0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaVaje in nasveti za raven trebuh

Vaje in nasveti za raven trebuh

MORDA VAS ZANIMA

Vsi bi si želeli raven trebuh, to pa ni tako enostavno kot se sliši kajne? Predstavljamo nekaj nasvetov. Pešačenje krepi fizično in psihično moč ter vam pomaga, da ostanete zdravi. Če pa vam poleg tega odkrijemo še devet živil, ki pomagajo za ploski trebuh, boste vsak dan, korak za korakom vse lepši.

- Oglas -

vaje za raven trebuh

Prav gotovo ni več nobenega dvoma, da je pešačenje najbolj primerno za hujšanje, to vam lahko potrdijo milijoni ljudi, ki so tako izgubili kar nekaj kilogramov. Kar velika armada pa je še tistih, ki jim je ta način oblikovanja postave nepoznan, saj nikoli nimajo časa. Škoda. Blagodejno delovanje te aktivnosti namreč ni samo v vzdrževanju linije. Možgani pešcev delujejo hitreje in zato laže rešujejo probleme, pa tudi njihov spanec je kvalitetnejši. Fizična aktivnost umirja hormone stresa, povečuje temperaturo telesa in spodbuja izločanje endorfina, ki sprošča mišice, kar je predpogoj za dober sen.
Ljudje, ki se redno ukvarjajo s hojo, dvakrat redkeje obolevajo za prehladom ali gripo, prav tako imajo manj fizičnih simptomov stresa, kot so bolečine v mišicah in visok krvni pritisk..

“Postala sem pravi odvisnež, ko sem ugotovila, kaj vse je hoja naredila zame,” je dejala Laura Dion, ki je “odhodila” 55 kilogramov. “Pridobila sem moč in samozavest, raven trebuh pa tudi moja kreativnost (Laura je novinarka in pisateljica) je dosegla nebeške višave. Zaradi spektakularne izgube kilogramov so me slikali za številne revije in televizije. Hoja je popolnoma spremenila moje življenje.”

- Oglas -

Hrana za raven trebuh

Medtem ko Laura Dion ne skriva sreče zaradi novo pridobljene linije, je žalostna resnica, da mnoge mlada in izrazito vitka dekleta stradajo do nezavesti, da bi se znebile trebuščka (ki navadno obstaja le v njihovi predstavi, v resnici pa ga ni kaj videti) in izgledale brezhibno v poletni garderobi, ko mora biti – glede na najnovejše modne trende – ta del telesa popolnoma razkrit.

Če si res želite izboriti raven trebuh in gladko “sredini telesa”, je poleg redne hoje in nekaj telovadbe potrebna še dieta s živili, ki delujejo prav na predel trebuha. Dieta za raven trebuh in vitek pas mora vsebovati vlaknine, ki preprečujejo napihnjenost, antioksidante, ki še okrepijo učinek fizične aktivnosti, in proteine za pospešitev metabolizma. Priporočamo devet najbolj učinkovitih živil za raven trebuh.

Mandelj – to okusno in vsestransko uporabno koščičasto sadje vsebuje proteine in vlaknine ter vitamin E, ki je eden od najmočnejših antioksidantov. Mandelj je bogat vir magnezija in mineralov, ki jih telo potrebuje za proizvodnjo energije, nastajanje in vzdrževanje mišične mase in reguliranja sladkorja v krvi. Prav stabilna stopnja sladkorja v krvi preprečuje napade lakote, ki vodijo v prenajedanje in debelost. Tisto, po čemer je mandelj poseben, pa je njegova sposobnost blokiranja kalorij. Znanstveniki so ugotovili, da sestava sten njegovih celic zmanjša absorpcijo maščobe tega ploda in spreminja mandelj v ultradietno živilo.

Jajce – težko, da obstaja bolj popoln vir proteinov! Strokovnjaki za prehrano jajca cenijo zaradi idealnega razmerja esencialnih aminokislin (proteinska sestava, ki jo telo uporabi za proizvodnjo vse od mišičnih vlaknin do kemikalij v možganih). Naše telo jih obožuje, ker izničijo željo po sladkarijah. Raziskovalci so ugotovili, da ljudje, ki zajtrkujejo jajca, tekom dneva skoraj ne občutijo lakote, saj proteini in maščoba iz jajc dajejo občutek sitosti. Kontraindikacija takšni prehrani je povišan holesterol, saj eno jajce vsebuje 213 mg holesterola.

