Starodavne znanosti, kot sta ajurveda in TKM, vedno poudarjajo pomembnost prilagajanja letnim časom. Čeprav poleti pojemo več sadja in zelenjave, ki na splošno velja za zdravo hrano, se več gibamo, smo v naravi, na soncu, preživljamo počitnice na svežem morskem zraku …, v toplih dnevih tudi hitro posegamo po sladoledu, mrzlih in sladkih pijačah ter hitri hrani. Ko nas poletje vabi v svoj topel objem, želimo čim manj časa preživeti v kuhinji, kar pomeni, da si marsikdo privošči jedi, ki niso najbolj idealne za ta letni čas, saj pogosto posegamo po že pripravljeni in neprimerni hrani.
Po ajurvedi je poletje povezano z lastnostmi pitta doše, tako da nam bo zelo pomagalo, če bomo upoštevali nasvete za balansiranje in krepitev pitte, zlasti če smo po svoji osnovni konstituciji (prakruti) dominantno pitta tipi ali imamo pitta neravnovesje. Tako se bomo tudi bolj pripravili na jesensko-zimske dni in se izognili pogostim prehladom in gripam. Vsekakor je zelo dobro, da poznamo svoj prakruti (osnovna konstitucija) in vikruti (neravnovesje) ter še to upoštevamo pri svojem poletnem načrtu. Prebavni ogenj je v poletnem času nižji in ne čutimo tako velike lakote kot v zimskem času, tako da je najprej treba poskrbeti, da ga še dodatno ne znižamo.
Čemu se je treba izogibati v poletnem času?
- Mrzli hrani in pijači (to v bistvu velja za vse letne čase)
- Sladoledu, sladkorju in sladkarijam
- Pšenici in izdelkom iz pšenice
- Mleku in mlečnim izdelkom
- Pekoči hrani in začimbam (čili, poper, kajenski poper, surova čebula in česen, redkev …)
- Vroči hrani
- Kisli hrani (fermentirana živila, kislo sadje – namesto limonade iz limon je lahko limonada iz limete, ki je primerna za pitta došo)
- Alkoholu in drugim stimulativnim pijačam
- Pretirano slani hrani, predelanim ter mastnim živilom
- Preveč suhi in težki hrani
- Kruhu in izdelkom iz moke
- Intenzivnim in poznim aktivnostim
- Pretiranemu sončenju (pri sončenju uporabljamo naravne, ekološke kreme za sončenje)
Kaj nas podpira v času poletja?
- Hrana, ki je naravno sladka, grenka in trpka (za vse tri doše v poletnem času je odlično pojesti več jagodičevja, rdečega grozdja, manga, špargljev, okre, amaranta, basmati riža in kvinoje, rdeče leče)
- Lahki obroki, več sezonskega sadja in zelenjave ter zmanjšan vnos hrane
- Zmanjšan vnos maščob, zlasti olj in oreščkov
- Največji obrok naj bo kosilo
- Več začimb, ki ustrezajo pitta doši (koriander, kumina, koromač, meta, kurkuma, žafran, kardamom (manjše količine))
- Pitje zadostne količine tekočin, lahko tudi z dodajanjem bazičnih mineralov, če se preveč potimo
- Telovadba zgodaj zjutraj (prfiporočljivo je plavanje, joga, hoja po gozdu, zraven vode, po parkih …)
- Krajše postenje ob sveže stisnjenih sokovih, monodieta ali prekinitveni post
- Več počitka (spati je treba pred 23 h), zunanje ohlajanje telesa, prizemljitev, bosa hoja
- Lahka in zaščitna oblačila svetlih bar iz ekološkega bombaža in lanu (če potrebujemo ohlajanje, nosimo oblačila sveto modrih ali zelenih, vijoličnih, pastelnih, roza, belih ali sivih barv)
- Krajše sončenje med 10 in 16 h zaradi vitamina D brez zaščitnih krem
- Uživanje triphale, amalakija in aloe vere
Preverite tudi: 3 ajurvedske doše: odkrijte, kateri pripadate
Vata tipi v času poletja
Izkoristite poletje za akumulacijo toplote v telesu, bodite čim več zunaj in se ustrezno in vsakodnevno sončite. Delajte na prizemljitvi, hodite bosi, dobro hidrirajte svoje telo. Ne pretiravajte z aktivnostmi in potovanji. Pri hrani pazite, da ni preveč presne hrane, da je vseeno dovolj juh, enolončnic in gomoljaste zelenjave. V vaši prehrani naj ne bo veliko lubenic, surove zelenjave, križnic in stročnic. Večerje naj bodo obvezno kuhane. Redno izvajajte samomasaže s sezamovim oljem.
