0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ZgodbeDr. Gordana Marković: Z ajurvedo do celostnega zdravja

Dr. Gordana Marković: Z ajurvedo do celostnega zdravja

MORDA VAS ZANIMA

Doktorica medicine Gordana Marković iz Beograda, ki je tudi ajurvedska zdravnica, predstavlja pot k zdravju, ki nam narekuje življenje v skladu z naravnim ritmom.

- Oglas -

V čem je bistvo mahariši ajurvede?

Ajurveda je tradicionalna indijska medicina, ki se uporablja že pet tisoč let – ne samo na področju Indije, temveč vsega sveta. Tisto, s čimer se ukvarjam jaz, je mahariši ajurveda. Mahariši ajurveda je posebno sistematizirano znanje, kjer se je izluščilo najboljše iz medicine in obnovilo staro vedsko znanje. Tako kot pri nas, zdravnikih zahodne medicine, ki zaključimo medicinsko fakulteto, ima vsakdo svoj način dela – nekje se dela tako, na drugem koncu sveta drugače. Tudi ajurvedsko znanje, ki izhaja iz vedskih spisov, se je razpršilo, zato ga je bilo treba obnoviti, spraviti na kup in izluščiti bistvo. Treba ga je bilo prilagoditi, da ga lahko uporabljamo tudi zdravniki zahodne medicine, za katere je lahko to podiplomski študij. Sama sem večkrat rekla, da sem prava zdravnica postala šele, ko sem se seznanila z mahariši ajurvedo, čeprav sem prej že deset let delala kot zdravnica zahodne medicine.

Bistvo mahariši ajurvede je, da nas nauči, kako lahko svoj življenjski ritem uskladimo z naravnimi ciklusi. To je tisto, kar je najbolj pomembno. Da imamo dobro rutino, da je življenje v skladu z našo konstitucijo in v skladu s trenutnim stanjem naše fiziologije, da na ta način svojemu organizmu nudimo podporo, da je kar se da zdrav in čim bolj v ravnotežju. Da naše celotno bitje, tako na fizičnem kot mentalnem in čustvenem področju, deluje v ravnotežju.

Sicer ste zdravnica, zaposlena v zdravstvenem domu v Beogradu.

Ja, sem vodja službe za socialno medicino v Domu zdravlja Zemun. Doktorirala in magistrirala sem na medicinski fakulteti. Magistrirala sem na katedri za urgentno kirurgijo, doktorirala pa na katedri za socialno medicino. Ukvarjala sem se tudi z nekaterimi drugimi medicinami, na primer akupunkturo in reikijem, zaključila sem izobraževanje o rekonekciji in gestalt psihoterapiji … Seznanila sem se z marsičim, saj sem iskala rešitve tudi za neke svoje težave. Ko sem se seznanila z mahariši ajurvedo, sem ugotovila, da je to tisto pravo.

dr Gordana Marković

Kako ugotovite, katere težave ima vaš bolnik?

Bistvo mahariši ajurvede je diagnostika. V nekaj minutah o bolniku izvem vse, kar je potrebno. Ko bolnik vstopi, tako kot v zahodni medicini, že s samim pogledom, iz njegovega videza, razberemo neke stvari – iz njegove konstitucije, njegovega gibanja, načina govora, načina sedenja … Celotna dinamika njegovega bitja priča o njem. Jedro ajurvedskega pregleda pa je pulzna diagnostika. To je posebna metoda, ki se jo je mogoče naučiti in jo uporabljati vse življenje. Iz pulza lahko dobimo različne informacije. S palpacijo globokega pulza ugotovimo, kakšen je bil razpored vate, pite in kapha doše v trenutku njegovega rojstva. To so karakteristike, na katerih se razvijejo lastnosti, vse od barve oči do zgradbe telesa. Iz globokega pulza spoznamo tako potenciale kot slabe točke. Lepo je, kadar pride na pregled zdrav človek, ki nima nikakršnih zdravstvenih težav. Ko se seznani s svojo konstitucijo, spozna, kako mora živeti, da lahko izkoristi vse svoje potenciale in ne sprovocira pojava slabih točk. Za to lahko poskrbi z dobro rutino, s primerno vadbo ob primernem času, s pravilno prehrano, z uporabo posebnih rastlinskih mešanic, z uporabo eteričnih olj, s transcendentalno meditacijo.

- Oglas -

Kaj natančno poveste bolniku, ko poznate njegov pulz?

