0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaEFT za začetnike: s »tapkanjem« tudi nad anksioznost in depresijo

EFT za začetnike: s »tapkanjem« tudi nad anksioznost in depresijo

MORDA VAS ZANIMA

Kako se lahko s pomočjo EFT metode s tapkanjem soočite z negativnimi občutji in jih nevtralizirate.

- Oglas -

Moten pretok energije kot neposredni vpliv na negativna čustva

Kaj če bi vam nekdo rekel, da lahko praktično vse čustvene težave, ki jih imate, odpravite tako, da »tapkate« po določenih točkah na telesu? Verjetno bi se vam zdela ideja zelo nenavadna, a seveda le v primeru, da še niste slišali za t. i. EFT-tehniko, pogovorno imenovano kar tapkanje. Gre za metodo, ki ima vse več privržencev, namenjena pa je premagovanju najrazličnejših čustvenih težav: od strahu oziroma fobij do jeze, depresivnih in anksioznih občutkov, spopadanja s travmatičnimi izkušnjami iz preteklosti ipd. Morda se vam sicer zdi prelepo, da bi bilo lahko resnično, a edina prava pot, da ugotovite, kako učinkovito je zares lahko takšno tapkanje, je, da metodo preizkusite sami. Osnovni postopek je zelo preprost – nekaj, česar se lahko nauči vsakdo, in to v razmeroma kratkem času, nato pa to znanje s pridom uporabi v vsakdanjem življenju.

Metoda, sorodna akupunkturi in akupresuri, a vendarle bistveno drugačna

Kratica EFT izvira iz angleščine in označuje »Emotional Freedom Techniques«. Gre torej za tehnike čustvenega osvobajanja oziroma doseganja čustvene svobode. Tako pridejo v poštev pri praktično vseh posameznikih. Tudi če se vam zdi, da nimate večjih težav, zagotovo obstajajo določena področja, kjer bi si želeli izboljšanja. Tapkanje lahko tako praktično vsakomur pomaga pri odstranjevanju ovir oziroma energijskih blokad. Pri tem se EFT-metoda naslanja na tradicionalne zdravilske prakse, ki prihajajo z Vzhoda, predvsem na sistem meridianov oziroma energijskih kanalov v našem telesu. Od akupresure in akupunkture pa se metoda bistveno razlikuje po tem, da je usmerjena predvsem v odpravo negativnih čustev, ne toliko v fizične težave z zdravjem. Seveda pa čustvena razbremenitev pogosto pomeni tudi izboljšanje določenih fizičnih simptomov. V osrčju metode je preplet dveh preprostih postopkov – medtem ko se osredotočimo na težavo, ki nas mori, tapkamo po vnaprej določenih točkah na našem telesu. Te točke so pravzaprav zaključki meridianov (energijskih kanalov) oziroma točke v njihovi neposredni bližini.

EFT

Ena metoda, ki zajame vse čustvene težave

Čeprav energijskih kanalov v našem telesu seveda ne moremo neposredno videti, pa naj bi o njihovem obstoju pričali njihovi učinki, ki jih lahko zaznamo. Osnovna premisa EFT-metode, katere sodobno različico je razvil oziroma utemeljil Gary Craig, je, da so vsa negativna čustva pravzaprav odraz motnje v energijskem sistemu. To na primer še ne pomeni, da zanikamo negativne dogodke in spomine, ki so sprožili določena negativna čustva, ki nas zdaj omejujejo. Vendar pa se mora, kot učijo zagovorniki EFT-metode, vmes zgoditi še nekaj. In ta »nekaj« je motnja v energijskem sistemu. To tudi pojasni, zakaj imajo lahko negativni spomini različen vpliv na naše čustveno stanje – nekoga močno vznemirjajo in povzročajo travme, pri nekom drugem pa nimajo posebnega vpliva. Tista bistvena razlika naj bi torej bila, ali je prišlo do motenega delovanja energijskega sistema. Ta motnja naj bi bila tako najbolj neposreden vzrok čustvenih težav oziroma negativnih čustev – in tisto, kar je treba v resnici odstraniti, da dosežemo čustveno osvoboditev. Pot do odprave te motnje pa lahko prehodimo s preprostim tapkanjem. Tako naj bi ena metoda pomenila rešitev za najrazličnejše čustvene težave, saj je neposredni vzrok v vseh primerih enak. Pomaga pa lahko celo pri težavah, kot so oslabljen imunski sistem, težave s kožo, glavoboli ipd., saj imajo čustvene težave pogosto nezanemarljiv vpliv tudi na naše telo.

- Oglas -

Kako se lotiti tapkanja?

Osnovna tehnika za »doseganje čustvene svobode« je torej tapkanje. Gre za nekaj, česar se lahko nauči praktično vsakdo. Med tapkanjem se osredotočamo na tisto, kar želimo s tehniko odpraviti. Svojo težavo tudi artikuliramo oziroma glasno ponavljamo. Nabor točk, ki so pri EFT-metodi ključne, je precej manjši kot na primer pri akupunkturi. »Poenostavljen« sistem pa je prav eden izmed razlogov, zaradi katerega se tapkanja zlahka naučijo tudi laiki – in to v zelo kratkem času. Tovrstna poenostavitev sicer temelji na prepričanju, da so energetski kanali med sabo povezani. Da lahko razrešimo določeno čustveno težavo, se moramo tako osredotočiti le na nekaj ključnih meridianov. Vedno tapkamo z dvema ali tremi prsti, da lahko zares zajamemo celotno območje posamezne točke.

