V naturopatiji je v veliko pomoč opazovanje enega izmed največjih organov telesa – kože! Naše telo je namreč celota, ki se zrcali v vsakem delu telesa, tudi npr. na podplatu, v ušesu, hrbtu, koži idr.
Koža je naš največji organ
Koža prekriva celotno telo in je eden izmed največjih organov našega telesa, saj meri približno 2 m², tehta pa približno 10 kg. Je naš ščit, saj varuje naše mišice, kosti in notranje organe pred zunanjimi vplivi. Koža je lahko različne barve in se skozi življenje spreminja glede konsistence, barve, elastičnosti, strukture, njene spremembe pa so bolj ali manj opazne. Pri moških je koža debelejša, pri ženskah malo tanjša, vsak predel telesa pa ima svojo debelino kože; na podplatih in dlaneh je debelejša. Je tudi zelo elastična, v dolžino se lahko celo poveča za 50 %, v širino pa do 10 cm. Na koži pa se zrcali tudi stanje notranjih organov telesa.
Koža je sestavljena iz vrhnjice in usnjice, pod njo pa je vezivno tkivo. Ravno povezava z vezivnim tkivom daje koži posredno povezavo z mišicami, kostmi in vsemi notranjimi organi telesa. Prožnost kože se spreminja in je v določenih predelih zelo elastična, v drugih pa manj, saj je naveza s tkivi tesnejša, npr. dlani, stopala idr. Prehod med kožo in sluzmi je postopen, vrhnjica se stanjša s 15 plasti na pet, najhitrejši prehod pa je na področju ust, in sicer v predelu ustnic.
Koža ščiti naše telo
Koža daje telesu fizično zaščito pred patogenimi glivami in bakterijami, sestavlja prvo obrambno linijo organizma, vsebuje tudi Langerhansove celice, ki so antigen, na ta način pa se gradita imunski sistem in imunski spomin organizma.
V koži se konča tudi veliko živčnih končičev, termoreceptorjev, ki zaznajo termične spremembe – pritisk, vibracije, bolečino, koža je tudi čutilo za tip.
Koža nas ščiti pred izgubo telesnih tekočin in ureja izločanje elektrolitov prek znoja. Ureja tudi telesno temperaturo, in sicer z dotokom krvi, ki je zelo velik oziroma večji od tistega, ki ga koža potrebuje za svoje normalno delovanje. Ob razširitvi žil se dotok krvi poveča, toplota pa se sprošča skozi kožo, če pa se prekrvavitev kože zmanjša, se zmanjša tudi izgorevanje toplote skozi kožo. Potenje, ki se ravno tako izvaja skozi kožo, pomeni dodaten ukrep za termoregulacijo in homeostazo telesnih tekočin. Koža je tudi rezervoar maščob in vode, ki so ključne za sintezo npr. vitamina D.

Pomen kože
Kožo sestavlja vrsta tkiv, ki imajo svoj izvor iz endoderma in mezoderma. Iz endodermalnega germinativnega sloja ob spočetju nastajajo vse strukture, ki imajo stik z zunanjim svetom: avtonomni živčni sistem – centralni in periferni, vsa čutila, koža, žleze lojnice, hipofiza… Iz germinativega sloja mezoderma pa ob spočetju nastanejo krvni obtok, srce, arterije, vene, limfni vodi, ledvice idr.
Izhajajoč iz tega lahko sklenemo, da se na koži zrcalijo notranji organi telesa in da je koža povezana s celotnim telesom.
Na koži se pojavljajo določeni znaki, kot so ogrci, akne, ekcemi, materina znamenja, lise, lišaji, glive. Večkrat za to krivimo starost, hormone, vendar se po tradicionalni kitajski medicini in drugih vzhodnjaških medicinah določene težave zrcalijo na koži, saj je koža povezana z notranjimi organi in se njihovo nepravilno delovanje odraža tudi na koži. Telo nam nekaj sporoča, samo poslušati ga moramo.
