Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.
Zdravje & prehranaPovečajte tvorbo melatonina in izboljšate kakovost spanja

Povečajte tvorbo melatonina in izboljšate kakovost spanja

MORDA VAS ZANIMA

Epifiza, žleza v možganih, je odgovorna za tvorbo melatonina – hormona, ki uravnava vaše cikle spanja in budnosti. Prav od količine melatonina je tako odvisno, kako dolgo in kako dobro boste spali. Več melatonina pomeni manj težav s spanjem.

- Oglas -

Ena od možnosti za povečanje količine tega hormona je sicer uživanje prehranskih dopolnil, vendar pa lahko tvorbo melatonina spodbudite tudi z določenimi ukrepi. Če vas zanima, kaj natanko morate storiti, če se želite zbujati spočiti, berite dalje.

Pred spanjem izklopite naprave, ki oddajajo modro svetlobo

Sonce oddaja približno 25 odstotkov modre svetlobe, naprave, kot so mobilni telefoni, zasloni prenosnih računalnikov in televizorjev ter LED-žarnice, pa celo do 35 odstotkov. Študije kažejo, da modra svetloba zavira tvorbo melatonina. Sončna svetloba nam tako zjutraj pomaga, da se prebudimo in nas napolni z energijo, po drugi strani pa nam različne naprave zvečer preprečujejo, da bi zaspali.

Izpostavljenost modri svetlobi pred spanjem pomeni tudi, da takrat, ko boste končno zaspali, vaš spanec ne bo globok, obenem pa ne bo prišlo do obnove različnih sistemov v vašem telesu. Pred spanjem se tako raje izognite vsem napravam, prav tako pa vam odsvetujemo spanje v bližini mobilnega telefona.

Poskrbite za dovolj sončnih žarkov v vašem dnevu

Za optimalno tvorbo melatonina v nočnem času potrebuje naše telo čez dan zmerno količino sončne svetlobe. Ta namreč poskrbi, da se podnevi tvorba melatonina ustavi, da se lahko nato ponoči dovolj poveča. Seveda ni dobro, da pretiravate z izpostavljanjem sončnim žarkom brez ustrezne zaščite. Vaše vodilo naj bo tako zmernost. Že nekaj minut na svežem zraku lahko dela čudeže.

Uživajte hrano, bogato z melatoninom

- Oglas -

Tudi rastline se morajo prilagoditi menjavanju svetlih in temnih delov dneva, da lahko preživijo. Vendar pa vsebujejo nekatere precej več melatonina kot druge. Pri tem še posebej izstopajo višnje. Že enotedensko pitje višnjevega soka lahko tako močno izboljša kakovost vašega spanja, višnje pa vam pomagajo tudi pri tem, da hitreje in lažje zaspite. Poleg tega pa imajo določene rastline oziroma živila zmožnost, da spodbudijo tvorbo melatonina pri ljudeh, kar dokazujejo tudi eksperimentalne študije. Takšna živila so na primer ananas, banane, pomarančne, ovseni kosmiči, sladka koruza, riž, ingver, paradižnik in ječmen.

Izogibajte se alkoholu in kofeinu

Pretiravanje z alkoholom ima ogromno negativnih posledic, med katere sodi tudi to, da se zmanjša tvorba melatonina v vašem telesu. Čeprav takrat, ko ste vinjeni, morda zelo hitro zaspite, pa je kakovost vašega spanja običajno zelo slaba. To je povezano predvsem z negativnim vplivom alkohola na tvorbo melatonina. Poleg tega pa alkohol vpliva tudi na raven kortizola, t. i. stresnega hormona, v vašem telesu, kar je še eden od razlogov, da takrat, ko pogledate pregloboko v kozarec, slabo spite. Če je prekomerno uživanje alkohola nekaj, kar počnete pogosto, lahko to vodi do kroničnih težav s spanjem. Podoben učinek kot alkohol pa ima na tvorbo melatonina tudi kofein, zato se mu izogibajte vsaj nekaj ur pred spanjem.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×