0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaCikorija – dobra izbira, če želite zmanjšati vnos kofeina

Cikorija – dobra izbira, če želite zmanjšati vnos kofeina

MORDA VAS ZANIMA

Cikorija je rastlina, iz katere je mogoče med drugim pripraviti tudi zelo dober nadomestek za kavo. V preteklosti se je cikorija seveda pogosto uporabljala predvsem zaradi dejstva, da je bila prava kava precej draga in nedostopna. Vendar pa je lahko v resnici nadomeščanje kave z napitkom, pripravljenim iz cikorije, tudi zelo zdravo. Tisto, kar se zdi na prvi pogled odrekanje, je torej lahko tudi nekaj povsem nasprotnega.

- Oglas -

Če se težko povsem odpoveste kavi, vam svetujemo, da poskušate sprva s cikorijo nadomestiti le del prave kave. Nato pa si napitek pripravite kot običajno. V nadaljevanju lahko preverite, zakaj je uživanje cikorije še posebej priporočljivo.

Cikorija je lahko naravna pomoč vašemu prebavnemu sistemu

Korenina cikorije, iz katere se nato izdela pripravek, ki se uporablja za napitek, katerega okus in vonj v mnogih prebudita občutek nostalgije, je lahko med drugim zelo koristna za vaša prebavila. Pitje napitka na osnovi cikorije lahko poskrbi za bolj uravnoteženo črevesno floro, kar ima posledično tudi pozitiven vpliv na druge organe v vašem telesu. Stanje v vašem črevesju je na primer še posebej pomembno za močan imunski sistem. Kako lahko torej cikorija pri tem pomaga? V njej najdemo inulin, ki se uvršča med prehranske vlaknine. Tako predstavlja prebiotik – oziroma hrano za koristne bakterije v vašem črevesju (probiotike). Ljudje, ki redno pijejo napitek iz cikorije, imajo tako pogosto manj težav s prebavili.

Cikorija je dobra izbira tudi za sladkorne bolnike

Že omenjeni inulin, ki ga vsebuje cikorija, lahko pomaga tudi pri uravnavanju krvnega sladkorja. Čeprav je inulin v osnovi sicer ogljikov hidrat, se ne razgradi do sladkorjev. Je torej neprebavljiv, kar je značilno za vlaknine. To, da jih telo ne more prebaviti, pa seveda še ne pomeni, da nimajo nikakršnega pozitivnega vpliva na naš organizem. Kot že omenjeno, predstavljajo prav vlaknine hrano za koristne bakterije v črevesju, pomagajo pa lahko tudi pri povečevanju občutka sitosti, zato so zelo pomembne pri vzdrževanju zdrave telesne teže. Še posebej inulin pa naj bi imel torej tudi blagodejen učinek tudi na diabetike. Čeprav v povezavi z vplivom uživanja cikorije na sladkorno bolezen ni veliko raziskav, pa izsledki tistih, ki so bile vendarle izvedene, kažejo, da lahko cikorija pomaga pri zniževanju krvnega sladkorja, obenem pa zmanjšuje odpornost celic na inzulin.

- Oglas -

Blaženje vnetij v telesu

Vnetja so sicer del normalnega imunskega odziva, vendar pa lahko po drugi strani kronična vnetja prispevajo k nekaterim resnim boleznim. Tako je pomembno, da poskušamo vnetje v telesu ublažiti čim bolj naravno – običajno to pomeni s prehrano, ki jo uživamo. Obstaja kar nekaj živil, ki delujejo protivnetno, mednje pa naj bi sodila tudi cikorija.

Poslovite se od tipičnih težav, povezanih s kofeinom

Manjše količine kofeina lahko delujejo poživljajoče, vendar pa je za mnoge težko ostati pri priporočenih količinah. Preveč kave in drugih kofeinskih napitkov pa lahko seveda pomeni tudi težave, kot so pospešen utrip srca, tresavica, nemir ipd. Prav to pa so pomembni razlogi, zaradi katerih poskušajo mnogi opustiti uživanje kave ali količino vsaj močno zmanjšati. Izvrstna izbira v takšnem primeru je seveda lahko cikorija, ki ne povzroča omenjenih težav. Določeni posamezniki so sicer lahko alergični na cikorijo, pri drugih pa ne obstajajo posebne omejitve, ampak povsem nasprotno. Zagotovo se boste že kmalu navadili na malce specifičen okus cikorije in začeli izkoriščati njene številne pozitivne vplive na zdravje.

.

NAJNOVEJŠE