Področje, kjer se madež pojavi na telesu, nam razkrije težavo določenega organa v telesu. Poleg kraja madeža so za določanje težave telesnega organa pomembni tudi oblika, barva in narava znaka.

Kateri znaki na koži lahko opozarjajo na težavo določenega organa
JETRA
Koža olivno temne barve, ki hitro porjavi, pripada tendenčno jetrnemu tipu. Ko pa taka koža postane sivkaste, mat barve ali se na njej pojavijo rjavi madeži, starostne pege, srbeči izpuščaji, dermatitis, luskavica, lupus, koprivnica itd., je lahko pokazatelj slabega delovanja jeter. Na otip bo taka koža suha, topla in zagorele barve. Maščoba se nabira predvsem na predelu stegen in zadnjice.
Hrana, ki energetsko šibi jetra: mlečni izdelki, oreščki, pomaranča, češnja, sliva, paprika, jajčevec, poper, paradižnik, česen, čebula, por, čemaž, kava, čokolada in kakav, losos, kislo zelje, kis.
Hrana, ki energetsko krepi jetra: radič, koromač, regrat, artičoka, kurkuma, janež, kopriva.
SRCE
Ko se koža obarva rdeče, predvsem v predelu glave in prsi, in je na otip topla in polna vode, govorimo o srčnem deficitu oziroma se energije srca ne pretakajo pravilno. Okončine so navadno otečene, vroče in rdeče barve. Maščoba se nabira predvsem na predelu trebuha.
Hrana, ki energetsko šibi srce: pšenica, vse vrste kruha, vse vrste testenin, timijan, oreščki, cvetača, marelica, svinjsko meso, krompir, korenje, kumare.
Hrana, ki energetsko krepi srce: kokošja juha, breskev, metin čaj.
VRANICA
Ko se po koži pojavijo živordeče pikice, koža pa je polna celulita, gub, mlahava, uvela z vidnimi žilami, ki lahko tudi izstopajo, nam telo govori o vraničnem deficitu. Okončine so v teh primerih hladne in oranžne barve. Maščoba se kaže po celotnem telesu v obliki celulita in na notranji strani nog (ko imamo noge »na x«).
Hrana, ki energetsko šibi vranico: banana, krompir, koruza, pšenica, paradižnik, korenje, buča, mlečni izdelki.
Hrana, ki energetsko krepi vranico: proso, kalčki, cimet, ajda.
LEDVICE
Koža, ki je hladna, bleda in vlažna, na obrazu pa se pogosto pojavijo modri podočnjaki, nam sporoča ledvični deficit. Okončine so mrzle, modrikaste barve oziroma ledene in vlažne, oseba se poti predvsem na podplatih in dlaneh, navadno je v nogah in rokah prisoten hlad, ki boli! Simptomi se kažejo predvsem na okončinah. Maščobe ni!
Hrana, ki energetsko šibi ledvice: mlečni izdelki, pšenica, sladkor, kokos, paradižnik, vsa sladila.
Hrana, ki energetsko krepi ledvice: oljke, polenovka, svinjsko meso, fižol azuki, kostanj, svinjska mast, sol.
PLJUČA
Ko je koža videti kot iz porcelana, snežno bela, na njej pa so pegice, bele lise ali madeži, ki ne srbijo, govorimo o pljučnem deficitu. Tudi ta koža je po naravi bolj vlažne konsistence, oseba se poti na stopalih, vendar okončine niso mrzle. Madeži se pojavijo po obrazu, prsnem košu in hrbtu. Maščoba se kaže predvsem na hrbtnem in ramenskem delu.
Hrana, ki energetsko šibi pljuča: mlečni izdelki, med, pšenica, oreščki, timijan, hruška.
Hrana, ki energetsko krepi pljuča: ingver, kokošja juha, breskev, lipov čaj, hren.