0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

JogaDetoks uma – Razstrupimo misli s pomočjo joge

Detoks uma – Razstrupimo misli s pomočjo joge

MORDA VAS ZANIMA

Se strinjate, da se večino časa ukvarjamo z detoksom, razstrupljanjem naših teles? Kaj pa naši (vele)umi? Vsi tisti iz preteklosti, ki so pripomogli k odkritju največjih ugodnosti človeštva (luč, telefon, itd.), in tisti, ki še danes prestopajo meje možnega?

- Oglas -

Detoks uma, razstrupljanje lastnih misli, ki nam niso v korist, je danes nujno in potrebno. In čeprav telo brez uma ne zmore in obratno, bom danes nekaj besed več posvetila našim zmožnostim umskega ustvarjanja, umiritve in koncentracije, ki so del vsakega izmed nas.

1. Ko se gibamo, se gibajmo zavedno

Navajeni smo, da »pridemo, naredimo in odidemo«. Največkrat je ta vmesni del, »naredimo«, najbolj nezaveden, saj smo z glavo že v naslednjem koraku, gibu in opravilu. Spodaj opisani dih bo podprl našo sposobnost opazovanja, ki je v vsakemu izmed nas. Pomeni, da že preden hitimo naprej ali pa si ustvarjamo kakršno koli mnenje o čemer koli, opazimo. Kaj se dogaja tukaj in zdaj, kakšni občutki spremljajo moj tukaj in zdaj in kako se gibam tukaj in zdaj. Skozi naše opazovanje ozavestimo nezavedne vzorce gibanja, ki pripeljejo do poškodb in bolečin, predvsem pa nezavedne vzorce mišljenja (obsojanja). Skozi opazovanje zaznamo, kaj nas žene naprej in zakaj vedno znova hodimo stran od tega trenutka tukaj. Skozi opazovanje se učimo ustaviti in soočiti se z našim umom, njegovimi zmožnostmi in mejami.

2. Predihan um je učinkovit um

Predihan in usmerjen um bo postoril veliko več v krajšem času kot obremenjen in raztresen um. To ne pomeni, da moramo biti supermani in superženske ter postoriti vse in še več znotraj enega dneva. Pomembno je, da je um prisoten in uporabljen, ko je to potrebno, ter sproščen in umirjen, ko je dela konec. Najpreprostejša tehnika diha, ki je primerna res za vse, je polni jogijski dih. In najlepši del diha je, da je vedno z nami. Znotraj nas. Zato danes aktiviraj to, kar ti je bilo dano že daleč nazaj:

- Oglas -
Joga

Priprava na pranajamo:

a) Spontan dih

Spontan dih je tisti, ki nas spremlja vsak dan, a ga le malokrat opazimo. Saj veste, če ne vdihnemo in izdihnemo, ne živimo. Za detoks našega uma je potrebno ne samo dejstvo, da dihamo, pač pa tudi to, da začnemo opažati, kako dihamo, in um »prilepimo« na ta dih. Tako si možgani in misli odpočijejo in s tem »pridobimo« tisto energijo, o kateri govorijo že ptički na vejah.

 Usedite se v udoben položaj, lahko tudi na stol, v tem primeru je pomembno, da sta stopali na tleh in hrbtenica poravnani. Zaprite oči in začnite opazovati svoj spontan, naraven dih. Pomembno je, da ga zaenkrat še ne spreminjate, kontrolirate, oblikujete, samo opazujete. Ali je vdih krajši kot izdih in obratno? Ali diham plitko ali globoko? Od kod prihaja vdih? Kakšen je zvok mojega diha? Vsa vprašanja so smernica za vaš um, da se ne oprime takojšnjega prilagajanja, »zdaj pa moram dihati tako in tako«, in se nauči opazovanja.

