0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaMehki prehod v menopavzo s pomočjo ajurvede

Mehki prehod v menopavzo s pomočjo ajurvede

MORDA VAS ZANIMA

Ajurveda, starodavna indijska veda, katere cilj je izboljšanje človekovega zdravja s pomočjo holističnega pristopa, ločuje tri osnovne doše – vato, pitto in kapho. Gre za specifične združitve naravnih elementov, ki poskrbijo za unikatno kombinacijo lastnosti. Tako naj bi bilo mogoče pri vsakem človeku govoriti o prevladujoči doši. Razumevanje posebnosti posamezne doše je lahko zelo koristno tudi ob prehodu v menopavzo. Specifične težave, s katerimi se spopadate v tem obdobju, naj bi bile namreč tesno povezane z vašo primarno došo, ki lahko hkrati skriva tudi rešitev …

- Oglas -

Tipične težave pri posameznih došah in ukrepi za ublažitev simptomov

1. Vata

Osebe, pri katerih prevladuje vata, imajo ob prehodu v menopavzo pogosto še posebej veliko težav z zelo suho nožnico in suho kožo, z napihnjenostjo, zaprtjem, tesnobnostjo, nihanjem razpoloženja in s spanjem. Pojavljajo se lahko tudi vročinski oblivi, ki pa niso konstantni. V posameznih obdobjih lahko tako že skoraj povsem izginejo, nato pa vas ponovno presenetijo.

Zelo pomembno je, da čim bolj omejite vnos kofeina in drugih stimulansov. Izogibajte se tudi belemu sladkorju. Hkrati pazite, da napitki in živila, ki jih uživate, ne bodo premrzli. Hladne solate iz sveže zelenjave so seveda zelo zdrave, vendar za vate niso najbolj priporočljive, še posebej ob prehodu v menopavzo. Precej pametneje je, da povečate vnos toplih jedi in napitkov. Obenem pa morate biti pozorni na to, da boste imeli redne obroke.

Poskrbite za dovolj spanja. V posteljo se poskušajte odpraviti nekoliko bolj zgodaj, kot ste bili vajeni doslej. Priporoča se tudi masaža telesa in glave s sezamovim oljem. Obenem je zelo pomembno, da posvetite dovolj časa sproščanju. Priporočljive so aktivnosti, kot sta joga in meditacija. Pozabiti pa ne smete niti na redno gibanje. Dobro je, da si vsak dan vzamete čas vsaj za krajši sprehod.

- Oglas -

Ajurvedska medicina priporoča tudi uporabo premišljeno izbranih zelišč in začimb. Za vate so ob prehodu v menopavzo še posebej koristni kardamom, česen, ašvaganda, arjuna, gugul in šatavri.

2. Pitta

Pitte imajo še posebej veliko težav z vročinskimi oblivi – tako podnevi kot ponoči. Čeprav se vaša menstruacija počasi poslavlja, je lahko ob prehodu v menopavzo nadpovprečno močna in boleča. Spremlja pa jo lahko tudi zelo neprijeten pekoč občutek. Osebe, pri katerih prevladuje pitta, se ob prehodu v menopavzo pogosto spopadajo tudi s kožnimi izpuščaji in z okužbami sečil. Pridružijo pa se lahko tudi težave z razpoloženjem, na primer izrazitejša razdražljivost, ki lahko privede do zelo intenzivnih izbruhov jeze.

Priporočljivo je, da dajete prednost hladni hrani, še posebej živilom, ki lahko že sama po sebi poskrbijo za hladilni učinek. Praviloma so to živila, ki vsebujejo veliko vode, na primer kumare, bučke, lubenice in melone. Hkrati pazite, da boste popili veliko vode.

Neprijetne simptome, ki se pojavljajo ob prehodu v menopavzo, lahko poskusite ublažiti tudi z rednimi masažami telesa in glave s kokosovim oljem z dodatkom eteričnega olja sandalovine.

- Oglas -

Ko gre za zelišča in začimbe, so še posebej dobra izbira kumin (orientalska kumina), arjuna, amla, šatavari in aloe vera.

3. Kapha

Kaphe se ob prehodu v menopavzo zelo težko izognejo naglemu poviševanju telesne teže, hkrati pa so pogoste težave z zadrževanjem vode v telesu. Posledično imate občutek okornosti, večkrat pa se pridruži tudi kronična utrujenost oziroma letargičnost. Poveča se nevarnost za depresijo. Za kaphe so ob prehodu v menopavzo zelo značilne tudi izrazite hormonske spremembe. Tako se lahko pojavijo težave, kot je nepravilno delovanje ščitnice. Možne pa so tudi fibrocistične spremembe dojk in maternice.

Uživajte toplo hrano, vendar pazite, da bo šlo za živila, ki vas ne bodo preveč obtežila. Obroki naj bodo lahki, sestavljeni predvsem iz zelenjave, sadja, polnozrnatih žit in stročnic. Priporočljiva je tudi redna uporaba kurkume, črnega popra in ingverja.

Izogibajte se bedenju pozno v noč. Precej bolj priporočljivo je, da začnete vstajati malce bolj zgodaj, seveda pod pogojem, da ste se dobro naspali. Za masažo uporabljajte gorčično in sezamovo olje.

