos kofeina

MORDA VAS ZANIMA

Cikorija je rastlina, iz katere je mogoče med drugim pripraviti tudi zelo dober nadomestek za kavo. V preteklosti se je cikorija seveda pogosto uporabljala predvsem zaradi dejstva, da je bila prava kava precej draga in nedostopna. Vendar pa je lahko v resnici nadomeščanje kave z napitkom, pripravljenim iz cikorije, tudi zelo zdravo. Tisto, kar se zdi na prvi pogled odrekanje, je torej lahko tudi nekaj povsem nasprotnega.

- Oglas -

Če se težko povsem odpoveste kavi, vam svetujemo, da poskušate sprva s cikorijo nadomestiti le del prave kave. Nato pa si napitek pripravite kot običajno. V nadaljevanju lahko preverite, zakaj je uživanje cikorije še posebej priporočljivo.

Cikorija je lahko naravna pomoč vašemu prebavnemu sistemu

Korenina cikorije, iz katere se nato izdela pripravek, ki se uporablja za napitek, katerega okus in vonj v mnogih prebudita občutek nostalgije, je lahko med drugim zelo koristna za vaša prebavila. Pitje napitka na osnovi cikorije lahko poskrbi za bolj uravnoteženo črevesno floro, kar ima posledično tudi pozitiven vpliv na druge organe v vašem telesu. Stanje v vašem črevesju je na primer še posebej pomembno za močan imunski sistem. Kako lahko torej cikorija pri tem pomaga? V njej najdemo inulin, ki se uvršča med prehranske vlaknine. Tako predstavlja prebiotik – oziroma hrano za koristne bakterije v vašem črevesju (probiotike). Ljudje, ki redno pijejo napitek iz cikorije, imajo tako pogosto manj težav s prebavili.

Cikorija je dobra izbira tudi za sladkorne bolnike

Že omenjeni inulin, ki ga vsebuje cikorija, lahko pomaga tudi pri uravnavanju krvnega sladkorja. Čeprav je inulin v osnovi sicer ogljikov hidrat, se ne razgradi do sladkorjev. Je torej neprebavljiv, kar je značilno za vlaknine. To, da jih telo ne more prebaviti, pa seveda še ne pomeni, da nimajo nikakršnega pozitivnega vpliva na naš organizem. Kot že omenjeno, predstavljajo prav vlaknine hrano za koristne bakterije v črevesju, pomagajo pa lahko tudi pri povečevanju občutka sitosti, zato so zelo pomembne pri vzdrževanju zdrave telesne teže. Še posebej inulin pa naj bi imel torej tudi blagodejen učinek tudi na diabetike. Čeprav v povezavi z vplivom uživanja cikorije na sladkorno bolezen ni veliko raziskav, pa izsledki tistih, ki so bile vendarle izvedene, kažejo, da lahko cikorija pomaga pri zniževanju krvnega sladkorja, obenem pa zmanjšuje odpornost celic na inzulin.

Blaženje vnetij v telesu

Vnetja so sicer del normalnega imunskega odziva, vendar pa lahko po drugi strani kronična vnetja prispevajo k nekaterim resnim boleznim. Tako je pomembno, da poskušamo vnetje v telesu ublažiti čim bolj naravno – običajno to pomeni s prehrano, ki jo uživamo. Obstaja kar nekaj živil, ki delujejo protivnetno, mednje pa naj bi sodila tudi cikorija.

Poslovite se od tipičnih težav, povezanih s kofeinom

- Oglas -

Manjše količine kofeina lahko delujejo poživljajoče, vendar pa je za mnoge težko ostati pri priporočenih količinah. Preveč kave in drugih kofeinskih napitkov pa lahko seveda pomeni tudi težave, kot so pospešen utrip srca, tresavica, nemir ipd. Prav to pa so pomembni razlogi, zaradi katerih poskušajo mnogi opustiti uživanje kave ali količino vsaj močno zmanjšati. Izvrstna izbira v takšnem primeru je seveda lahko cikorija, ki ne povzroča omenjenih težav. Določeni posamezniki so sicer lahko alergični na cikorijo, pri drugih pa ne obstajajo posebne omejitve, ampak povsem nasprotno. Zagotovo se boste že kmalu navadili na malce specifičen okus cikorije in začeli izkoriščati njene številne pozitivne vplive na zdravje.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×