Zdravilne rastlineSporišev čaj: tudi za lažje premagovanje prehladov in tesnobe

Sporišev čaj: tudi za lažje premagovanje prehladov in tesnobe

MORDA VAS ZANIMA

Sporiš oziroma navadni sporiš (znan tudi kot verbena ali železnjak) je rastlina, ki ima dolgo zgodovino uporabe v naravnem zdravilstvu. Tako vam lahko sporišev čaj in drugi pripravki iz te rastline med drugim pomagajo tudi pri lažjem premagovanju prehlada, koristni pa so tudi za lajšanje tesnobe oziroma anksioznosti, težav s spanjem in glavobolov. Poleg tega lahko sporiš pomaga tudi pri težavah z ledvicami in pri močnih oziroma bolečih menstruacijah, koristil pa naj bi celo doječim materam, saj povečuje količino mleka. Rimljani naj bi sporiš imenovali celo »sveta rastlina«. Vsebnost sestavin, ki imajo lahko pozitiven vpliv na zdravje, je pri sporišu zares izjemna …

- Oglas -

Sporišev čaj

Protivnetno delovanje

Prav kronična vnetja v telesu veljajo za enega glavnih povodov za številne bolezni. To pa pomeni, da lahko z ublažitvijo vnetij v telesu močno pripomoremo k boljšemu zdravju. Pri tem vam lahko pomaga prav sporiš. Snovi, ki ji vsebuje, namreč delujejo protivnetno, kar potrjujejo tudi znanstvene študije te rastline. Pripravki iz sporiša, namenjeni zunanji uporabi, pa so lahko koristni tudi za naravno ublažitev bolečin.

Pomirjajoči učinki sporiša

Mnogi zeliščarji priporočajo sporiš tudi ljudem, ki se spopadajo z anksioznostjo, nemirom, tesnobo in podobnimi težavami. Pomirjajoče delovanje sporiša pa je seveda lahko zelo koristno tudi za vse, ki vas muči nespečnost. Skodelica čaja iz sporiša pred odhodom v posteljo bo poskrbela, da bo vaš spanec precej boljši. Obenem pa ne bo nevarnosti za nezaželene stranske učinke, ki so pogosto povezani z uspavali.

S sporišem tudi do bolj zdravih dlesni

V ljudskem zdravilstvu se sporiš že več stoletij uporablja za lajšanje težav z dlesnimi. Tovrstna raba naj bi izvirala še iz keltskih časov. Tudi sami si lahko pripravite nekakšno naravno ustno vodico na osnovi sporiša. Potrebovali boste približno 2 žlici sporiša, ki ju prelijte z 2,5 dl vrele vode. Počakajte nekaj minut in mešanico precedite, nato pa jo uporabite namesto običajne ustne vode. Obstajajo tudi znanstvene raziskave, ki potrjujejo pozitiven vpliv sporiša na dlesni. »Ustna voda« iz sporiša je lahko koristna tudi za tiste, ki se že spopadajo z boleznimi dlesni, še bolj učinkovita pa je kot oblika preventive.

Protimikrobna moč sporiša

- Oglas -

Omenili smo že, da vam lahko sporišev čaj pomaga tudi pri hitrejšem premagovanju prehlada in podobnih težav. To je predvsem zasluga protimikrobnih lastnosti sporiša. Tako pomaga uničiti škodljive mikroorganizme v telesu – tako viruse kot bakterije in glivice. Danes, ko postaja odpornost bakterij na znane antibiotike vse večja težava, je zagotovo zelo pomembno, da se osredotočimo tudi na naravne možnosti. Sporiš vsekakor obeta, vendar bodo potrebne nadaljnje raziskave, s katerimi se bo preverilo, kako močna je lahko v resnici ta rastlina (kot podpora) pri premagovanju okužb.

Sporiš koristen tudi za srce

Snovi, ki jih vsebuje sporiš, lahko pomagajo tudi pri preprečevanju blokad arterij, zaradi katerih prihaja do motenega dotoka krvi do srca. Tako so lahko pripravki iz sporiša koristni tudi za zaščito vašega srčno-žilnega sistema.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×