Odvisno od njegove konstitucije mu povem, kakšna je situacija. Če ima konstitucijo vata … Vata je odgovorna za naše gibanje, je zelo dominantna, zato je pomembna stroga rutina, torej red in disciplina. To je pomembno za vse, za ljudi s konstitucijo vata pa še posebej. Ti ljudje zelo hitro padejo iz ravnotežja, če veliko delajo in so pod velikim stresom, najhitreje postanejo anksiozni, najhitreje se jim poruši spalni vzorec, najhitreje pride do zaprtja in neredne prebave. Zato jim iz prehrane odstranimo živila, ki provocirajo vata došo, jih spodbudimo k rutini, opozorimo na pomen odhoda v posteljo ob desetih in zgodnje vstajanje, na redno meditacijo in počitek, da se ne izčrpavajo. Za razliko od njih imajo ljudje, ki imajo dominantno konstitucijo pita, visoko inteligenco, so hitri in dinamični, ljudje dejanj. Kadar niso v ravnotežju, imajo ravno tako težave, na primer gastritis in drisko, razna telesna vnetja …

Kakšno je v ajurvedi razmerje med pomenom vadbe, prehrane, aromaterapije, meditacije?

Vse je pomembno. Obstaja rek, ki pravi, da ob dobri prehrani niso potrebna zdravila, a kadar prehrana ni dobra, zdravila ne zadostujejo. Ko vemo, kakšna je naša konstitucija in kakšna prehrana ni dobra za nas, že lahko naredimo veliko za svoje zdravje. Če imamo izraženo konstitucijo pita, je ob provokaciji pite hitro razdražen želodec, povečajo se težave z želodčno kislino in pojavijo se vnetni procesi v gastrointestinalnem traktu, pri ženskah tudi obilno krvavenje med mesečnim perilom in kratki ciklusi, ki se pojavljajo na 24 ali 25 dni. Za takšne ženske je zelo pomembno, da so na dieti pita, pri kateri se izogibajo pekoči, začinjeni in kisli hrani, da se izogibajo danes priljubljenim smutijem, ker je v njih veliko sadja s kislino. V ajurvedi sicer ne mislimo, da so določena živila slaba, vendar preprosto niso primerna za vse. Zame morda ni dobro, da vsak dan jem paradižnik ali paradižnikovo omako, za vas pa je paradižnik dober, a vam ne ustreza nekaj drugega. Ko torej iz globokega pulza vemo, kakšna je naša konstitucija, ter iz površinskega pulza vemo, kakšna je naša doša, prav tako pa poznamo trenutne težave, vzamemo vse to v obzir in oblikujemo primeren način prehranjevanja.

dr Gordana Marković

Je mogoče ponuditi neka osnovna vodila, ki se jih moramo držati vsi?

Splošna načela, ki se jih moramo držati, so, da imamo tri obroke dnevno, z zajtrkom med sedmo in deveto uro, kosilo takrat, ko je sonce v zenitu, med dvanajsto in poldrugo uro. Kosilo je glavni obrok dneva, saj je čez dan največ tudi gibanja. Večerja mora biti lahka in nekje do šeste ure. Zelo pomembno je, da ne jemo med obroki, saj to privede do tega, da se v telesu kopičijo toksini. Pomembno je, da ne jemo ničesar hladnega oziroma ničesar iz hladilnika, da je hrana na telesni temperaturi oziroma topla in sveže pripravljena.

Kar se tiče telesne aktivnosti, je bistveno, da je redna, pomembno pa je, da se pri njej ne izčrpavamo oziroma ne presežemo polovice svojih sposobnosti. Vsaka pretirana telesna aktivnost vodi v povečanje vata doše in je za telo velik stres, ki vodi v neravnotežje.

Kar se tiče rutine, je pomembno iti spat ob desetih. Všeč mi je misel, da vsako jutro, ko sonce vzhaja, vsaka naša celica prejme informacijo o tem, in vsak večer, ko zahaja, to zazna tudi vsaka naša celica. Gre za to, da je za nas naravno, da živimo v skladu s cikli narave. Če jih upoštevamo, živimo dobro, sicer pa mučimo svoje telo.

- Oglas -

Enotnega recepta pa ni – vsakemu ustreza nekaj drugega, saj smo si različni.