Pri ublažitvi neprijetnih simptomov, ki se pojavljajo ob prehodu v menopavzo, pa vam lahko pomagajo tudi cimet, gugul, gorčična semena, haritaki in nagarmota.

Menopavza ajurveda

Splošni ajurvedski napotki za lažji prehod v menopavzo

Intenzivnejši ko so neprijetni simptomi, večja je verjetnost za neravnovesja v telesu – vsaj če sledimo nauku tradicionalne ajurvedske medicine. Strokovnjaki za ajurvedo zato osebam, ki se ob prehodu v menopavzo spopadajo z zelo hudimi težavami, priporočajo poseben razstrupljevalni program, imenovan panchakarma – ne glede na to, katera doša pri vas prevladuje.

Zelo priporočljiva je tudi joga, tako za izboljšanje razpoloženja kot za zmanjševanje tveganja za tipične težave, ki se lahko razvijejo po prehodu v menopavzo. Joga lahko med drugim pomaga pri zmanjševanju nevarnosti za srčno-žilna obolenja, inzulinsko rezistenco (odpornost celic na inzulin) in s tem za sladkorno bolezen tipa 2 ter za zmanjševanje kostne gostote in posledično za osteoporozo. Koristna pa je tudi za preprečevanje težav s spanjem, ki so ob prehodu v menopavzo nadpovprečno pogoste, še posebej če se spopadate z zelo intenzivnimi vročinskimi oblivi oziroma močnim nočnim znojenjem.

Pozimi je priporočljivo, da vsakodnevno zaužijete ½ žličke grškega sena v prahu. Poleti se priporoča uporaba celih semen grškega sena. Pred spanjem namočite eno žličko semen. Zjutraj nato na tešče popijte vodo, v kateri so se namakala semena, ki jih na koncu prežvečite.

Koristi lahko prinese tudi vsakodnevno uživanje ½ žličke lanenih semen, hkrati pa se priporoča redno pitje gela aloe vere, zmešanega z vodo, in kokosove vode.

Zeliščna pomoč pri vročinskih oblivih

Kot je bilo omenjeno, so vročinski oblivi praviloma še posebej izraziti pri osebah, pri katerih prevladuje pitta. Vendar se občasno pojavljajo tudi pri drugih dveh došah. Ni sicer povsem jasno, zakaj se vročinski oblivi pojavljajo prav ob prehodu v menopavzo, vendar se domneva, da je težava povezana s hipotalamusom, ki napačno oceni temperaturo telesa, čemur sledi niz neprijetnih telesnih odzivov (razširitev krvnih žil, močno znojenje, ki se izmenjuje z mrazenjem, pospešitev srčnega utripa itn.).

Če so ena glavnih težav, s katerimi se spopadate ob prehodu v menopavzo, prav vročinski oblivi, se priporoča uporaba specifičnih zelišč. Poleg tistih, ki se še posebej pogosto uporabljajo v ajurvedskem zdravilstvu, so lahko zelo koristna tudi zelišča, ki so značilnejša za tradicionalno kitajsko medicino.

Odlična izbira je grozdnata svetlika, ki lahko pomaga pri uravnavanju hormonov, posledično pa tudi pri uravnavanju telesne temperature in pri zmanjševanju tveganja za vročinske oblive. Če boste uporabljali tinkturo, se priporoča približno 40 kapljic, enkrat ali dvakrat dnevno, na voljo pa so tudi druge oblike (tablete, čajne mešanice, prah itn.).

Pri vročinskih oblivih si lahko pomagate tudi s črno deteljo. Pozitiven vpliv je povezan predvsem z izoflavoni – fitoestrogeni rastlinskega izvora. Vendar morate pri tem upoštevati, da je lahko povečan vnos izoflavonov povezan tudi z določenimi tveganji, še posebej v kombinaciji z nadomestno hormonsko terapijo. Če razmišljate o uporabi dodatkov iz črne detelje, se pred začetkom uporabe posvetujte s svojim zdravnikom.

Dobra izbira pri vročinskih oblivih je lahko tudi kitajska angelika (»dong quai«), razen če uporabljate varfarin oziroma zdravila za preprečevanje krvnih strdkov. Priporoča se od 3- do 6-gramski dnevni odmerek, ki ga razdelite na tri dele.

Med koristne dodatke za pomoč pri vročinskih oblivih spada tudi svetlinovo olje. Priporočen dnevni odmerek je podoben kot pri kitajski angeliki.

Omeniti je treba tudi navadno konopljiko. Koristne sestavine, ki lahko pomagajo pri preprečevanju vročinskih oblivov, se skrivajo predvsem v plodovih oziroma jagodah te rastline. Priporočen dnevni odmerek je 500–800 mg.

Pozabiti pa ne smemo niti na maco, ki ne pomaga samo pri vročinskih oblivih, ampak tudi pri drugih težavah, tipičnih za obdobje prehoda v menopavzo, saj je koristna za uravnavanje hormonov, ki nastajajo v jajčnikih. Če boste za lažji prehod v menopavzo uporabljali maco, upoštevajte, da je priporočen odmerek približno 1 g/dan.

.

NAJNOVEJŠE