0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaAtkinsova dieta v rastlinski preobleki: hitra, a zdrava izguba kilogramov

Atkinsova dieta v rastlinski preobleki: hitra, a zdrava izguba kilogramov

MORDA VAS ZANIMA

Atkinsova dieta v rastlinski preobleki je dieta, ki ne obremenjuje srca in ožilja. V zadnjem času se vse več govori o ketonski dieti, ki postavlja v ospredje predvsem maščobe, po drugi strani pa skorajda povsem omejuje ogljikove hidrate. Tako stroga dieta je za marsikoga prenaporna, zato pa ima precej več privržencev malce svobodnejša oblika tovrstne prehrane, kjer je vendarle dovoljen večji vnos ogljikovih hidratov.

- Oglas -

Kaj sploh je Atkinsova dieta?

Ena prvih diet, ki je temeljila prav na omejevanju ogljikovih hidratov, je bila Atkinsova dieta, ki jo je že v 60. letih prejšnjega stoletja predstavil Robert C. Atkins. Poleg visokega deleža maščob temelji Atkinsova dieta tudi na precejšnji količini beljakovin. Atkinsova dieta – včasih z rahlimi modifikacijami – ima še danes veliko privržencev, saj omogoča hitro izgubo kilogramov. Vendar pa obstajajo po drugi strani tudi slabosti tovrstne prehrane. Zdaj pa se zdi, da smo dobili novo, izboljšano verzijo Atkinsove diete. Razvili so jo strokovnjaki za prehrano, zaposleni v bolnišnici St. Michael v Torontu, zanjo pa se je uveljavilo poimenovanje eko Atkinsova dieta. Za kaj natančno torej gre – predvsem pa, ali bi bila lahko takšna prehrana primerna tudi za vas?

rastlinske maščobe in beljakovine

Živalske beljakovine zamenjane z rastlinskimi

Tudi lestvice najboljših diet, ki jih pripravljajo uveljavljeni strokovnjaki za prehrano, uvrščajo eko Atkinsovo dieto zelo visoko. Gre za obliko prehrane, ki ohranja osnovni koncept klasične Atkinsove diete, torej povečan vnos beljakovin in maščob, po drugi strani pa precej nizek vnos ogljikovih hidratov. Najpomembnejša razlika pri eko Atkinsovi dieti pa je, da so živila živalskega izvora zamenjana z rastlinskimi. S tem pa odpravlja kar precej težav, ki jih je imela Atkinsova dieta.

Najpomembnejša prednost nove različice je, da je mnogo manj obremenjujoča za srčnožilni sistem. Pravzaprav velja povsem nasprotno: eko Atkinsova dieta lahko med drugim celo pomaga pri zniževanju ravni škodljivega LDL-holesterola v telesu ter pri uravnavanju krvnega tlaka in trigliceridov v krvi. Hujšanje je pri tej dieti hitro, a vseeno ne prehitro. V povprečju je mogoče s tovrstno prehrano izgubiti od 3,5 do 4 kilograme mesečno. Predvsem pa je pomembno, da gre za zdravo hujšanje. Čeprav je tudi tradicionalna Atkinsova dieta pomagala pri izgubi odvečnih kilogramov, pa so mnogi strokovnjaki opozarjali, da takšna prehrana ni optimalna za zdravje. Pogosto je namreč vsebovala zelo visok delež nasičenih maščob, po drugi strani pa je v prehrani primanjkovalo vlaknin ter vitaminov in mineralov.

- Oglas -
semena beljakovine

Eko Atkinsova dieta ima lahko pozitiven vpliv tudi na diabetike

Tudi pri eko Atkinsovi dieti je eden glavnih ciljev omejitev deleža ogljikovih hidratov v prehrani, kar nato pomaga pri hitrejšem in uspešnejšem hujšanju. To pa seveda ni edini pozitiven vpliv, ki si ga lahko obetate, če zmanjšate količino ogljikovih hidratov. Ta ukrep je lahko še posebej koristen za tiste, ki se spopadajo s sladkorno boleznijo – ali pa jim grozi nevarnost, da se razvije omenjena bolezen, ki povzroča težave vse večjemu številu prebivalstva. Eko Atkinsova dieta lahko namreč pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja in zmanjša odpornost celic na inzulin.

Še vedno je treba upoštevati razmerje med makrohranili

Omenili smo že, da ostaja osnovna ideja tudi pri eko Atkinsovi dieti nespremenjena. Tako se ohranja tudi razmerje med deležem makrohranil v prehrani. Tudi pri eko Atkinsovi dieti naj bi beljakovine pomenile 31 odstotkov celotnega dnevnega kaloričnega vnosa, maščobe 43 odstotkov, ogljikovi hidrati pa 26 odstotkov. Seveda so dovoljena manjša odstopanja od naštetih vrednosti, vendar naj bi se poskušali čim bolj približati temu idealnemu razmerju med posameznimi makrohranili. Za začetnike to pomeni tudi nekoliko več tehtanja in branja deklaracij. Danes sicer to ni več tako zahtevno kot v preteklosti, saj si lahko pomagate z mobilnimi aplikacijami.

