Zdravje & prehranaGalvestonska dieta – pot do vitke postave v menopavzi?

Galvestonska dieta – pot do vitke postave v menopavzi?

MORDA VAS ZANIMA

Galvestonska dieta je ena najbolj priljubljenih metod za izgubo odvečnih kilogramov ta hip, še posebej v Združenih državah Amerike. Gre za dieto, ki jo je osnovala  Mary Claire Haver, po izobrazbi ginekologinja, še posebej koristna pa naj bi bila za ženske srednjih let oziroma za tiste, ki so že vstopile v menopavzo. Kaj so torej glavne značilnosti galvestonske diete in kako posebna je v resnici?

Osrednji del galvestonske diete predstavljajo »protivnetna živila«

- Oglas -

Menopavza v mnogih primerih pomeni vsaj nekaj dodatnih kilogramov, pri tem pa se maščoba pogosto nakopiči na območju trebuha. Presežek maščobe je lahko v tem primeru še posebej problematičen, saj maščoba tu obdaja ključne organe, posledično pa se poveča tveganje za mnoge težave z zdravjem. Tako pogosto slišimo, da bi morale ženske, ki so zakorakale v menopavzo, svojo prehrano prilagoditi telesnim in hormonskim spremembam. Po mnenju dr. Haver, »izumiteljice« galvestonske diete, pa to ne bi smelo pomeniti drastičnega omejevanja kalorij, saj lahko ta pristop na dolgi rok privede do še večjih težav s telesno težo. Namesto tega predlaga prehrano, ki vsebuje zelo visok delež t. i. protivnetnih živil. Težave s kilogrami, ki so značilne za obdobje prehoda v menopavzo in ki se pogosto nadaljujejo tudi po tem prehodu, naj bi bile namreč v veliki meri povezane s kroničnimi vnetji v telesu …

Galvestonska dieta prehrana

Galvestonska dieta ima dovoljene in »prepovedane« skupine živil

Živila, ki so najuspešnejša pri blaženju vnetij, so seveda tista, ki vsebujejo veliko antioksidantov, kar pomeni, da vključuje galvestonska dieta precej sadja in zelenjave. A ker gre za dieto, ki obenem temelji na zmanjšanem vnosu ogljikovih hidratov, se priporočata predvsem t. i. neškrobna zelenjava in sadje z nižjim deležem sladkorja. Med še posebej priporočljiva živila sodijo špinača, bučke, paradižnik, kumare, zelena, brokoli, cvetača ter različne vrste jagodičevja. Dieta načeloma izključuje uživanje žit in žitom podobnih živil, izjema je le kvinoja. Pri maščobah daje dr. Haver prednost nenasičenim maščobam, kamor na primer sodijo avokado, orehi, mandlji, lešniki, bučna semena ipd. Obenem se je v skladu z galvestonsko dieto smiselno omejiti predvsem na tiste vire beljakovin, ki hkrati ne vsebujejo nasičenih maščob. Pomemben del diete pa je tudi odpoved vsem močno procesiranim prehranskim izdelkom, vključno z izdelki, ki jim je dodan sladkor.

Poleg selekcioniranja živil se priporoča tudi prekinitveni post

Pomemben del galvestonske diete predstavlja tudi t. i. prekinitveni post, ki je postal v zadnjih letih izjemno priljubljen. Običajno gre pri prekinitvenem postu za omejevanje prehranjevanja zgolj na določen del dneva, pri tem pa obstaja več možnih različic. Pri galvestonski dieti je na primer čas za prehranjevanje omejen na 8 ur na dan, 16 ur pa se postite. Glavni razlog za uvedbo prekinitvenega posta naj bi bil povezan z dejstvom, da lahko tudi to pomaga pri ublažitvi vnetij v telesu, posledično pa pri hujšanju.

Galvestonska dieta ni nekaj povsem novega …

Dostop do receptov oziroma prehranskega načrta, ki ga je imenovala galvestonska dieta in ga oblikovala dr. Mary Claire Haver, ni brezplačen. Zanj je namreč treba odšteti 59 ameriških dolarjev. S tem dobite sicer tudi dostop do predavanj o vnetjih v telesu, hormonskih spremembah in drugih temah, povezanih z zdravjem. A če se vam zdi cena previsoka, lahko opazne pozitivne spremembe dosežete tudi tako, da upoštevate osnovne prehranske smernice, opisane zgoraj. Ne gre namreč za povsem nov oziroma radikalno poseben princip prehranjevanja, ampak obstaja kar nekaj vzporednic med galvestonsko dieto in drugimi prehranjevalnimi režimi, katerih cilj je izguba odvečnih kilogramov oziroma ohranjanje zdrave telesne teže.

- Oglas -

Preberite tudi: Menopavza: kaj je dobro vedeti o tem obdobju?

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×