Zdravje & prehranaKeto recept: tempehova nabodala z arašidovo omako in cvetačnim rižem

Keto recept: tempehova nabodala z arašidovo omako in cvetačnim rižem

MORDA VAS ZANIMA

Razmišljate o tem, da bi preizkusili ketonsko dieto? Osnovna »pravila«, ki jih morate upoštevati, so precej preprosta. Pozorni morate biti predvsem na to, da vaša prehrana vsebuje večjo količino maščob, po drugi strani pa bo treba omejiti vnos ogljikovih hidratov. Če je delež ogljikovih hidratov v prehrani previsok, telo namreč ne more priti v stanje t. i. ketoze, ko se začne intenzivna poraba maščob. Običajno se kot meja omenja 50 gramov ogljikovih hidratov na dan ali manj.

- Oglas -

Ketonska dieta je torej relativno preprosta, vendar pa se lahko zgodi, da postanejo obroki precej enolični, saj vam preprosto zmanjka idej glede možnih živil in novih kombinacij. Posledično lahko nad ketonsko dieto obupate precej hitro. Tako je smiselno, da svoj jedilnik vsaj občasno popestrite z malce bolj posebnimi jedmi. Tokrat vam zato predstavljamo recept za hrustljava keto nabodala s tempehom in arašidovo omako, za prilogo pa predlagamo cvetačni »riž« …

Glavna jed (nabodala s tempehom)

Porcija, tj. štiri tempehova nabodala z arašidovo omako, vsebuje približno 426 kalorij in nekaj manj kot 30 gramov maščob. Skupna količina ogljikovih hidratov pa je le približno 10 gramov. Če želite, da bo imel obrok nekoliko več maščob, lahko na primer jed postrežete z nekaj rezinami avokada.

SESTAVINE:

  • 115 gramov tempeha,
  • 2 žlici arašidovega masla,
  • 1 žlica omake tamari,
  • 1 žlica javorovega sirupa brez sladkorja,
  • 1 žlica vode,
  • nekaj kapljic omake srirače (oz. pekoče omake po izbiri) in
  • 4 palčke za nabodala.

POSTOPEK PRIPRAVE:

- Oglas -

Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija. Pekač obložite s papirjem za peko ali s silikonsko podlogo proti prijemanju. Palčke za nabodala pred uporabo namočite v vodo. Tempeh narežite na štiri enake kose, ki jih vzdolžno nabodite na posamezno palčko.

V posodici zmešajte arašidovo maslo, tamari, javorov sirup, vodo in siračo oziroma pekočo omako po želji. Tempeh na palčkah nato pomočite v to omako, da bo enakomerno oblit z vseh strani.

Palčke s tempehom nato položite na pekač. Izpostavljene dele palčk lahko pred peko dodatno zaščitite z aluminijevo folijo.

Nato tempehove ražnjiče pecite približno 20 minut, dokler ne postane tempeh rahlo hrustljav. Če želite, da bo tempeh nekoliko bolj hrustljav, lahko ražnjiče oziroma nabodala pečete še nadaljnjih 5 minut.

Nabodala postrezite s preostankom arašidove omake in s cvetačnim rižem (postopek priprave je opisan v nadaljevanju).

(Povzeto po: https://meatfreeketo.com/vegan-keto-tempeh-satay-with-peanut-sauce/)

Cvetačni riž kot priloga

Klasične priloge, kot so na primer riž, krompir in različna žita, vsebujejo precejšen delež ogljikovih hidratov, zato niso primerne za tiste, ki ste se odločili za ketonsko dieto. Vendar pa lahko tudi pri tovrstnem prehranjevanju poiščete zamenjave, ki po okusu in teksturi precej spominjajo na priloge, kot ste jih vajeni, le da vsebujejo bistveno manj ogljikovih hidratov. Ena najbolj priljubljenih prilog pri ketonski dieti je zagotovo cvetačni »riž«, ki se izvrstno poda tudi k ražnjičem iz tempeha in arašidovi omaki. Cvetača je sicer zelo uporabna tudi v mnogih drugih keto receptih – na primer kot osnova za izdelavo testa za pico z nizkim deležem ogljikovih hidratov.

- Oglas -

Za pripravo cvetačnega riža najprej očistite cvetačo in jo naribajte na drobne koščke, ki spominjajo na riž. V ponvi stalite kokosovo maščobo brez vonja in okusa, na katero nato stresite koščke cvetače. Pri zmerni temperaturi pražite od približno 5 do 10 minut oziroma toliko časa, da se cvetača malce zmehča. Na koncu dodajte še sol. Za barvo lahko uporabite kurkumo, po želji pa lahko dodate tudi druge začimbe.

Preberite tudi:

NAJNOVEJŠE