Res je. Tisto, kar je fenomenalno v mahariši ajurvedi, je prav ta individualni pristop, ki se uporablja tako pri preventivi kot pri terapijah. Gre za edini medicinski sistem, kar jih poznam, v katerem je ta individualni princip tako zelo izražen. V mahariši ajurvedi tako natančno veš, kaj nekomu priporočiti. Človeku, ki ima konstitucijo kapha, poveš, naj skrbi za vadbo med šesto in deseto zjutraj, in natanko veš, zakaj je tako. Tako da je že preventiva individualna, terapija pa še bolj. Ko pride bolnik k meni kot zdravnici, mu ne predpišem nekega ustaljenega protokola oziroma terapije, ki je pač določena za neko stanje. Tako ga ne morem pozdraviti oziroma to niti ni moja naloga – nuditi mu moram podporo, da se z izbranimi tretmaji v njegovi fiziologiji prebudijo mehanizmi, ki mu korak za korakom pomagajo k ozdravitvi. Prav zato so rezultati izjemni.

dr Gordana Marković

Je odstranjevanje toksinov, ki ga zagovarja ajurveda, enako odstranjevanju toksinov s sodobnimi »detoks« metodami?

V vedskih spisih je kot eden od razlogov za bolezni opisano slabo oziroma nepopolno razstrupljanje. Razstrupljanje je potrebno tako preventivno kot terapevtsko, vendar je tretma individualen in ne more biti enak zame ali za vas. Prav tako ne more biti enak, če se vi zanj zaradi preventive odločite dvakrat ali trikrat letno, nekdo drug pa ima kronično obolenje, kjer je treba začeti z razstrupljanjem. Kar je univerzalno ter enako za vse, nazadnje nikomur ne ustreza. Nerada kritiziram druge, a vedno je najbolje, da so stvari zgolj za nas, individualne, zato neke vrste razstrupljanja, primerne za vse, po mojem mišljenju niso dobre.

Se je treba odreči mesu, če želimo živeti v skladu z ajurvedo?

Mahariši ajurveda priporoča lahko vegetarijansko prehrano. Priporoča uživanje rastlinske hrane in mleka ter mlečnih izdelkov. Izključuje uporabo mesa, kar je zame povsem v redu. Sama sem vegetarijanka že kar precej let. Meso ni potrebno niti za športnike, pomembno pa je, da je naša prehrana uravnotežena. Vedeti moramo, kaj vnašamo v svoje telo. Ko bolnikom sestavim dieto, ki je brez mesa, jim je to pogosto nesprejemljivo, tako da je treba pogosto poskrbeti za neke vrste kombinacijo – izločimo vse drugo, kar je lahko škodljivo. Škoda bi bilo, da bi bolnik, ki se ne želi odreči mesu, mislil, da zaradi tega ne more uporabljati vseh drugih načel ajurvede. Težko je živeti v Beogradu in ne jesti pleskavic. Tako da se prilagodimo, saj je ne nazadnje pomembno, da terapija sama ne prinese dodatnih virov stresa. Če bi bolnik prišel k meni in bi mu rekla, da dela vse narobe, da bo moral vse delati drugače in tako, kot mu zabičam jaz, saj sicer ne bo zdrav, bi ravnala povsem napačno. Treba je iti korak za korakom in se osredotočiti na dejavnike, ki so ključni za neko porušeno ravnotežje. Odpravljamo jih počasi, in ko bolnik vidi prve rezultate, mu to daje tudi spodbudo, da se odloči še za druge spremembe. Tako vedno bolj živi tako, kot je zanj najbolje.

Imajo mlade generacije več posluha in naklonjenosti za holistične pristope k življenju in zdravljenju?

Pomembno je, da se zavedamo, kdo smo in kaj je za nas primerno – ter na podlagi tega izbiramo. Sama se trudim, da v Srbiji in drugod čim bolj širim znanje, tudi med mladimi. Imam predavanja, dajem intervjuje, pojavljam se na televiziji. Žal ne morem doseči vseh, a obstaja tema, ki jo predvsem mlade ženske z lahkoto vzamejo za svojo, to sta rutina in obnašanje med menstruacijo. To je zelo pomembno za žensko zdravje, prav pri mladih ženskah pa se v sodobnem času opazi nepravilno ravnanje – uporabljajo tampone, menstrualne skodelice, so med menstruacijo športno aktivne. Jaz pravim, da se je treba med mesečno krvavitvijo obnašati ravno nasprotno, kot je prikazano v oglasih za vložke. V času menstruacije se mora ženska posvetiti sebi, saj gre za mesečno razstrupljanje v ženski fiziologiji. Pomembno je imeti mir, jesti lahko in tekočo ali mehko hrano, se odreči telesni aktivnosti in se ne izčrpavati. In to je tisto, kar so mlade ženske pripravljene sprejeti, še zlasti takrat, kadar imajo neredne cikluse in jih nato s pravilnim pristopom povrnejo v ravnotežje. Mladi z veseljem storijo nekaj zase, če jim pokažemo pot.

dr Gordana Marković

Kaj pa nosečnost in porod?

