0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPlavanje v mrzli vodi lahko ublaži simptome menopavze

Plavanje v mrzli vodi lahko ublaži simptome menopavze

MORDA VAS ZANIMA

Znano je, da je mogoče simptome menopavze uspešno ublažiti z različnimi naravnimi metodami. Običajno se v povezavi z naravnim lajšanjem težav, ki se pogosto pojavljajo med prehodom v menopavzo, omenjajo predvsem zelišča. Zdaj pa so znanstveniki odkrili novo možnost. Ta se zdi na prvi pogled precej neprijetna, vendar koristi pogosto pretehtajo. Govorimo o rednem plavanju v mrzli vodi. Kot je opisano v študiji, ki je bila pred nedavnim objavljena v znanstveni reviji Post Reproductive Health, lahko ta metoda občutno ublaži simptome, značilne za prehod v menopavzo, in s tem izboljša kakovost življenja – ne da bi bila za to potrebna nadomestna hormonska terapija, ki lahko povzroči precej neprijetne stranske učinke.

- Oglas -

Plavanje v mrzli vodi pomagalo pri psihičnih in fizičnih simptomih

Študija, pod katero se podpisujejo britanski raziskovalci, je potrdila korelacijo med rednim plavanjem v mrzli vodi in znosnejšimi simptomi menopavze. Plavanje v mrzli vodi je pozitivno vplivalo tako na fizične kot na psihične simptome. Poleg vpliva na težave, povezane z menopavzo, so avtorji študije proučevali tudi vpliv na težave, ki so značilne med menstruacijo. Študija je rezultat analize vprašalnika, ki ga je skupno izpolnilo 1114 žensk – med njimi 785 žensk, pri katerih se je prehod v menopavzo že začel.

Manj težav z vročinskimi oblivi, anksioznostjo, depresijo in nihanjem razpoloženja

Analiza odgovorov je pokazala, da je redno plavanje v mrzli vodi poskrbelo za občutno ublažitev težav, ki običajno spremljajo prehod v menopavzo. Kar 46,9 odstotka žensk, ki so redno plavale v mrzli vodi, je pri sebi zaznalo občutno ublažitev anksioznosti. O bistveno manj izrazitem nihanju razpoloženja je poročalo 34,5 odstotka žensk, o občutni ublažitvi depresivnih občutkov pa 31,1 odstotka žensk. Poleg tega je bilo mogoče med ženskami, ki so redno plavale v mrzli vodi, zaznati manj težav z vročinskimi oblivi (o pozitivnem vplivu na ta simptom je poročalo 30,3 odstotka žensk).

»Zdravilna metoda, ki poskrbi za takojšnje olajšanje«

Kar 63,3 odstotka žensk, pri katerih se je menopavza že začela, je v vprašalniku navedlo, da je njihov primarni razlog za redno plavanje v mrzli vodi prav učinkovitost te metode pri lajšanju simptomov menopavze. V odgovorih je bilo plavanje v mrzli vodi opisano kot »takojšnja pomoč pri stresu in anksioznosti« in kot »zdravilno«. Ena izmed žensk je zapisala celo, da ji je redno plavanje v mrzli vodi rešilo življenje.

- Oglas -

Optimalno trajanje, pogostost in temperatura vode?

Avtorji upajo, da bodo njihovi izsledki pomagali tistim osebam, pri katerih druge naravne metode za blažitev težav med prehodom v menopavzo niso prinesle želenih rezultatov. Pri tem pa se zavedajo, da bodo potrebne dodatne raziskave, ki bodo med drugim odgovorile na vprašanja o optimalni pogostosti in temperaturi vode za ublažitev težav, značilnih za prehod v menopavzo. Obenem jih zanima, ali lahko na učinkovitost metode vpliva tudi kopalno oblačilo. Večina žensk, ki so sodelovale v raziskavi, je namreč med plavanjem nosila kopalke (in ne posebnega neoprenskega kopalnega kombinezona).

Plavanje v mrzli vodi lahko koristno tudi v rodni dobi

Pozitivna korelacija je bila zaznana tudi pri težavah, povezanih z menstruacijo. Tako je na primer 37,6 odstotka žensk, ki so redno plavale v mrzli vodi, opazilo, da so pred in med menstruacijo manj razdražljive. Manj težav z anksioznostjo pred/med menstruacijo pa je zaznalo 46,7 odstotka žensk, ki so redno plavale v mrzli vodi.

Kljub koristim je potrebna previdnost

Redno plavanje v mrzli vodi lahko torej poskrbi za različne koristi, vendar raziskovalci kljub temu opozarjajo, da je potrebna previdnost oziroma da se je treba zavedati določenih tveganj – na primer nevarnosti za hipotermijo in za kardiovaskularne zaplete. Preden preizkusite to metodo, se morate zato nujno posvetovati z zdravnikom.

.

NAJNOVEJŠE