Sčasoma boste imeli tudi sami več občutka za to, kaj in koliko lahko pojeste. Priporočljivo je, da najprej izračunate, kolikšna je v vašem konkretnem primeru minimalna količina energije, ki jo v mirovanju potrebuje telo za osnovne življenjske funkcije. K temu prištejete še povprečno količino dnevne aktivnosti, da dobite število kalorij, potrebnih za vzdrževanje vaše telesne teže. Vse to lahko storite s pomočjo kalkulatorjev, ki jih najdete v spletu. Ker je vaš cilj verjetno hujšanje, morate količino kalorij, ki bi bila sicer potrebna za ohranjanje trenutne teže, nekoliko znižati. Kako močno boste znižali kalorični vnos, je sicer odvisno od tega, kako hitro želite hujšati, vendar se odsvetuje, da se število spusti pod 1200 kcal na dan. Pri tem pa ne pozabite upoštevati razmerja med makrohranili, torej beljakovinami, maščobami in ogljikovimi hidrati.

jagode

Kaj lahko torej jeste pri eko Atkinsovi dieti?

Podobno kot pri klasični Atkinosovi dieti se je tudi pri eko različici priporočljivo izogibati živilom, ki vsebujejo veliko škroba. V to skupino na primer sodijo riž, krompir, kruh, slaščice ipd. Po drugi strani pa so dovoljene stročnice. Glavni vir ogljikovih hidratov naj bosta zelenjava in sadje – seveda pa v idealnem primeru celotna količina zaužitih ogljikovih hidratov ne sme znašati več kot 26 odstotkov vseh zaužitih kalorij.

- Oglas -

Beljakovine (cca. 31 odstotkov) pri eko Atkinsovi dieti dobite iz živil, kot so različne vrste fižola (tudi stročji fižol), soja, tofu, sejtan, leča, čičerika ipd. Del beljakovin so lahko tudi tiste iz semen in oreščkov, ki pa obenem dajejo tudi pomemben delež maščob.

Drugi viri maščob (najvišji delež oziroma cca. 43 odstotkov) so lahko na primer še avokado, kokosova moka, kokosova maščoba, olive ipd. Pazite predvsem na to, da izbirate zdrave vire rastlinskih maščob, saj lahko le tako pride do izraza najpomembnejša prednost eko Atkinsove diete v primerjavi s klasično.

Atkinsova dieta jedilnik

Primer jedilnika za en dan

Zajtrk: 2 manjša koščka polnozrnatega kruha z arašidovim maslom, skodelica sojinega (ali izbranega rastlinskega) mleka, srednje veliko jabolko

Kosilo: lečin kari, skodelica jagod

Malica: pest izbranih oreščkov

Večerja: popečen tofu s praženo zelenjavo, solata

(količino posameznih jedi lahko po potrebi prilagodite – odvisno od kaloričnega vnosa, ki ga želite doseči)

Občutek sitosti zagotavlja uspešnejše hujšanje

Pri dietah imamo pogosto občutek, da se nečemu odrekamo. Če ste večino časa lačni, se boste težko uprli nezdravim prigrizkom – mnoge premami že ob prvi pravi priložnosti. Pri eko Atkinsovi dieti podobnih težav ne boste imeli, kar močno poveča možnosti za uspeh. Prehrana, ki vsebuje zadostno količino beljakovin in maščob, je namreč zelo pomembna, če želimo ukrotiti napade lakote. To je načelo, ki je imelo zelo pomembno vlogo že pri klasični Atkinsovi dieti.

Prehrana pri Atkinsovi dieti

Eko različica pa tudi tu pomeni še korak dlje. Ne vsebuje namreč zgolj veliko beljakovin in maščob, ampak tudi vlaknin, ki so izjemno pomembne za to, da se nasitimo hitreje in da nato ostanemo siti dlje. Verjetno vas zanima še, kako je pri eko Atkinsovi dieti z gibanjem oziroma s telesno aktivnostjo. V osnovi gre za obliko hujšanja, ki se osredotoča predvsem na prehrano. Tako je mogoče uspešno hujšanje, ne da bi se morali obenem potiti v fitnesu. Vendar pa ima seveda telesna aktivnost druge pomembne prednosti, zato vam kljub temu priporočamo, da jo vključite v svoj proces hujšanja. Tako bo izguba kilogramov še hitrejša – predvsem pa boste nato lažje vzdrževali svojo optimalno težo.

Preverite tudi: Galvestonska dieta – pot do vitke postave v menopavzi?

.

NAJNOVEJŠE