b) Polni jogijski dih

Kot prikazuje druga slika, položite desno roko na trebuh ter levo na predel prsnega koša/srca. Zaenkrat so oči lahko še odprte, namen je začutiti napolnitev in »izpraznitev« fizičnega telesa ob vdihu in izdihu. Vdihnemo v desno dlan in napolnimo trebušno votlino. Predstavljamo si, da dobesedno napihujemo balon znotraj sebe. VDIH dokončamo tako da vdihnemo tudi v levo dlan, torej prsni koš. Ob IZDIHU počasi izpraznimo tako prsno votlino (levo dlan) kot tudi trebušno votlino (desno dlan). Z rokami na telesu ponovimo vsaj še trikrat, da začutimo, kako se telo napolni in izprazni. Roki nato položimo v počitek (na stegni/koleni) in zapremo oči ‒ tako bo lažje odmisliti ves »material« okoli nas. Nadaljujemo s polnim jogijskim dihom, tokrat z rokami sproščenimi ob telesu. Dodamo štetje diha. Vsakemu vdihu/izdihu dodamo številko. Če recimo vdihnemo za TRI ENOTE, tudi izdihnemo za tri enote/sekunde. Če vdihnemo za štiri enote/sekunde, tudi izdihnemo za štiri. Vdih in izdih sta enako dolga. Ponovimo vsaj petkrat, zdaj je fokus na štetju vdiha in izdiha.

Joga detoks uma Polni jogijski dih

Dejanska pranajama:

c) Spontan dih + polni jogijski dih

Pripravljeni ste na nekaj minut zase. Predlagam, da si na budilki/telefonu določite natančno število minut, ki so čisto vaša izbira. Tako se um lahko sprosti in ne razmišlja, kdaj bo konec. Nato zaprite oči in najprej preštejte 10 SPONTANIH DIHOV. Nato začnite s polnim jogijskim dihom in jih naredite prav tako 10. Vrnite se nazaj na spontan dih in jih zopet preštejte 10, z namenom opazovanja.

- Oglas -

Ponovite tolikokrat, kolikor minut ste si izbrali. Ko budilka/telefon zazvoni, si vzemite še nekaj sekund in se nato vrnite oziroma podajte v svoj vsakdan.

Ker je običajno najpomembneje, da si znotraj naših delavnikov, še posebej če jih preživljamo za pisalnimi mizami in sklonjeni naprej, vzamemo nekaj minut, bomo premaknili tudi zunanje telo in ga povezali z umom, ki je že predihan. Naš vrat (podaljšana hrbtenjača) je neposredna povezava naših hrbtenic/telesa z našim umom. Ko nežno premaknemo ta del, je tako, kot bi prižgali tisoč luči v sobi. In ko je um po dihalni vaji usmerjen, te luči vedo, kam posvetiti in kaj osvetliti:

1. Premika brade gor in dol

Začnimo z zavedanjem na bradi namesto na glavi. Praksa joge je natančna, bodimo tudi mi. Ko sediš na stolu/tleh, premakni brado proti prsnemu koši in nato proti stropu. Tvoje zavedanje je na premikanju brade namesto glave, da je vrat čim daljši. Ko pripelješ brado v prsni koš, ohrani hrbtenico vitalno in pokončno, ko vdihneš brado proti stropu, raztegni tudi strani vratu. Ponovi štirikrat.

joga detoks uma Premik glave brade

2. Premik glave desno in levo

Preprost premik glave proti desni in levi je pokazatelj naše zmožnosti giba v te smeri. Ker nenehno gledamo naokoli in se gibamo, je pomembno vedeti, kakšno zmožnost gibanja nam danes naša podaljšana hrbtenica dovoljuje. Opazili boste, kdaj ste recimo neprimerno spali, takrat bo vaša zmožnost giba manjša. Opazili boste tudi, kdaj je telo vitalno in ima prostor za malce večje premike. Z vdihom in izdihom izmenično premikajte glavo proti desni in levi strani. Ohranite hrbtenico ravno in zaprite oči, če je tako lažje. Po štirih ponovitvah se ustavite na desni strani in brado počasi pripeljite bližje desni rami. Začutite razteg vratnih mišic in zadržite. Na tej točki aktivirajte polni jogijski dih. Ponovite na levi strani nato zadržite in »prilepite« um na dih. Znotraj vratu in navzdol ter navzgor po hrbtenici se skriva naša »električna napeljava«. Ko je predihana in opažena s pomočjo majhnih, vendar zavednih gibov, telo in um sodelujeta. Določite si namen, da bo vaš um čim večkrat v tem letu predihan, da ga bodo lažje zapustile misli, ki vas ovirajo in v novo nastali prostor vstopile tiste, ki vas podpirajo.

Preberite tudi: Obnovitvena joga – vzemite si čas za nostalgijo

.

NAJNOVEJŠE