- Oglas -

Soja – zrnje soje je bogato z antioksidanti, vlakninami in proteini, zato ga lahko uporabljamo na več načinov. Soja v tekočem stanju lahko zamenja obrok in je dragocen zaveznik v boju proti debelosti.

Jabolka – znanstvena študija iz leta 2003, ki je bila objavljena v ameriškem časopisu “Prehrana“, odkriva, da so tiste ženske s prekomerno telesno težo, ki so tri mesece zaužile tri jabolka ali hruške dnevno, shujšale več od tistih, ki so se prehranjevale po enaki dieti, vendar so namesto sadja zaužite polnovredne žitno-sadne ploščice. Veliko jabolko vsebuje 5 gramov vlaknin in skoraj 85 % vode, kar ustvarja občutek sitosti. Jabolko vsebuje tudi snovi, ki delujejo proti nekaterim vrstam raka, zmanjšuje škodljivo delovanje holesterola in izboljšuje delovanje pljuč. Objavljene študije tudi odkrivajo, da sorta rdeči delišes vsebuje največ antioksidantov.

Gozdni sadeži – sladki sadeži, kot so jagode, maline, borovnice ali ribez, vsebujejo zelo veliko vlaknin, zato so najboljši prijatelji vseh tistih, ki so na dieti. Čimveč vlaknin zaužijete (strokovnjaki trdijo, da je najbolje od 25 do 35 gramov dnevno), manj kalorij boste absolvirali iz vsega ostalega, kar zanesete v usta. Gozdno in drugo sadje je bogato z antioksidanti, ki ne ščitijo samo pred kroničnimi boleznimi in rakom, temveč lahko veliko doprinesejo pri športu, če naj bi dosegali boljše rezultate. Antioksidanti regulirajo krvni obtok, kar pozitivno vpliva na delo mišic.

Listnata zelenjava – njeni karotenoidi, ki preprečujejo razvoj raka, vam ne bodo zmanjšali obsega pasu, njena nizka kaloričnost pa vam ga bo prav gotovo. Na krožniku špinače je samo 40 kalorij, v skodelici brokolija pa le 55. Večina listnate zelenjave je bogata s kalcijem, ki je koristna sestavina pri delovanju mišic. Skratka, zelenjava je gorivo za uspešno telesno aktivnost.

Jogurt – tisti, ki svojo porcijo kalcija dobivajo iz jogurta namesto iz kakega drugega vira, najhitreje izgubijo odvečno maščobo, ki se nabira okoli pasu. Probiotična bakterija iz večine vrst jogurtov vzdržuje zdrave organe za presnovo, kar pomeni manj plinov, napihnjenosti in zaprtja ter s tem lep in raven trebuh. Priporočeno je dnevno zaužitje dveh ali treh nesladkanih jogurtov s najmanjšim procentom maščob in z živimi aktivnimi kulturami. Za boljši okus in večjo vsebnost vlaknin lahko dodate pest narezanega sadja.

Zelenjavna juha –  znanstveniki so odkrili, da ljudje, ki dvakrat dnevno jedo zelenjavne juhe ali enolončnice, veliko hitreje in uspešneje zmanjšujejo telesno težo od tistih, ki enako količino kalorij dobijo iz klasičnih in mastnih obrokov. Ljubitelju zelenjavnih juh so v povprečju izgubili 8 kilogramov letno več od ostalih, poleg tega, pa je to odlična navada, da vnesemo v telo vsakodnevno potrebno količino zelenjave.

Losos
– morska hrana, še posebno ribe, kot so losos, tuna in skuša, so dragocen vir omega-3 maščobnih kislin. Te super zdrave maščobe spodbujajo metabolizem in pospešujejo izgorevanje hrane. Neka avstralska študija je pokazala, da debeli ljudje, ki vsakodnevno jedo ribe, uspešno regulirajo odnos med glukozo in insulinom v organizmu. Drugače povedano to pomeni, da morska hrana upočasnuje presnovo in zmanjšuje željo po hrani. Ribe in ostala morska hrana so bogata zakladnica proteinov, zanesljivo najboljših prijateljev ploskega trebuha. V primeru, da vsakodnevno ne uživate morske hrane, lahko potrebno količino omega-3 maščobnih kislin dobite iz orehovih jedrc ali lanenih semen.

Sonja A. Mrak

.

NAJNOVEJŠE