0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaČaji, ki vas zazibajo v miren spanec

Čaji, ki vas zazibajo v miren spanec

MORDA VAS ZANIMA

Zeliščni in drugi čaji so lahko izvrstna prva pomoč pri številnih težavah z zdravjem in počutjem, kar velja tudi za nespečnost. Zdi se, da je postala nespečnost pravzaprav ena izmed bolezni sodobnega časa. Zaradi prenatrpanega urnika in obilice skrbi spimo manj, kot bi bilo priporočljivo. Spanec pa pogosto ni najbolj kakovosten. Posledično smo podnevi utrujeni in nezbrani, zato posegamo po kofeinskih napitkih, zaradi česar se lahko hitro ujamemo v začaran krog. Tako je pomembno, da ukrepate že ob prvih znakih težav s spanjem – preden postanejo te težave kronične. Na začetku so lahko izjemno učinkovito prav čaji, a le če izberete pravo vrsto oziroma kombinacijo. Predstavljamo vam nekaj najboljših možnosti, ki se v praksi pogosto izkažejo za odlično rešitev.

- Oglas -

Kamilični čaj

Kamilični čaj

Verjetno se v vsaki kuhinji skriva kamilični čaj, ki velja za eno najbolj »univerzalnih« vrst čaja. To je čaj, ki je morda celo najbolj znan prav po pomirjajočem delovanju. Tako vas pred spanjem prijetno umiri in poskrbi, da pustite dogodke minulega dne za seboj. Pogosto je namreč prav premlevanje tistega, kar se je zgodilo, krivo, da ne moremo zaspati. Kamilica poleg tega poskrbi tudi za protivnetne učinke, zelo pomirjajoč učinek pa ima tudi na prebavo, ne le na naš živčni sistem.

Pasijonkin čaj

Malce bolj eksotična izbira za vse, ki imate težave s spanjem, je pasijonka. To je rastlina, ki pomaga pri obvladovanju negativnih vplivov stresa in nasploh pri različnih čustvenih težavah. Posledično obstaja tudi precej manj možnosti za nespečnost. Pasijonkin čaj lahko pomaga celo pri lajšanju krčev in bolečin.

- Oglas -

Bananin čaj

Ste vedeli, da je mogoče čaj pripraviti tudi iz banane – in da vam lahko tudi bananin čaj pomaga do boljšega spanca? Potrebujete eno banano, ki ji odrežite zgornji in spodnji del. Banane ne lupite, saj se tudi v olupku skriva precej magnezija, verjetno najpomembnejšega minerala za dober spanec. Nato banano položite v manjši lonček, napolnjen z vodo. Zavrite in kuhajte pri zmerni temperaturi še približno 10 minut. Tekočino nato prelijte v skodelico in po želji dodajte še malce cimeta.

Sivkin čaj

Vonj sivke na večino ljudi deluje izjemno pomirjajoče. Tako ni presenetljivo, da ima sivka zelo pomembno mesto v aromaterapiji. S sivkinim čajem pa si lahko pomagate tudi ob večerih, ko zaman pričakujete spanec. Pitje sivkinega čaja bo pomirilo vaš živčni sistem in vam pomagalo, da lažje in hitreje zaspite.

Baldrijanov čaj

Iz baldrijana se izdelujejo številni pripravki, ki pomagajo pri napetosti oziroma tesnobi. Gre namreč za enega najboljših naravnih sedativov. Baldrijan, natančneje korenine te rastline, lahko uporabimo tudi za pripravo čaja, ki ga pijemo zvečer pred spanjem, da preprečimo nespečnost. Najbolje je, da čaj popijete že približno pol ure pred načrtovanim odhodom v posteljo.

Čaj iz ašvagande

V tradicionalni ajurvedski medicini ima ašvaganda, iz katere je med drugim mogoče pripraviti tudi čaj, zelo pomembno vlogo. Pomaga lahko pri lajšanju številnih težav. Pogosto se uporablja za krepitev imunskega sistema, zelo koristna pa je lahko tudi za blaženje negativnih učinkov stresa in kot naravna pomoč ljudem, ki se spopadajo z nespečnostjo.

.

NAJNOVEJŠE