Točke za tapkanje po EFT-metodi

Da lahko začnete tapkati, morate najprej poiskati osnovne točke – končne točke energijskih meridianov. Teh je 9, in sicer:

  1. karate točka (najdemo jo na zunanji strani obeh dlani – približno na polovici med zapestjem in začetkom mezinca),
  2. točka na vrhu glave,
  3. točka na začetku obrvi (ob nosu),
  4. točka ob zunanjem kotičku očesa,
  5. točka na kosti pod očesom (približno 2,5 centimetra pod zenico),
  6. točka med zgornjo ustnico in nosom,
  7. točka med spodnjo ustnico in zaključkom brade,
  8. točka pod ključnico (približno 2,5 centimetra navzdol od jamice pod vratom, nato pa še 2,5 centimetra v levo ali desno),
  9. točka ob strani trupa (pri ženskah je na sredini traku nedrčka, pri moških pa vzporedno s prsnimi bradavicami).
EFT točke

Točke se sicer podvajajo – točka 3 je na primer ob obeh obrveh – vendar je za doseganje želenega učinka dovolj, da tapkate zgolj po eni točki izmed dveh. Seveda pa lahko tam, kjer je to mogoče, tapkate tudi z obema rokama. Načeloma velja, da tapkamo s tisto roko, ki je za nas ugodnejša – odvisno od tega, ali smo desničarji ali levičarji – po potrebi pa lahko roki med tapkanjem tudi zamenjamo. Kot smo že omenili, tapkamo z dvema ali tremi prsti, po vsaki točki pa potapkamo približno 5-krat.

Osnovno zaporedje tapkanja

Pomembno je, da se v okviru posamezne »seanse« tapkanja osredotočite le na eno težavo oziroma negativen občutek. Rezultat namreč ne bi bil enako izrazit, če bi poskušali razrešiti več težav hkrati oziroma ubrati bližnjico. Dobro je tudi, da še pred začetkom tapkanja določite, za kako resno težavo gre oziroma kako velik vpliv ima na vaše življenje/počutje, in sicer na lestvici od 0 do 10. Podobno poskušajte ovrednotiti resnost težave tudi po koncu posameznega tapkanja, saj boste tako lažje spremljali napredek.

- Oglas -

Začetek tapkanja je vedno enak, in sicer morate neprekinjeno tapkati po »karate točki« na izbrani roki, medtem pa ponavljati naslednjo misel oziroma afirmacijo: »Čeprav me muči ___(tu vstavite svojo konkretno težavo)_______, se popolnoma sprejemam.« Tako ne bežite od težave, ampak se z njo zavestno soočate, obenem pa ne dopustite, da bi imela ta težava popoln nadzor nad vašim življenjem in tistim, kar ste. Odsvetuje se uporaba EFT-metode za težave, ki so v resnici tuje, oziroma v tem primeru ne bo pravega učinka. S tapkanjem denimo ne morete rešiti tega, da vam partner ne posveča dovolj pozornosti, ampak lahko spremenite izključno svoje občutke oziroma čustva.

Ko torej zaključite s prvo fazo, ki je nekakšno »ogrevanje« pri vsaki seansi tapkanja in ki se osredotoča na »karate točko«, začnete tapkati od točke 2 (vrh glave) do točke 9 (stranski del trupa). Po vsaki izmed teh točk potapkajte približno 5-krat, nato pa se pomaknite do naslednje. Ker si točke sledijo od zgoraj navzdol, si boste zagotovo že kmalu zapomnili zaporedje. Tudi pri tem premikanju od točke do točke ponavljate izbrano afirmacijo. Na koncu poskušajte ponovno oceniti, kako resna se vam zdi začetna težava. Postopek lahko po potrebi ponovite, dokler ne dosežete želenega rezultata.

EFT tehnika tapkanje

Soočanje z negativnim namesto potlačevanja

Se vam zdi oblika »afirmacij«, ki jih ponavljate med tapkanjem, preveč negativna, saj izrecno naslavljate negativne občutke oziroma čustvene težave? Tega potencialnega očitka se dobro zaveda tudi utemeljitelj EFT-metode, Gary Craig. Tako sam opozarja na to, da lahko pristop nekoga, ki je navajen sodobnih knjig za samopomoč, precej preseneti. Ti priročniki namreč poudarjajo, da se moramo osredotočiti predvsem na pozitivno mišljenje. Vendar pa Craig meni, da s tem zgolj zavijamo negativne občutke v blagozvočne besede, ne da bi s tem zares rešili kar koli. Po drugi strani pa EFT-metoda sloni prav na soočenju z negativnim, da ga lahko tako »nevtraliziramo«.

Možno tudi poznejše dopolnjevanje znanja

Predstavljene točke in postopek sicer v večini primerov povsem zadostujejo, če ste le dovolj vztrajni. Vendar pa lahko pride v določenih okoliščinah, ki so malce bolj kompleksne ali specifične, prav tudi poznavanje nekaterih dodatnih točk, po katerih lahko tapkamo. Seveda pa lahko kasneje znanje dopolnite z določenimi podrobnostmi. Nekakšna »biblija« EFT-metode je priročnik, ki ga je napisal že večkrat omenjeni Gary Craig. V slovenščino sta ga prevedli Nina Frua in Pika Rajnar, v spletu pa je dostopen brezplačno. Seveda pa obstaja še precej drugih virov za tiste, ki bi želeli poglabljati svoje znanje o EFT-metodi. Vendar počasi – tudi pot, dolga 1000 kilometrov, se vendarle začne s prvim korakom. Ali v našem primeru: s prvim »tapkom«. Torej, ste že poiskali svojo karate točko?

Preberite tudi: Anksioznost – ko strah prevzame nadzor

.

NAJNOVEJŠE