Primerno ravnanje med menstruacijo je pomembno tudi za spočetje in nosečnost ter za žensko zdravje v celoti. Sicer se v mahariši ajurvedi pojavlja posebno področje, ki je namenjeno prav ženskemu reproduktivnemu zdravju. Ukvarja se s pripravo na zdravo spočetje, na nosečnost, porod. V mahariši ajurvedi obstaja jedilnik za vsak posamezen mesec nosečnosti, saj je na primer prve tri mesece pomembno, da nosečnica ne uživa določene hrane. Prav tako porod sam po sebi povzdigne vata došo, kar lahko vodi v poporodno depresijo ali psihozo, zato je treba biti na porod primerno pripravljen.

Je med vašimi bolniki več žensk kot moških?

Na začetku je res bilo tako, zdaj pa ne. Prihaja veliko moških, ki imajo različne težave, prav tako pa pari, ki imajo težave z zanositvijo – gre za skupno težavo, torej prideta tako moški kot ženska. Moški, ki prihajajo z raznimi težavami, zelo dobro sodelujejo in so zelo odprti. A to velja tudi na splošno – seveda niso vsi naklonjeni ajurvedi, a tisti, ki iščejo rešitve in pridejo do mene, pogosto ugotovijo, da jim prav ajurveda ponudi odgovor. Verjetno ravno zaradi individualnega principa, v katerem ni splošnega protokola zdravljenja.

Ajurveda je pri ženskah priljubljena tudi zaradi vpliva na staranje oziroma njegovo upočasnitev.

To je zelo priljubljena tema s področja pančakarme, saj so nekatere metode razstrupljanja zelo učinkovite proti staranju. Kadar živimo v skladu s svojo konstitucijo, imamo dobro rutino in gremo pravočasno spat, na najboljši možni način koristimo svoji fiziologiji. Jaz na primer nikoli ne uporabljam nobenih krem, uporabljam le nekaj naravnih olj, ki kožo nahranijo. V ajurvedi velja pravilo, da na kožo ne dajemo ničesar, česar ne bi tudi pojedli. Organizem moramo vzdrževati od znotraj, pa bomo tudi lepši in dlje časa mladostnega videza, koža pa bo napeta. Noben kozmetični tretma, nikakršna superživila, smutiji in organska hrana ne koristijo, če hodite spat po polnoči, se izčrpavate in telesa ne spočijete. Živeti v skladu z ritmom narave je najboljši »antiageing«, kar jih obstaja.

Pomen naravnega ritma in spanja je potrdila tudi podelitev Nobelove nagrade za medicino leta 2017, ki jo je dobila skupina znanstvenikov, ki so odkrivali povezavo med molekularnimi mehanizmi in cirkadijskim, torej dnevno-nočnim ritmom.

Res je. V ajurvedi je to že od nekdaj znano. Potreben je spanec v skladu s soncem in 14 ur premora med večerjo in zajtrkom. To je zelo stara modrost, za katero je prišla s strani znanosti še dodatna potrditev, in tako jo ljudje laže sprejmejo. Ljudje morajo znanje, ne glede na to, od kod prihaja, sprejeti, šele nato se začnejo po njem ravnati.

V Sloveniji si marsikateri zdravnik ne upa pogledati zunaj meja zahodne medicine. Kako je s tem v Srbiji?

Ne glede na to, kolikokrat bi se rodila, bi vedno izbrala poklic zdravnice. Težave s tem, da prakticiram ajurvedo, ne vidim. Pri nas imamo pravilnik, v katerem so določene metode tradicionalne medicine priznane s strani ministrstva, prav tako pa Svetovna zdravstvena organizacija priporoča integracijo metod tradicionalne medicine v zahodno medicino, saj so koristi za bolnike res neverjetne, prav tako pa se zelo znižajo stroški zdravstva. Zato so temu naklonjene mnoge razvite države, na primer Švica ali Nizozemska, kjer je povsem običajno, da se vzporedno ukvarjaš tako z zahodno kot tradicionalno medicino. Tisto, pri čemer kot zdravnica vztrajam sama, pa je, da se morajo z zdravljenjem ukvarjati zdravniki – tudi za prakticiranje nezahodnih medicin je potrebna medicinska izobrazba. Kadar gre za preventivne programe in promocijo zdravega življenjskega sloga, pa lahko za to skrbi tudi druga oseba, ki ima s tega področja potrjeno zdravje.

.

NAJNOVEJŠE