Pitta tipi v času poletja
V tem letnem času morajo biti najbolj skrbni do sebe dominantno pitta tipi. To pomeni, da se je treba ustrezno ohlajati, saj imajo pitte pogosto presežek toplote in se še bolj poudari njihova ognjena značilnost, ko je toplo vreme. Uživati je treba hrano z veliko vode, ki nas notranje hladi, in dodajati omenjene začimbe. Priporoča se pitje koprivinega, metinega in regratovega čaja, čaja iz komarčkovih semen in kumine ter kokosove vode. Od oreščkov so najboljše manjše količine namočenih in olupljenih mandljev ter napitek iz mandljevega mleka in datljev z malo kardamoma ter kokosov oreh. Nikakor ni priporočljivo, da se ohlajajo z mrzlo hrano in pijačo. Zelo je pomembno, da ne uživajo pekoče, vroče, kisle in fermentirane hrane, da pretiravajo s telovadbo; pomembno pa je tudi, da telovadijo le zjutraj, na sprehod pa lahko grejo zjutraj in zvečer. Zmanjšati je treba tudi razhudnike, posebej pa se je treba izogibati paradižniku. Če smo dominantno pitta tipi in imamo dober prebavni ogenj, lahko v poletnem času pojemo več presne kot kuhane hrane, več sadja in surove zelenjave ter solat in sveže stisnjenih sokov in smutijev, ki niso mrzli. Priporočljivo je prebujanje pred sončnim vzhodom. Odlično je, da uporabljajo eterično olje mete (1 do 2 kapljici v zobno pasto). Za pitte pa bo izjemna dnevna samomasaža s kokosovim oljem.
Kapha tipi v času poletja
Za kaphe je poletje izjemna priložnost, da se balansirajo. Odlično je, da takrat redno uživajo sveže sadje in zelenjavo. Na jedilniku naj bodo pogosto jabolka, češnje, jagodičevje, granatno jabolko, kvinoja, ajda, koruza, basmati riž in stročnice. Zelo pomembno je, da se izogibajo mleku in mlečnim izdelkom in žitom, ki vsebujejo gluten, ter da zmanjšajo uporabo kokosa, avokada in vseh izdelkov iz žit (kruh, testenine, peciva …). Poletje naj izkoristijo za več vsakodnevne aktivnosti in ustvarijo discipline pri telovadbi.
Primeri jedi za poletje
Zajtrk: sadje ali brezglutenska žitna kaša, kuhana na rastlinskem mleku, z namočenimi rozinami in namočenimi ter olupljenimi mandlji s kardamomom in ohlajena vsaj na telesno temperaturo
Kosilo: rižota s šparglji, solata iz zelene listnate zelenjave in stročnic, bučkini rezanci z avokadovim prelivom in kalčki, artičoke s kremo iz tofuja, solata s kvinojo, vegi burger iz pečice s solato
Večerja: zelenjavna juha, ohlajena na telesno temperature, ali solata z brezglutenskimi žiti ali stročnicami, kuhana zelenjava s semeni ali maslom iz semen
Malica: sadje ali sveže stisnjeni sadni in zelenjavni sokovi
Kako zaščitimo svojo kožo?
Če ne skrbimo za ustrezno nego notranje in zunanje, se lahko zgodi, da se pojavijo izpuščaji, rdečica, akne, ekcemi … To je še posebej značilno v poletnem času, če nimamo uravnotežene pitta doše. Poleg pravilne in sezonsko primerne prehrane poskrbimo še za dobro hidratacijo in zunanjo nego kože. Uporabljamo le ekološko kozmetiko in ličila ter se ne ličimo pretirano, posebej ne z različnimi pudri, ki zamašijo pore. Za zdravje kože so ključni nekateri nutrienti, kot so vitamini B-kompleksa, vitamin C, D, A, E, cink, selen, omega 3, antioksidanti …
Zaščitne kreme, če niso ekološke, naredijo več škode kot koristi. Vsebujejo veliko toksičnih snovi, ki so problematične ne samo za nas, temveč tudi za okolje. Oksibenzon, ki je v teh kremah, uničuje na koralne grebene. Vsako leto se v morje izplakne 14000 ton krem za sončenje. Problem so nanodelci, oksibenzon, parabeni, oktinosat in druge kemične snovi. Iz tega razloga uporabljamo ekološke kreme za sončenje ali naravna olja, ki imajo visok zaščitni faktor (olje malinovih semen (30 do 50), pšeničnih kalčkov, korenčkovih semen (20), (38 do 40), čileanskih lešnikov (od 10 do 30), karitejevo maslo (od 6 do 10), kokosovo olje (od 4 do 10), sezam, avokado, mandelj, jojoba (4)). Olje šentjanževke uporabljamo po sončenju, olja bergamotke, kumine, cimeta, baldrijana, hmelja, koriandra, smreke, bele materine dušice in peteršilja uporabljamo najmanj 24 ur, preden gremo na sonce. Med ta olja štejemo tudi olje grenivke in marelice. Nikar ne uporabljajmo eterična olja citrusov, saj so fototoksična in povzročajo opekline ter pigmentacijo.
Poletje je čas za sprostitev, prijetne zunanje aktivnosti, druženje …, in če poskrbimo za dobro psiho-fizično ravnovesje, z upoštevanjem osnovnih nasvetov za zdravo preživetje tega priljubljenega letnega časa, bomo maksimalno uživali v poletnih dogodivščinah.